Capital.ba

Građevinska dozvola dobijena samo za trećinu autoputa Banjaluka – Prijedor

10.05.2024. / 16:43

BANJALUKA – Kineska firma „Shandong Hi-Speed International“ (SDHS) koja je 2018. godine potpisala ugovor o koncesiji za auto-put Banjaluka–Prijedor prema kojem je završetak izgradnje planiran u proljeće 2026. godine do sada je ishodovala građevinsku dozvolu za svega 15,7 kilometara.

autoput

FOTO: Akta.ba

Uprkos tome što je to tek nešto više od trećine ukupne trase u dužini od 42 kilometra, iz Ministarstva saobraćaja i veza RS kažu da izgradnja teče planiranom dinamikom, bez zastoja i u skladu sa potpisanim Ugovorom o koncesiji.

„Kada je riječ o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, naglašavamo da je najveći dio imovinsko-pravnih odnosa završen, dok je rješavanje preostalog dijela u toku. Koncesionar je nakon okončanog postupka eksproprijacije, ishodovao građevinsku dozvolu za dionicu auto-puta u dužini 15,7 kilometara, a u toku je i dalje fazno pribavljanje neophodne dokumentacije za građenje“, navodi se u odgovoru ministarstva na pitanja CAPITAL-a.

Na pitanje da li će Republika Srpska morati da plati oko 200 miliona KM „penala“ kineskim koncesionarima ukoliko do 1. oktobra ne budu riješeni svi imovinsko-pravni odnosi, iz ministarstva kažu da eksproprijacija i predaja zemljišta koncesionaru teče prema rasporedu definisanom ugovorom o koncesiji.

Ono što je posebno interesantno kada je riječ o ugovoru za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor između Vlade Republike Srpske i kineske firme SDHS jeste da je on godinama skrivan od javnosti.

Transparency International u BiH je zbog skrivanja ugovora podnio tri tužbe protiv Ministarstva saobraćaja i veza RS. Resorno ministarstvo se dva puta potpuno oglušilo o sudske presude i tek nakon treće presude kojom je obavezano da otkrije detalje ugovora, to je učinjeno, ali bez dijela ugovora koji se odnosi na finansijske detalje.

Podsjećamo, početak izgradnje autoputa Banjaluka – Prijedor ozvaničen je u novembru 2021. godine, a na svečanosti kojoj su prisustvovali najviši predstavnici vlasti RS i kineski investitori poručeno je da će radovi biti završeni u roku od tri godine.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović kasnije je izjavio da se završetak radova očekuje na proljeće 2026. godine.

CAPITAL: D. Momić

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!