Capital.ba

ERS godinu dana bez advokata u arbitraži od 100 miliona KM!

14.12.2017. / 13:47

– Nova žalba na tender za angažovanje advokata u sporu sa slovenačkim „Viaduktom“ zbog „favorizovanja jedne advokatske kancelarija“
– ERS: Tvrdnje o favorizovanju nisu osnovane
– Sajić: Ako su željeli da zaključe ugovor sa tom kancelarijom, nisu trebali raspisivati tender

BANJALUKA – „Elektroprivreda RS“ ni nakon gotovo godinu dana nije uspjela da sprovede tender i angažuje advokate koji će je zastupati u arbitražnom postupku teškom više od 100 miliona KM koji je slovenačka firma „Viadukt“ pokrenula protiv BiH. Rok za dostavljanje ponuda na ponovljeni tender pomjeren je do 25. decembra, nakon što je prihvaćen dio žalbe Advokatske firme „Sajić“, saznaje portal CAPITAL.

Nakon što je prvi poništen, ERS je krajem prošlog mjeseca ponovo raspisala tender za angažman advokata koji će je zastupati u sporu koji je protiv BiH pokrenulo preduzeće “Viadukt” Portorož te fizička lica Vladimir Zevnik i Boris Golјevšček zbog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju dvije hidroelektrane na Vrbasu.

Međutim, Advokatska firma „Sajić“ je uložila žalbu na tendersku dokumentaciju navodeći da se favorizuje samo jedan ponuđač i to isti onaj koji je posao već dobio na prvom tenderu – Moračević, Vojnović i partneri” i Schoenherr Rechtsanvvalte GmbH Beč, a koji je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH poništila.

ERS favorizuje grupu ponuđača iz Beograda i Beča?

Advokatska firma „Sajić“ je, između ostalog,  iznijela zamjerke na dio poziva koji se odnosi na uslove za tehničku i profesionalnu sposobnost, a kojim se od ponuđača traži da ima na raspolaganju najmanje pet advokata, od kojih svaki mora da aktivno poznaje engleski jezik i jedan od jezika u službenoj upotrebi u BiH, da ima iskustvo u zastupanju najmanje u jednoj arbitraži  vrijednoj 50 miliona evra te da poznaje pravnih propisa u RS, BiH i u EU.

„Postavlja se opravdano pitanje mogućnosti ispunjenja ovog uslova od strane bilo kojeg drugog ponuđača, osim eventualno od grupe ponuđača „Moračević, Vojnović i partneri” i Schoenherr Rechtsanvvalte GmbH Beč i zašto baš pet advokata? Iz navedenog je jasna uzročno posljedična veza o preferenciji određenog ponuđača. Izuzetno je teško, a slobodno se može reći i nemoguće, obezbijediti kumulativno ispunjenje ovih uslova od strane domaćih advokata u BIH“, navodi se u žalbi.

Ove navode u ERS su odbacili kao neosnovane uz obrazloženje da su uslovi definisani uzimajući u obzir vrijednost spora, dosadašnja iskustva u arbitražnim sporovima, izbjegavanje dodatnih troškova, te obezbjeđenje sigurnosti u zastupanju s obzirom na vrijednost spora.

„S obzirom na iznos arbitraže, smatramo da, u cilju zaštite interesa BiH, nema mjestu za bilo kakovo pitanje o potrebi angažovanja najmanje pet advokata. U ranijim arbitražama koje je ERS imala, a koje su bile iste ili slične vrijednosti, zastupnik je imao pet ili više dvokata koji su poznavali i jedan od lokalnih jezika u BiH i engleski jezik. To nije nimalo neuobičajeno za advokatske kancelarije koje zastupaju klijente u velikim arbitražnm sporovima“, ističe se u odgovoru ERS.

Međutim, ERS je, odlukom od 13. decembra, prihvatila dio žalbe koji se odnosi na dokaze o poznavanju jednog od lokalnih jezika i engeskog jezika.

„U cilju izbjegavanja ograničenja konkurencije djelimično smo prihvatili žalbu Advokatske firme „Sajić“ i dopunili poziv za dostavu ponuda“, navodi se u odgovoru ERS.

Sajić: I dalje se favorizuje samo jedna kancelarija

Međutim, vlasnik Advokatske firme „Sajić“ Aleksandar Sajić nije zadovoljan ovakvom odlukom ERS i nastaviće žalbeni postupak pred Kancelarijom za razmatranje žalbi BiH.

„Nismo zadovoljni njihovom odlukom jer se i dalje favorizuje samo jedna kancelarija i za nas je to neprihvatljivo. Ukoliko je ugovorni organ htio da zaključi ugovor sa tom kancelarijom, onda nije ni trebao da raspisuje tender“, rekao je za CAPITAL Sajić.

ERS je još krajem decembra prošle godine pokrenula postupak za nabavku advokatskih usluga za arbitražu sa Slovencima, a polovinom ove godine kao najpovoljnijeg ponuđača za ovaj posao izabrala  Advokatsku kancelariju „Moravčević, Vojnović i partneri“ iz Beograda. Međutim, tu odluku je poništila Kancelarija za razmatranje žalbi BiH nakon žalbe grupe ponuđača iz Banjaluke, Ljubljane i Zagreba.

ERS za angažman advokata u ovom sporu planira da izdvoji dva miliona KM bez PDV‐a, a predviđeno je da ugovor traje do okončanja postupka arbitraže, a najduže četiri godine.

Do pokretanja arbitražnog spora protiv BiH došlo je nakon što je „HES Vrbas“ u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački „Viadukt“, je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Inače, ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona evra Vlada RS je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka-Niska“.

Samo godinu kasnije skoro 20.000 građana Banjaluke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom na to da tokom protekle decenije nije došlo do realizacije ugovora on je raskinut u septembru 2015. godine.

Narodna skupština RS omogućila je juče advokatima da i dalje zastupaju javna preduzeća u milionski vrijednim sporovima, nakon što je iz predloženog zakona izbačena odredba koja je omogućavala da u određenim slučajevima i Pravobranilaštvo RS može da zastupa javna preduzeće.

Iako je Vlada RS u Nacrtu zakona o Pravobranilaštvu predvidjela da će ova institucija, između ostalog, zastupati i javna preduzeća i ustanove čiji je osnivač RS ili jedinica lokalne samouprave, nakon oštrih kritika advokata to je u prijedlogu zakona promijenila i predvidjela da Pravobranilaštvo može zastupati javna preduzeća samo na osnovu posebne punomoći. Međutim, Vlada je na kraju popustila pod pritiskom advokatskog  lobija i ovu odredbu u potpunosti izbacila iz usvojenog zakona.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: ERS godinu dana bez advokata u arbitraži od 100 miliona KM!

  1. Betoven

   To je sa Kovacevicem i drustvom i tako propala organizacija.

  2. Dado

   Mrkonjicki klan sa KESICEM na celu sve to radi cilj da se sve sto duze vodi spori ,da javnost bavim tim sporom a oni uzimaju na gradnji ovo je naj skuplja malahidroelektrana u Evropi po megawatu.
   MRKONJICKI KLAN JE UZEO DESTETAK MILIONA NA OVOJ ELEKTRANI