Capital.ba

Zaključci Energetskog samita 2024: Hitno djelovati u svim oblastima tranzicije

26.04.2024. / 17:12

NEUM – Nakon tri dana, jedanaest panela, nekoliko tehničkih radionica, te niza tehničkih i poslovnih sastanaka uz učešće od 750 ljudi iz 18 zemalja – završen je Energetski samit 2024 u Neumu.

neum

FOTO: Energetski samit 2024

Diskusija 70 uvodničara, panelista i prezentera može se sažeti u nekoliko osnovnih zaključaka:

1. Vrijeme neumoljivo ističe i BiH mora djelovati odmah kako bi sustigla zemlje u okruženju i Evropskoj uniji na putu energetske tranzicije.

2. CBAM je „pred vratima“. BiH ga može izbjeći samo za izvoz električne energije (ne i za druge proizvode) do 2030. godine ako uvede Sistem trgovanja emisija i berzu električne energije.

3. BiH mora donijeti nedostajuće zakone, a prvenstveno Zakon o električnoj energiji i prirodnom gasu na državnom nivou.

4. Budući da je BiH jedina zemlja u Evropi koja do sada nije uspostavila berzu električne energije nužno je da to učini bez odlaganja.

5. Kako bi osigurala diversifikaciju izvora i sigurnost snabdijevanja, BiH mora graditi novu gasnu infrastrukturu posebno naglašavajući važnost Južne interkonekcije.

6. Nužno unaprijediti komunikaciju između izvršne i zakonodavne vlasti što bi na koncu omogućilo sinhronizovano djelovanje te brže i lakše donošenje odluka.

7. Investitorima i poslovnoj zajednici potrebna je podrška organa vlasti kao i podrška finansijskog sektora.

8. Iako je ostvaren određen napredak u oblasti energetske efikasnosti u zemlji, ostalo je još mnogo posla i potrebno je intenzivirati aktivnosti u ovoj oblasti, posebno u stambenom i sektoru malih i srednjih preduzeća.

9. OpŠTine i gradovi imaju potencijal da razviju vlastite resurse kako bi doprinijeli energetskoj tranziciji i ostvarili koristi za lokalno stanovništvo.

10. Potrebno je da se akademska zajednica aktivno uključi i da svoj doprinos energetskoj tranziciji.

11. Potrebno je intenzivirati kampanje podizanja svijesti o važnosti i prednostima energetske tranzicije, te uključiti i medije, nevladine organizacije, akademsku zajednicu i obrazovne institucije.

Ovaj osmi po redu Energetski samit u BiH organizovala je Vlada SAD putem USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Delegacija Evropske unije i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH, Savezna vlada Njemačke preko Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Ambasada Republike Češke u BiH, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i britanska ambasada Sarajevo.

Kao i prethodnih godina samit je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i regulatornih komisija u sektoru energije. Ove godine organizaciju je podržao i niz sponzora poput NLB Banke, Finance in Motion, DT Global, WPD Adria i Woodburn Capitals Partners.

Medijima je premijerno predstavljen Pojmovnik u energetskom sektoru, Predstavljen je i prvi Interaktivni solarni atlas u BiH, a ozvaničeno je i osnivanje Asocijacije žena u energetskoj tranziciji pod nazivom: WiTA. Inače, 16 medija je akreditovalo svoje novinare za praćenje Samita, a samo za dva dana Samit je propraćen sa 332 medijske objave, što svjedoči o važnosti energetskog sektora.

CAPITAL: D. M.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!