Capital.ba

Srpska sama plaća sve troškove arbitraže „teške“ 102 miliona KM

07.08.2017. / 16:25

– RS se sporazumom sa BiH obavezala na plaćanje svih troškova
– Mandić: Vlada RS snosi sve troškove jer se radi o interesima RS
–  Slovenačka firma traži 102 miliona KM odštete

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske potpisala je sa Savjetom ministara BiH sporazum kojim se obavezala da plati sve troškove arbitražnog postupka „teškog“ 102 miliona KM koji je slovenačka firma „Viadukt“ pokrenula protiv BiH, kao i eventualnu odštetu u slučaju da BiH izgubi spor, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Slovenci su arbitražni postupak protiv BiH pokrenuli nakon što nisu postigli dogovor sa Vladom RS o isplati odštete koju su tražili zbog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju dvije hidroelektrane na Vrbasu.

Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u vezi sa arbitražnim postupkom u predmetu “Viadukt“ Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljševček protiv BiH pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu koji je u ime RS potpisala premijer Željka Cvijanović, a u ime BiH predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić predviđeno je da BiH zastupa Pravobranilaštvo BiH i advokatska kancelarija za pružanje međunarodnih ekspertskih pravnih usluga izabrana u skladu sa postupkom javnih nabavki.

Sporazumom je precizirano da sve troškove koji nastanu plati Vlada RS, ali i da eventualna nadoknada troškova koju bi dobila BiH, bude preusmjerena Srpskoj.

Vlada RS će u ime BiH platiti sve troškove advokata, pravnih i finansijskih savjetnika i drugih eksperata i konsultanata, kao i troškove vođenja postupka, uključujući administrativne troškove i takse, troškove Arbitražnog tribunala, kao i sve druge troškove potrebne za vođenje ovog postupka“, navedeno je u sporazumu.Sve eventualne novčane iznose (naknadu štete ili izgubljenu dobit sa kamatom, odštetu i drugo), koje bi na osnovu konačne arbitražne odluke tužiocu bila dužna isplatiti BiH, po prijemu dokumentovanog zahtjeva Pravobranilaštva BiH, Vlada RS se bezuslovno obavezla da isplati u roku određenom arbitražnom odlukom.

Svi eventualni troškovi arbitražnog postupka, koji bi konačnom odlukom donesenom bili dosuđeni u korist BiH, biće bezuslovno po dostavljanju dokumentovanog zahtjeva Pravobranilaštvu BiH, uplaćeni na račun Vlade RS“, istaknuto je u sporazumu.

Mandić: Srpska potpuno samostalna u postupku

Pravobranilac BiH Mlađen Mandić rekao je za CAPITAL da dvije strane nisu uspjele da postignu sporazum mimo suda te da je spor još u ranoj fazi.

„Još nijedna procesna radnja nije preduzeta. Tužba postoji, kao i odgovor na tužbu i to je do sada sve“, rekao je Mandić.

Govoreći o sporazumu između Vlade RS i Savjeta ministara, Mandić je rekao da je njime RS ovlaštena da spor vodi samostalno, ali i da snosi sve troškove s obzirom na to da se radi o interesima RS.

Резултат слика за mladjen mandic„Pravobranilaštvo BiH je samo organ koji nadgleda i štiti interese BiH. Pravobranilaštvo zastupa pred sudom, jer pred sudom samo država može biti tužena, ali RS bira advokate i preduzima sve radnje, uz našu saglasnost. RS je preuzela na sebe plaćanje troškova, ali ako dobije spor sva dobit ide RS“, istakao je Mandić.

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je „HES Vrbas“, koji je trebalo da gradi HE na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački „Viadukt“, je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Inače, ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona evra Vlada RS je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka-Niska“.

Samo godinu kasnije skoro 20.000 građana Banjaluke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom na to da tokom protekle decenije nije došlo do realizacije ugovora on je raskinut u septembru 2015. godine.

U Advokatskoj kancelariji „Baroš“ ranije su rekli da je „HES Vrbas“ raskinuo ugovor nakon što je Vlada dodijelila koncesiju za izgradnju HE „Bočac 2“ koja onemogućava izgradnju HE „Krupa“.

Vlada RS je sa “Hidroelektranama na Vrbasu” u maju 2014. godine zaključila ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje Male hidrolektrane “Bočac 2” na rijeci Vrbas, a izvođač radova je firma „Integral inženjering“.

 

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!