Capital.ba

Zapošljavanje u obrazovanju: Sarajevo prednjači po neregularnostima

06.03.2017. / 10:15

BANJALUKA, Zapošljavanje u bh. školama odavno nema veze s pravičnošću i transparentnošću, već se svodi na princip jačeg – poznanstva, krvnog srodstva ili stranačkog drugovanja.

Izmjenom Pravilnika o kriterijumima i proceduri prijema radnika u radni odnos u osnovnoj/srednjoj školi, konkursnoj komisiji data su znatno veća ovlaštenja od onih koje je imala ranije. Umjesto poštovanja objektivnih uslova, poput prosjeka ocjena tokom studiranja ili vremena provedenog na Zavodu za zapošljavanje, ogromna prednost daje se subjektivnim procjenama kandidata i bodovima koje ostvare na intervjuu.

Da korupcija u obrazovanju dostiže alarmantan nivo, pokazuju i godišnji izvještaji koje objavljuje Transparency International (TI) BiH. Naime, tokom 2016. godine ova organizacija je primila dva puta više prijava nego prethodnih godina, a one su se većinom odnosile na nepravilnosti prilikom zapošljavanja u srednjim i osnovnim školama. Tokom prošle godine, na adresu TI BiH stiglo je trideset prijava iz oblasti obrazovanja, 2015. godine ih je bilo četrnaest, a 2014. sedamnaest. Uglješa Vuković iz TI BiH kazao nam je da se najveći broj prijava od prošle godine odnosio na Kanton Sarajevo.

“Nepravilnosti su se ticale ozbiljnih proceduralnih grešaka, sumnji na nepotizam, kronizam ili partijsko zapošljavanje. Nakon provjere smo pomagali strankama da sastave žalbe ili prigovore u drugostepenom postupku, a tamo gdje je bilo prostora pomagali smo im u sastavljanju tužbi kako bi se poništile sporne odluke rukovodilaca škola”, govori Vuković, te dodaje da su kandidati najviše prigovarali činjenici da pravilnici dozvoljavaju rukovodiocima škola da na osnovu diskrecionih ovlaštenja zaposle osobu koja nije bila najbolji kandidat na konkursu.

Većina kandidata imala je otežan pristup konkursnoj dokumentaciji i zapisnicima konkursnih komisija, što je rezultiralo time da nisu mogli dovoljno kvalitetno sastaviti svoje žalbe i prigovore. Iz TI BiH savjetuju da se prvo traži kopija zapisnika o radu konkursne komisije.

“Čak je išlo do toga da su pojedine škole raspisivale konkurse bez saglasnosti resornog ministarstva, što smo mi prijavljivali ministarstvu. U Osnovnoj školi ‘Hasan Kikić’ u Sarajevu direktor je raspisao konkurs na određeno vrijeme, a zaposlio je kandidatkinju kojoj u ugovoru nije navedeno vremensko trajanje. Izigrao je konkursnu proceduru i učinio sve da bi zaposlio tu osobu na neodređeno vrijeme, iako je konkurs bio raspisan na određeno. Na taj slučaj žalilo se više osoba i predmet je zaveden kod Ombudsmena. Dva puta smo se obraćali resornom ministarstvu, da bi nas oni onda obavijestili da je Vladi Kantona Sarajevo upućen prijedlog da se razriješe dužnosti članovi školskog odbora koji nisu utvrdili odgovornost direktora škole. Postupak je još uvijek u toku”, navodi Vuković.

Imena poznata prije kraja konkursa

Profesorica koja je željela ostati anonimna u svojoj kolekciji broji više od stotinu odbijenica s različitih konkursa. Posljednjih pet godina je nezaposlena jer ne uspijeva dobiti radno mjesto ni u jednoj obrazovnoj instituciji u kojoj se prijavi. Uvijek se nađe – neko bolji.

“Osim pripravničkog, nemam niti dana radnog staža. Redovno se prijavljujem na konkurse, ali skupljam samo odbijenice jer se radna mjesta dijele po političkoj liniji – tačno se zna koja škola pripada kojoj političkoj stranci. Zaista je ponižavajuće da cijeli grad zna ime osobe koja će biti zaposlena još prije nego što se konkurs završi”, govori nam ona.

Ostatak teksta možete pogledati na linku portala Analiziraj.ba

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Zapošljavanje u obrazovanju: Sarajevo prednjači po neregularnostima

  1. Saša

    Izostavili ste diskriminaciju po nacionalnoj osnovi koja je, odgovorno tvrdim, u Sarajevu najizraženija. I ne znam kakva to “prava”ima konkursna komisija kad su direktori ti koji “vedre i oblače” i oni(javna je tajna) vrše ogroman pritisak na komisije, koji rijetko ko odbije. Promijenite Pravilnik i uvedite bodove samo po objektivnim kriterijumima(prosjek ocjena, vrijeme provedeno na birou, dužina radnog staža).