Capital.ba

Pravobranilaštvo RS nije dalo saglasnost za autoput Banjaluka – Prijedor

01.10.2018. / 16:03

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske dodijelila je danas koncesiju kineskoj kompaniji „Šandong“ za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor, iako nije dobila saglasnost Pravobranilaštva RS za taj projekat.

Kineska Međunarodna kooperacija za ekonomsku i tehnološku saradnju pri Šandong haj-spid grupaciji trebalo bi da gradi pomenuti autoput od 42 kilometra, ukupne vrijednosti 297 miliona evra.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić potpisao je 7. jula u Sofiji sa kineskim partnerima Protokol o okončanju pregovaračkog postupka u vezi izgradnje autoputa Banjaluka – Prijedor.

Dogovoreni koncesioni ugovor trebalo je da dobije saglasnosti Pravobranilaštva i Komisije za koncesije RS, te Vlade RS.

„Pravobranilaštvo do sada nije dalo saglasnost za taj projekat“, rekao je izvor portala CAPITAL u Vladi RS.

U Pravobranilaštvu RS nisu odgovarali na naše pozive, a Trninić je potpisivanje koncesionog ugovora sa Kinezima najavio za srijedu.

I pored toga, Vlada je odlučila da prihvati Ugovor o koncesiji iako za njega još nije pribavila sve potrebne saglasnosti. Izdavanjem Rješenja o dodjeli koncesije i davanjem ovlaštenja ministru saobraćaja da potpiše koncesioni Ugovor, Vlada je prejudicirala kakav će odgovor dobiti iz Pravobranilaštva.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS su danas na pitanja CAPITAL-a i zvanično potvrdili da Pravobranilaštvo još nije dalo saglasnost.

„Vlada je donijela danas Rješenje kojim ovlašćuje ministra saobraćaja i veza Republike Srpske kao potpisnika predmetnog ugovora, uz prethodno pribavljeno mišljenje Pravobranilaštva RS, koje je u izradi“, rekli su u Ministarstvu i dodali da je Komisija za koncesije dala saglasnost na Ugovor.

Iz Vlade RS je saopšteno da je „Vlada Republike Srpske donijela danas Rješenje o dodjeli koncesije za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor“.

„Privrednom društvu China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd of Shandong Hi-Speed Group Co., Ltd („Šandong“) dodjeljuje se koncesija za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor i daje saglasnost na prijedlog Ugovora o koncesiji za autoput Banja Luka – Prijedor – Novi Grad (prva faza Banja Luka – Prijedor)“, saopšteno je iz Vlade.

Koncesija se dodjeljuje se na period od 33 godine, uključujući i period izgradnje. Koncesionar se obavezuje na uredno plaćanje koncesione naknade, koja se sastoji od jednokratne naknade od 4.466.600 evra i godišnje naknade od pet odsto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine.

Umjesto garancije Srpska Kinezima plaća naknadu

Koncesionar, društvo registrovano u Republici Srpskoj i osnovano od strane “Šandonga”, će projektovati, izgraditi, upravljati, održavati i finansirati izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor, te tokom perioda upravljanja i održavanja Republika Srpska će plaćati koncesionaru godišnju naknadu za raspoloživost autoputa“, ističe se u saopštenju i dodaje da je konačni kapitalni trošak po kilometru sedam miliona evra i da se nalazi na donjem pragu srednjeg obima u poređenju sa sličnim projektima u Evropi.

Podsjećamo, ministar Trninić i direktor „Autoputeva RS“ Dušan Topić, na konferenciji za medije, održanoj u julu nakon samita „16 plus jedan“, su rekli da ugovor predviđa garanciju Republike Srpske u smislu broja vozila od kojih će biti naplaćena putarina.

Topić je objasnio da u početku, prvih pet – šest godina, broj vozila neće biti dovoljan da izmiri obaveze prema Kinezima, ali da će kasnije biti više nego dovoljan.

“Tako da u prvih pet – šest godina treba da obezbijedimo servisiranje tih obaveza. Smatramo da to neće biti problem. Riječ je o investiciji 297 miliona evra, čime bi na godišnjem nivou naša obeveza bila da vratimo nešto više od 30 miliona evra, s tim da je pretpostavka da će u početku naplata putarine pokrivati 50 odsto tog iznosa”, napomenuo je tada Topić.

Današnjim saopštenjem iz Vlade ne spominje se garancija za potreban broj vozila, odnosno garancija iznosa koji će biti prikupljen naplatom putarine, već da će „Republika Srpska plaćati koncesionaru godišnju naknadu za raspoloživost autoputa“.

Ranija analiza portala CAPITAL pokazala je da bi građani Republike Srpske mogli ostati bez stotina miliona maraka jer je Vlada RS bez analize o prometu vozila garantovala kineskoj kompaniji da će na autoputu godišnje prikupiti 60 miliona KM putarine, a sve manje od toga biće plaćeno iz Budžeta RS.

Posljednje brojanje vozila na dionici Banjaluka – Prijedor urađeno je 2015. godine i u najboljem slučaju ne može obezbijediti potreban novac za otplatu, a i praksa sa već izgrađenih autoputeva potvrđuje to, objavili smo u tekstu „Bacanje miliona na autoput Banjaluka – Prijedor bez analize o prometu“.

Kinezi će na kraju za uloženih oko 300 miliona evra, autoput naplatiti oko 900 miliona evra.

Predviđa li koncesija obavezu države?

Ekonomista Zoran Pavlović tvrdi da princip koncesije ne podrazumijeva obavezu države da namiruje nedostajuće prihode koncesionara.

„Ako se radi o takvom obliku ugovora, onda se može govoriti samo o javno – privatnom partnerstvu. Ne može se govoriti o koncesiji koja ima obavezu Budžeta RS da namiri nedostajuća sredstva. Koncesija je pravo korištenja javnog dobra, ali to pravo ne podrazumijeva obavezu davaoca koncesije da participira u izmirenju ulaganja koncesionara“, istakao je Pavlović.

S druge strane predsjednik Komisije za koncesije RS Radenko Đurica rekao je da je sve po zakonu.

„Sve što podrazumijeva razvoj i prosperitet Republike, Komisija podržava. Sve je u skladu sa Zakonom o koncesijama i studijama koje su nam dostavili“, rekao je Đurica.

Na pitanje da li Zakon o koncesijama dopušta da se stvori obaveza RS da nedostajuća sredstva isplaćuje iz Budžeta, Đurica je rekao: „To je jedna od solucija koje Vlada može donijeti, prema Zakonu o koncesijama je takođe moguće, ali to Vlada na osnovu procjene budžeta može donijeti“.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Pravobranilaštvo RS nije dalo saglasnost za autoput Banjaluka – Prijedor

 1. Chilibarda

  Znaju da gube izbore pa im se žuri.
  Davali su oni koncesije i u puno kriminalnijim postupcima od ovog.
  Kaldera, Comsar, Stanari, …
  Polako….blii se kraj kriminalu i bezakonju….
  Zaigrala mečka i pred njihovom kućom.

 2. dado

  Ekonomista Zoran Pavlović – ovaj zapadni placenik jos malo pa ce komentarisati i odlazak na mars jer covjek sve zna naravno dok se dolarima posipa

 3. Mile Milic

  Vrlo je opasno davati garanciju broja vozila jer ima slučajeva da onda novi vlasnik podigne cene putarine otera vozila sa autoputa od ovih koji tu moraju proci uzme lepe pare ,ostatak mu dotira drzava a put se ne haba jer je saobracaj mali pa nema troskove.

 4. Kibitzer

  Ko danas od rezimlija i zasta zarezuje pravobranilastvo. Oni rade prema zakonitostima novca i brze zarade. Uzmi sve i uzmi odmah. Sutra i tako neces biti na vlast. A onda padas u zaborav, bilo da ostanes na slobodi ili zaglavis u zatvoru. Svi ti funkcioneri koliko do juce bili su obicne fukare. Pas nije imao za sta da ih uhvati. Kad su se dokopali budzetsle dzabane postadose preko noci elita. Kupljene diplome, svalerke, jahte, skupa auta, djeca u Becu i Londonu, kokain, … A narod je jaka kobila. Prvo te bira za vrecu mekinja, a onda ti puni dzepove budzetskim parama…izmisljaju autoputeve tamo gdje nisu rentabilni ni brze ceste. Da bi koncesionari, odnosno politicari koji dodjeljuju koncesije, uzeli provizije na dodjeli koncesija, a jedini gradtelj puteva (Kapo di tuti Kapi) zgrnuo ogromnu zaradu na izgradnji puteva za jednokratnu upotrebu.