Capital.ba

UPIS RS: Vlasti RS guše poslovanje legalnih priređivača igara na sreću u korist privatnih interesa

01.03.2022. / 13:21

BANJALUKA – Uvezivanje domaćih priređivača igara na sreću u jedinstven računarski sistem radi olakšanog i efikasnog nadzora nad njihovim radom je u većem interesu samih priređivača nego Vlade RS i resornog ministarstva koji im taj nadzor uspostavljaju.

EVL

FOTO: Capital

Ovo je stav Udruženja priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj (UPIS RS) koji ponovo naglašavaju da nisu protiv uvođenja reda u oblast domaće industrije igara na sreću, ali ne na način da se red zavodi uvođenjem novih nameta i dodjeljivanjem nadzora pravnom licu koje ničim ne dokazuje svoju stručnost za taj vrlo osjetljiv i odgovoran posao.

UPIS RS, koji okuplja 90% domaćih priređivača, više je zainteresovan za uspostavljanje seritfikovanog nadzora od same Vlade RS, jer želimo uvođenje reda u industriji igara na sreću. Želimo uspostavljanje transparentnog sistema koji će biti efikasan u suzbijanju nelegalnih oblika priređivanja igara na sreću koji predstavljaju nelojalnu konkurenciju našem poslovanju. Naše kritike načina uspostavljanja Računarskog sistema za nadzor priređivača (RAS) nisu neargumentovana osporavanja koja dovode u pitanje čitav taj proces. To demagoški tvrdi Prointer, kojem je Vlada RS na vrlo sumnjiv način povjerila uspostavljanje i vođenje RAS-a. Naša kritika odnosi se na odluke Vlade RS i resornog ministarstva koji Zakon o igrama na sreću i Pravilnik o tehničkim karakteristikama RAS-a svaki čas prilagođavaju interesima svojih favorizovanih firmi kao što su Prointer ili Elektronska video lutrija (EVL), koja je po ocjeni Ustavnog suda osnovana uz kršenje Ustava i zakona Srpske“, kažu u UPIS-u RS.

UPIS RS tvrdi da je po ranijem Pravilniku o tehničkim karakteristikama RAS-a taj sistem morao da bude sertifikovan, ali da je to Ministarstvo finansija RS u međuvremenu promijenilo, kako bi se pogodovalo Prointeru da preuzme poslove administratora RAS-a.

S druge strane, dodaju oni, priređivačima je i po novom Pravilniku ostala obaveza sertifikovanja opreme i aparata što su oni i učinili sertifikujući svoje uređaje za rad kod međunarodno priznatih laboratorija kao što su SIQ, BMM i druge.

Čak je i Konkurencijski savjet BiH kaznio sa 15.000 KM Ministarstvo finansija Republike Srpske jer je sprečavalo i narušavalo konkurenciju kod izrade i vođenja RAS-a u koji su uvezane kladionice i automat klubovi u Srpskoj. Javnost mora da zna da sivu zonu u priređivanju igara na sreću kontrolišu ljudi bliski vlasti ostvarujući lične interese i interese grupa koje zastupaju, a da nije tako, sigurno bi smo lakše došli do uspostavljanja transparentnog i stručnog administriranja RAS-om kao u svim uređenim državama. Zašto Prointer ne želi da saopšti čak ni od koje partnerske kompanije je kupio izvorni kod za RAS i na taj način otkloni sumnje da je riječ o firmi koja je ujedno i priređivač igara na sreću u Republici Srpskoj što je protivzakonito“, ističu u UPIS-u RS i javno postavljaju pitanje na kojoj to platformi Prointer obavlja nadzor ako se zna da su im Microsoft, Oracle i Cisco uskratili licence i prekinuli svaki vid poslovanja sa njima.

UPIS RS zaključuje da Vlada RS i resorno ministarstvo najveće napore ulažu u gušenje zdrave konkurencije kako bi domaćom industrijom igara na sreću zavladale njihove favorizovane firme.

Do sada imamo mnoštvo prikupljenih argumenata koji dokazuju kontinuitet neustavnih i nezakonitih postupaka Vlade RS i reosrnog ministarstva. To najbolje dokazuju dosadašnje ocjene i odluke domaćih pravosudnih institucija i regulatornih tijela, ali Vlada RS se na to ne obazire, već i dalje insistira na visokim nametima prema legalnim priređivačima igara na sreću što je čista pljačka“, kažu u UPIS-u RS.

CAPITAL: D.T.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!