ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Istraživanje: Povećan broj radnika u izbornoj 2016. godini

Objavljeno u OSTALO

BANJALUKA – Centar za edukaciju Pro Educa, u saradnji sa portalom Frontal napravio je analizu zapošljavanja lokalne administracije prije i nakon lokalnih izbora 2016. godine u Republici Srpskoj, a rezultati istraživanja su pokazali da je proces zapošljavanja lokalne administracije netransparentan, posebno u javnim preduzećima RS.

Istraživanje je sprovedeno u 57 opština, 7 gradova i 132 javna preduzeća u Republici Srpskoj, a obuhvatalo je 2015. godinu i izbornu 2016. godinu. Podatke je dostavilo 29 opština, 4 grada, Distrikt Brčko i 40 javnih preduzeća.

“Od ukupnog broja upitnika koje smo poslali odgovorilo nam je 38% javnih institucija, što nam govori da mi i dalje imamo problem sa transparentnošću njihovog rada i da to izaziva sumnju u regularnost samog procesa zapošljavanja u ovim institucijama”, izjavio je Srđan Puhalo.

Rezultati istraživanja su pokazala da je proces zapošljavanja lokalne administracije netransparentan, posebno u javnim preduzećim.

Kako je navedeno u analizi, to i ne čudi, s obzirom na da Zakon o radu i Zakon o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nazaposlenosti ne propisuju obavezu da poslodavac objavljuje javne konkurse za popunu upražnjenih radnih mjesta pa je tako i upitan tačan broj zaposlenih.

Politika izbornog zapošljavanja vidljiva je i u opštinama i gradovima, gdje se čak u pojedinim opštinama zapošljavalo i bez objavljenih konkursa. Analiza je pokazala i da je u toku izborne godine povećan broj potpisanih ugovora o pripravničkom stažu. Tako je npr. u opštini Gacko u izbornoj 2016. godini u avgustu, septembru i oktobru zaposleno ukupno 44 pripravnika.

U opštinama i gradovima je u prvoj polovini izborne 2016. godine bilo zaposleno 977 lica, da bi taj broj porastao na 1087.

U toku istraživanja veliki broj gradova, opština i javnih preduzeća nisu učestvovali u istraživanju, odnosno nisu dostavili tražene informacije i podatke, i pored pozivanja na Zakon o slobodi pristupa informacijama. Rezultati istraživanja jasno pokazuju da je broj zaposlenih povećan u izbornoj 2016. godini u odnosu na 2015., bez obzira na apel Vlade RS da se smanji broj zaposlenih u javnom sektoru. Frontal

Ključne riječi:  , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+