Capital.ba

„Elektroprivreda“ plaća tri miliona KM advokatima za odbijanje izgradnje HE na Vrbasu

05.01.2017. / 16:25

– Slovenci od BiH traže naknadu štete od 51 milion evra
– Arbitraža pokrenuta nakon što sa Vladom RS nije postignut dogovor o isplati odštete zbog raskida koncesionog ugovara
– Ponuđači do 13. januara ove godine mogu dostaviti ponude

BANJAKUKA, „Elektroprivreda Republike Srpske“ platiće više od tri miliona maraka za trogodišnji angažman pravnih eksperata koji će zastupati BiH u arbitražnom postupku „teškom“ 102 miliona KM koji je slovenačka firma „Viaduct“ pokrenula protiv BiH.

Slovenci su arbitražni postupak protiv BiH pokrenuli nakon što nisu postigli dogovor sa Vladom RS o isplati odštete koju su tražili nakon raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidroenergetskog sistema na Vrbasu.

U javnom pozivu koji je „Elektoprivreda RS“ raspisala 29. decembra 2016. godine navedeno da je predmet nabavke pružanje međunarodnih ekspertskih pravnih usluga odnosno zastupanje u arbitražnom postupku koji su Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu protiv BiH pokrenuli preduzeće „Viaduct“ kao pravno lice sa sjedištem u Sloveniji te Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček kao fizička lica državljani Slovenije.

Ponuđači ponude mogu dostaviti do 13. januara ove godine.

„Ova usluga će se prvenstveno odnositi na zastupanje BiH u arbitražnom postupku protiv BiH, a u vezi sa Zaključkom Vlade RS od 03. novembra 2016. godine“, piše u javnom pozivu.

Za svaku godinu zastupanja milion maraka

U pozivu je navedeno i da je krajnji rok za izvršenje traženih međunarodnih ekspertskih pravnih usluga kraj 2019. godine, s tim da on može biti i kraći, zavisno od datuma okončanja arbitražnog spora.

„Procijenjena vrijednost nabavke iznosi tri miliona KM bez PDV-a, odnosno po milion KM za svaku od tri godine zastupanja“, navodi se u pozivu.

U pozivu se navodi da  potraživanja tužilaca proizilaze iz njihovih investicija u BiH u vezi sa Ugovorom o koncesiji za izgradnju hidroenergetskog sistema na rijeci Vrbas, koji je na snazi od 25. novembra 2004. godine za izgradnju dvije hidroelektrane na Vrbasu (HE Krupa i HE Banjaluka).

„Strane u ugovoru su Vlada Srpske i „HES Vrbas“. Tužilac smatra da su povrijeđeni sporazumi između BiH i Slovenije i onemogućena njihova investicija. Tužioci  zahtjevaju naknadu štete koja je nastala kao posljedica kršenja odredbi Sporazuma između BiH i Slovenije i Ugovora o Energetskoj povelji direktno od strane BiH, u iznosu od najmanje 51 miliona evra“, navodi se u pozivu.

Brojni uslovi za ponuđače

Od ponuđača se, između ostalog, traži da dostave dokaze o zastupanju u najmanje jednom presuđenom sporu u zadnje tri godine, a čija je vrijednost veća od 50 miliona KM, spisak ugovora o angažovanju pred bilo kojim međunarodnim arbitražnim sudom u zadnje tri godine, a da pri tome vrijednost pojedinačnog spora nije manja od 1,5 miliona KM.

Tu su i odsustvo sukoba interesa, najmanje jedan ugovor o pružanju pravnih i konsultantskih usluga u zadnje tri godine u oblasti koncesija, saradnja sa advokatskim kancelarijama u BiH i Sloveniji, dokaz da su u posljednje tri godine bili angažovani i uspješno savjetovali nosioce organa vlasti entiteta – Republike Srpske ili Federacije BiH ili BiH u sferi međunarodnih odnosa  i drugi.

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je „HES Vrbas“ u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački „Viaduct“, je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Inače, ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona evra Vlada RS je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka-Niska“.

Samo godinu kasnije projekat je postao nesprovodiv, kada je pod pritiskom skoro 20.000 građana Banjaluke koji su potpisali peticiju, Skupština Grada donijela odluku da se protivi potpisanom ugovoru o koncesiji.

Vlada RS je nudila mogućnost izgradnje samo jedne hidroelektrane, na šta koncesionar nije pristao. Kako tokom protekle decenije nisu došli do prihvatljivog rješenja, ugovor je raskinut.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: „Elektroprivreda“ plaća tri miliona KM advokatima za odbijanje izgradnje HE na Vrbasu

  1. orhan

   Koliko ce RS jos ovakvih sporova imati za nezakonito i kriminalno dodjeljene koncesije. Ali, niko ne treba za to da se sikira. Politicari ubiru kajmak, a narod placa troskove

  2. Milica

   Rastalit ce se a nit orali nit kopali. Sve ce vas sipa pohapsiti!!!

  3. Bogoljub Maric

   Zasto ovo placa EPRS? Kakve veze ima EPRS sa ovom koncesijom? Vlada je dodijelila koncesiju.

   • Miki

    Neće valjda Željka i Milorad platiti penale