Capital.ba

“Velikom” investitoru godinama bio blokiran račun

12.01.2016. / 12:43

20160111182222_347295BANJALUKA, Kompanija “HES Vrbas”, koja je imala koncesiju za gradnju dvije hidroelektrane na Vrbasu, sa samo jednim zaposlenim radnikom i kojoj je više godina bio blokiran račun, danas od Vlade RS traži odštetu od 46 miliona KM zbog izgubljene dobiti.

Iako je Vlada Dragana Mikerevića krajem 2004. godine “HES Vrbas” predstavila kao velikog investitora za izgradnju dvije hidroelektrane na Vrbasu: Krupa i Banjaluka niska, u koje je ukupno trebalo da bude uloženo 165 miliona evra, toj firmi je samo nekoliko mjeseci od dodjeljivanja koncesije bio blokiran račun.

Naime, koncesija je “HES Vrbasu” dodijeljena 25. novembra 2004. godine, a već 18. jula 2005, prema dokumentu izdatom, potpisanom i ovjerenom od strane Centralne banke BiH 29. septembra 2014. godine, koji je u posjedu “Nezavisnih”, stoji da je preduzeću “HES Vrbas” blokiran račun.

Ono što je posebno zanimljivo je da su “Nezavisne” u posjedu i drugog dokumenta, koji je takođe izdala Centralna banka 11. novembra 2015, u kojem stoji da je ovoj firmi račun blokiran tek 21. oktobra 2011. godine, a da je odblokiran 28. maja prošle godine.

Dakle, ova dva dokumenta Centralne banke BiH pokazuju različito stanje.

Ipak, veoma je indikativno da finansijske institucije sebi dozvoljavaju da griješe više od šest godina, posebno ako se u obzir uzme da komercijalne banke prema važećim propisima imaju obavezu da svakog radnog dana Centralnoj banci BiH dostavljaju stanje računa svojih klijenata elektronskim putem.

U svakom slučaju, neosporno je da je firmi koja se predstavljala kao veliki investitor godinama bio blokiran račun.

Uprkos svemu, sada “HES Vrbas” tuži RS zahtijevajući da joj isplati 46 miliona maraka na ime štete koja se odnosi na ulaganja u imovinu i obaveze koje je to društvo imalo u toku poslovanja.

Inače, ugovorom o koncesiji između “HES Vrbasa” i Vlade RS bilo je predviđeno da obje strane u roku od godinu dana ispune prethodne uslove, a koji su podrazumijevali finansijsku konstrukciju, sredstva za eksproprijaciju, ali i sredstva za izgradnju i izmještanje puteva, što nije učinjeno.

Podsjećamo, Okružni privredni sud u Banjaluci je 29. decembra prošle godine po drugi put odbio prijedlog Poreske uprave RS za pokretanje stečaja u “HES Vrbas”, jer je to preduzeće izmirilo dugovanja prema Poreskoj upravi.

Potom je uslijedila žalba suprotne strane. Nakon toga, zastupnici ove firme su najavili da će “HES Vrbas” protiv Vlade RS pokrenuti 46 miliona KM težak arbitražni postupak pred Arbitražnim sudom u Ženevi zbog raskida ugovora o koncesiji.

Vrijedi podsjetiti da je samo godinu dana od potpisivanja koncesije projekat postao nesprovodiv, kada je pod pritiskom skoro 20.000 građana Banjaluke, koji su potpisali peticiju, Skupština grada donijela odluku da se protivi potpisanom ugovoru o koncesiji. Vlada je nudila mogućnost izgradnje samo jedne hidroelektrane, na šta koncesionar nije pristao. Kako tokom protekle decenije nisu došli do prihvatljivog rješenja, ugovor je raskinut. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!