Capital.ba

Zaštitnik ljudskih prava BiH zatrpan žalbama za namještena zapošljavanja

24.09.2021. / 10:30

BANJALUKA – Nepravilnosti u bodovanju kandidata, netransparentne procedure, pristrasno bodovanje intervjua i favorizovanje kandidata samo su neke od blizu 180 primjedbi koje je Ombudsman za ljudska prava Bosne i Hercegovine zaprimio od građana koji su se žalili na zapošljavanje u javnom sektoru u BiH.

zapošljavanje

FOTO: Pixabay

Problemi i kod zapošljavanja u školama

 „Institucija Ombudsmena svake godine ima i veći priliv žalbi u periodu zapošljavanja u osnovnim i srednjim školama kada zaprima žalbe koje ukazuju na nepravilnosti u bodovanju prema pravnilnicima za prijem osoblja u školama, a u skladu sa propisanim kriterijima“, istakli su u Ombudsmanu u izjavi za CAPITAL.

Prema njihovim riječima, od početka ove godine, pristiglo im je 179 žalbi koje se tiču radnih odnosa.

„To podrazumijeva žalbe koje ukazuju na kršenje prava radnika, na pitanje napredovanja u radnoj organizaciji, uskraćivanje prava radnika iz radno-pravnog odnosa, žalbe radi otkaza ugovora o radu, kao i žalbe kojima se ukazuje na navodne nepravilnosti u konkursnim procedurama“, istaknuto je u Ombudsmanu.

Najviše prijava za zapošljavanje u državnoj upravi

Slično iskustvo imaju i u organizaciji “Transparency international”, te kako za CAPITAL navodi saradnik za pravne poslove u toj organizaciji Damjan Ožegović Centar za pružanje besplatne pravne pomoći građanima u borbi protiv korupcije Transparency International-a najveći broj prijava zaprima upravo u oblasti državne uprave.

“Većina prijava odnosi se na neregularnosti pri zapošljavanju i to na svim nivoima vlasti, na prijem zaposlenika u javna preduzeća i ustanove, te na nepostupanje inspekcijskih organa po predstavkama građana”, kazao je Ožegović.

Kako dodaje, ono što je zabrinjavajuće je što u većini slučajeva intervju sa kandidatima presuđuje pri zapošljavanju, često bez jasnih kriterijuma i procedura.

Odlučivanje se, pojašnjava Ožegović, svodi na ličnu procjenu članova komisija, pa nije rijetkost da za isti odgovor jedan član komisije daje maksimalan broj bodova, a drugi minimalan.

 Javni konkursi obesmišljeni

“Dodatni problem predstavlja način formiranja konkursnih komisija. U većem dijelu javnog sektora, o načinu izbora komisije za zapošljavanje, transparentnosti procesa, kompetencijama i nezavisnosti komisije, najčešće odlučuje rukovodilac koji zapošljava, pa je time institut javnog konkursa obesmišljen”, upozorava Ožegović.

Kao rješenje ovih važnih problema navodi da bi se procedure zapošljavanja trebale sistemski regulisati kroz cjelokupno zakonodavstvo koje uređuje ovu oblast, kako bi se osiguralo zapošljavanje najkvalitetnijih kadrova.

U prvom redu bi se, dodaje, morala obezbijediti obaveznost raspisivanja javnih konkursa na svim nivoima za sve vrste javnih zapošljavanja, zatim preciziranja kriterijuma za izbor članova konkursnih komisija, te detaljnog određivanja načina bodovanja.

“Imenovanja i zapošljavanja bi se morala zasnivati na principima transparentnosti, meritornosti i odgovornosti, a ne stranačke ili druge vrste podobnosti”, zaključio je Ožegović.

CAPITAL: Bojana Ninković

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!