Capital.ba

Ruski oligarh napušta Srpsku sa 180 miliona KM u džepu!

30.05.2019. / 11:44

– „Comsar“ odustaje od svih investicija, a „Elektroprivreda RS“ se sprema da otkupi njegove ugašene hotele i neizgrađene elektrane za 94 miliona evra
– Petrović: ERS razmatra mogućnost dobijanja koncesija u vlasništvu firme „Comsar Energy“
– „Comsarova“ procjena ulaganja nekoliko puta veća od stvarne vrijednosti

BANJA LUKA – Kompanija „Comsar Energy“ koja je u vlasništvu ruskog oligarha Rašida Serdarova odustaje od projekata u Republici Srpskoj u koje je obećavala uložiti više od milijardu KM. Kako bi mu olakšala odluku „Elektroprivreda RS“ će od Serdarova otkupiti koncesije za nikad izgrađenu termoelektranu u Ugljeviku, hidroelektranu u Rudom i  nepokrenut rudnik uglja. ERS bi koncesije Serdarovu, prema upravo završenoj procjeni koju je sam naručio, trebala da plati više od 180 miliona KM, otkriva portal CAPITAL.

Rašid Serdarov

Sve je izgledalo bajkovito 23. juna 2014. godine kada su tadašnji predsjednik RS  Milorad Dodik i Serdarov polagali kamen temeljac za gradnju HE „Mrsovo“ uz pompezna obećanja i obostrane pohvale.

„Ovo je značajan početak velikog posla na izgradnji hidroelektrane čiji će kapacitet biti 36,8 megavata i koji će koštati 200 miliona maraka. Moram da istaknem da će izgradnja ići značajno ubrzanim tempom, jer je sva sredstva obezbijedila kompanija Rašida Sardarova. Vlada Republike Srpske je na ovom projektu potpuno angažovana i radi sve da stvori neophodne tehničke uslove za rad“, ushićeno je tada govorio Dodik.

Rašid SerdarovDo danas HE nije izgrađena, kao što nije ni TE „Ugljevik 3“, niti je pokrenuta eksploatacija uglja na ležištu „Ugljevik Istok 2“ za koje je Vlada RS naprasno dala koncesije Serdarovu prije šest godina na osnovu prethodnog Dodikovog ličnog obećanja.

Probijanje rokova i nepoštovanje koncesionih pravila nije bilo dovoljan razlog za raskid ugovora sa ruskim milijarderom, već je odlučeno da Srpska po paprenoj cijeni otkupi njegove koncesije i zatvorene hotele „Comsar“ u Rudom i Ugljeviku.

Iako se za koncesije „Comsara“ interesovala jedna poljsko-kineska kompanija, u priču se uključuje „Elektroprivreda RS“ i pismo namjere sa potpisom vršioca dužnosti direktora Luke Petrovića već je dostavljeno „Comsaru“.

Rašid Serdarov hitno naručuje procjenu vrijednosti od jedne domaće kompanije po metodologiji koja njemu najviše odgovara. Prema našim informacijama, nezvanično potvrđenim iz dva izvora, banjalučka revizorska firma je imovinu i ulaganja „Comsara“ procijenila na čak 94 miliona evra.

Saznajemo i da je zatražena još jedna procjena od druge revozorske kuće, pa bi ta cifra mogla da bude i znatno veća, kao i prije nekoliko godina kada je “Comsar” naručio procjenu po kojoj livade na kojima su trebali biti izgrađeni energetski objekti vrijede oko 130 miliona evra.

Rašid Serdarov je u Srpskoj ukupno registrovao pet firmi za različite djelatnosti, od ugostiteljstva do trgovine i proizvodnje električne energije. One imaju neznatan promet, ali i milionski gubitak.

ERS: Razmatramo preuzimanje koncesija u vlasništvu „Comsara“

Direktor firme „Comsar RS“ Siniša Majstorović nije želio da komentariše informacije da ERS kupuje njihove koncesije.

„Ne mogu da komentarišem ništa u vezi sa tom temom“, rekao je kratko Majstorović.

Na pitanje da li je Vlada donijela odluku u vezi sa zahtjevom „Comsara“ za produženje koncesionog perioda za TE „Ugljevik 3“, Majstorović je rekao da su „zahtjevi upućeni i da su aktivni“.

„Namjera „Comsara“ kao privrednog društva u Republici Srpskoj je da nastavi investicije u RS“, rekao je on.

Iako u „Comsaru“ ponavljaju samo da „nastavljaju poslovati“, portal CAPITAL je uspio dobiti potvrdu od ministra energetike i rudarstva RS Petra Đokića i vršioca dužnosti direktora „Elektroprivrede RS“ Luke Petrovića da se planira kupovina koncesija Rašida Serdarova.

„Elektroprivreda RS` u sklopu svojih investiciono-razvojnih planova razmatra mogućnost dobijanja koncesija iz oblasti energetike koje nisu realizovane, a jedna od tih koncesija se odnosi i na vlasništvo firme „Comsar Energy“ koja u svom koncesionom pravu ima i hidroelektranu i termoelektranu“, saopštili su za CAPITAL iz ERS-a.

Nekoliko dana kasnije Luka Petrović nam je u izjavi čak potvrdio da ERS neće na ovom stati, već planira i nekim domaćim privatnicima isplatiti njihove neostvarene izlete u energetski sektor.

ERS je već uputila zahtjev Komisiji za koncesije RS za uvid u sve nerealizovane investicije i investicije od kojh su koncesionari odustali.

„Naišli smo na ozbiljne projekte, kao što je ’Comsar’ koji u svom vlaništvu ima koncesiju za TE ’Ugljevik 3’, snage čak 600 megavata, odnosno dva puta po 300 megavata, i HE ’Mrsovo’ od 38 megavata instalisane snage. Među ozbiljnim investicijama od kojih su koncesionari odustali ili su im oduzete je i vjetropark ’Trusina’ koji se zajedno sa ’Hrgudom’ pokazao kao najveći potencijal za vjetroelektrane. Takođe, postoji niz manjih hidroenergetskih objekata u RS koje smo dobili od Komisije za koncesije i koje analiziramo te ćemo, u skladu sa našim potencijalima i finansijskim mogućnostima, pristupiti i mogućoj kupovini koncesija koje su otpale ili su još aktivne“, kazao je Petrović.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić je istakao da postoji inicijativa za otkup koncesija u vlasništvu Rašida Serdarova koju „Elektroprivreda RS“ razmatra.Rašid Serdarov

„ERS je javno preduzeće koje ima svoje organe i koje pokreće neka pitanja, vodi aktivnosti, ali na kraju traži saglasnost od Vlade RS za investicije veće vrijednosti. Ukoliko oni pripreme tu inicijativu i procijene da za njih ima interesa da preuzmu takvu koncesiju, mi ćemo to razmatrati“, rekao je Đokić.

On je istakao i da Ugljeviku treba novi blok, jer je postojeći pri kraju tehnološkog vijeka. Kazao je da je RS odsumporavanjem, koje će biti završeno 1. novembra ove godine, a u koje je investirano oko 80 miliona evra, značajno pomogla i zaštitila Termoelektranu „Ugljevik“, ali da je novi blok, ipak, potreban.

„Njoj je na taj način i produžen radni vijek najkasnije do 2036. godine. To je veoma povoljno za rad te elektrane, ali njoj treba i novi blok i da na taj način očuvamo i energetsku bezbjednost i energetsku stabilnost, jer termoelektrane daju najviše energije i najstabilnije snabdijevanje“, rekao je Đokić i dodao da je „Comsar“ u proteklom periodu investirao mnogo novca u pripremu projekata.

Ministar ne objašnjava koji je interes ERS da Serdarovu da blizu 200 miliona umjesto da zatraži koncesiju i taj novac iskoristi za početak izgradnje novog bloka termoelektrane u Ugljeviku ili Gacku.

Serdarov je uvezao u BiH jedan od najskupljih automobila, blindirani mercedes koji je koristio Milorad Dodik. MUP RS je zvanično potvrdio informacije da je od „Comsar Energy Hidro“ iznajmio ovaj automobil za potrebe VIP ličnosti, a nakon što je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić novinarima otkrio ugovor prema kojem MUP mjesečni zakup mercedesa plaća 2.000 KM plus PDV, odnosno da su za pet godina troškovi rentiranja premašili 120.000 KM.

Rašid Serdarov

Bez posljednica probijeni svi rokovi 

Da realizacija koncesionih ugovora ne ide onako kako je planirano davno je utvrdila Komisija za koncesije RS.

„Koncesionar ne ispunjava svoje obaveze u skladu sa ugovorom o koncesiji za TE ’Ugljevik 3’. U toku 2017. godine najveće aktivnosti su se odnosile na pregovore sa strateškim partnerima i kupcima električne energije. Niska nepovoljna cijena električne energije značajno je usporila aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje termoelektrane, a time i otvaranja rudnika“, pravdan je ruski investitor u izvještaju Komisije za koncesije za 2017. godinu.

Kada je u pitanju HE „Mrsovo“ u izvještaju je navedeno da je u toku je izgradnja pristupnih puteva.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić potvrdio nam je da se na obećanoj termoelektrani već godinama ništa ne radi, zbog čega podržava da ERS preuzme tu investiciju.

„Ja sam i 2011. i 2012. godine upozoravao da ovaj projekat neće ići, iako su obećanja bila da ćemo već 2013. godine ovdje imati novu termoelektranu. Ne ulazeći u cijenu koju će ERS dati za te koncesije, sa stanovišta opštine Ugljevik i njenih građana, smatram da to ne bi bila loša opcija“, istakao je Perić.

Kaže da je „Comsar“ u Ugljeviku uradio put od oko dva kilometra i nekoliko baraka za smještaj radnika, ali da se godinama nikakvi drugi, konkretni radovi, na terenu ne vide.

Rajak:  Ozbiljna država bi odavno raskinula ugovor

Comsar

U Ugljeviku „Comsar“ je jedino uspio da kupi, luksuzno renovira i zatvori hotel, slično kao i u Rudom gdje se, uz ugašen hotel, zarastao u travu nalazi kamen temeljac za hidroelektranu koji su položili Serdarov i Dodik 2014. godine.

Načelnik opštine Rudo Rato Rajak kaže za CAPITAL da je „Comsar“ u proteklom periodu imao značajna ulaganja u ovu opštinu, ali da se u zadnje tri godine ništa ne dešava, a svi rokovi za izgradnju su odavno probijeni.

„Postavljen je kamen temaljac za hidroelektranu, urađeni su određeni pripremni radovi, sagrađen je most preko rijeke Lim koji će omogućiti radove na drugoj obali, urađen je kamenolom i pristupni put i tu se stalo. Nikakvih radova nema već treću godinu. Mi smo od „Comsara“ dobili zvaničnu informaciju da traže strateškog partnera za nastavak investicije i ta priča nam se ponavlja već tri godine“, kazao je Rajak i dodao da je čuo da se i „Elektroprivreda RS“ spominje kao potencijalni partner.

Kazao je i da su rokovi koje je prema ugovoru „Comsar“ imao da izgradi hidroelektranu davno istekli, te da im Vlada tajno izlazi u susret i produžava rokove.

„Ozbiljna država bi sa neozbiljnim koncesionarom raskinula ugovor i tražila drugog. Nama su vezane ruke, a trpimo značajnu štetu zbog tog stanja“, rekao je Rajak.

Hoteli „Comsar“ u Rudom i Ugljeviku zatvoreni, ostale firme u milionskim gubicima

Prema zvaničnim podacima sve firme koje je Rašid Serdarov osnovao u RS 2018. godinu završile su u gubitku, a najveći minus od 1,4 miliona KM imao je „Comsar RS“. Slijedi ga „Comsar energy hidro“ sa gubitkom od 588.359 KM.

Hotel „Comsar Rudo“ u 2018. godini je imao gubitak od 284.972 KM i već mjesecima su mu blokirani svi računi. Hotelu „Comsar Ugljevik“ računi su blokirani krajem septembra 2018. godine, a prošlu godinu je završio sa gubitkom od 234.526 KM.

Comsar energy trading“ Banjaluka je takođe prošlu godinu završilo u minusu od 81.000 KM.

Sva preduzeća su u prošloj godini smanjila i broj radnika.

Comsar

Sva preduzeća su u potpunom ili većinskom vlasništvu „Comsar Energy Group limited“ koja je registrovana na Kipru, ostrvskoj državi i jednoj od brojnih svjetskih offshore zona koje nude potpunu anonimnost vlasnicima firmi i bankovnih računa.

Načelnik opštine kaže da „Hotel Comsar“ u Rudom već tri mjeseca ne radi, da ima velika dugovanja i da im je struja isključena.

“Ta dugovanja je uglavnom napravio „Comsar“. Kako ne bi dozvolili da nam jedini hotel bude zatvoren, mi smo ponudili da izmirimo dugovanja i da ga uzmemo u zakup u narednih pet godina, ali oni na to nisu pristali, odnosno tražili su mnogo novca“, naglasio je Rajak.

Ista situacija je, prema riječima načelnika Ugljevika, i sa hotelom u toj opštini koji je takođe zatvoren prije nekoliko mjeseci. Perić kaže da je objekat u dobrom stanju, ali da se vjerovatno sa njim nije dobro upravljalo i da je to razlog zatvaranja.

Inače, firma „Comsar Energy“ je prošle godine zatražila od Vlade RS da se koncesija koju su dobili za izgradnju i korišćenje termoelektrane “Ugljevik 3” produži za dodatnih 15 godina, inače će odustati od investicije.

Pored zahtjeva da se koncesija produži sa 30 na 45 godina, uz obrazloženje da je na 30 godina investicija neisplativa zbog niske cijene električne energije, Serdarov je slao signale i da će smanjili prvobitno planiranu snagu TE „Ugljevik 3“.

Ko je Rašid Serdarov?

Rašid Sardarov je rođen 27. jula 1955. godine u ruskoj republici Dagestan. Geologiju je diplomirao sa 23 godine, a zatim sa terenskim timovima proveo 12 godina, istražujući za državni geološki institut naftu i gas širom Azije. Prve milione zaradio je u Orenburgu, ruskoj oblasti na granici sa Kazahstanom. Tu je dobio koncesiju za eksploataciju gasnog kondenzata koji se može prerađivati u naftni plin za pogon vozila te benzin i lako loživo ulje. Sirovine je prerađivao u rafineriji državne kompanije „Gazprom“ sve dok nije izgradio vlastitu rafineriju te u Moskvi 2003. godine osnovao firmu „Južno-uralska industrijska kompanija“, koja se bavi vađenjem i preradom nafte i gasa. Suvlasnica firme je supruga Mariana Ljubim Bogatyrjevna. Serdarov 2005. širi poslovanje na evropski kontinent, osnivajući niz kompanija od kojih je neke u međuvremenu i likvidirao.

Niz privilegija i ustupaka

Vlada RS je već izlazila u susret „Comsaru“ kada je početkom 2016. godine dala saglasnost za zaključivanje tri skandalozna aneksa ugovora sa kompanijom „Comsar Energy“ kojima je, između ostalog,  potpisala da će „do poslednjeg dana odugovlačiti sa primjenom evropskih propisa koji bi mogli da nanesu štetu koncesionaru“, produžila rokove izgradnje, preuzela obaveze koje su nadležnosti BiH te dala odobrenje kompaniji „Comsar Energy“ da upiše pravo vlasništva i svojine nad nepokretnostima.

Nedugo nakon toga, ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić zatražio je izmjene tih štetnih aneksa, ali nije poznato da li su potpisani.

„Comsar“ je takođe, mnogo ranije, uputio Vladi i zahtjev za produženje koncesije za hidroelektranu „Mrsovo“, i to sa 30 na 50 godina.

ERS isplaćuje Serdarovu nešto što je već bilo njeno i na čemu je radila decenijama. Idejno rješenje za izgradnju HE „Mrsovo“ staro je trideset godina i „Elektroprivreda“ je na osnovu njega napravila plan izgradnje hidroelektrane vlastitim novcem. Tri godine prije nego što će doći Serdarov, Republika Srpska, Srbija i Italija su potpisale međunarodni sporazum o prodaji energije po povlaštenoj cijeni. Italiji je nedostajalo električne energije iz obnovljivih izvora pa je bila spremna kupovati od Srbije i RS. Prema Sporazumu, Srbija i RS trebale su same ili uz pomoć investitora graditi 24 hidroelektrane, među njima i „Mrsovo“. Italija se, s druge strane, obavezala da će u prvih 15 godina rada ovih hidroelektrana plaćati struju 155 evra po megavatsatu (MWh), što je bilo skoro četiri puta više od tržišne cijene. ERS je izradila plan za početak gradnje HE „Mrsovo“, na idejno rješenje i predstudiju ekonomske opravdanosti troši oko 75.000 KM. Međutim, godinu dana poslije Dodik se sastaje sa Serdarovim i uz TE „Ugljevik“ daje mu i koncesiju na HE „Mrsovo“, koju ERS sada od njega otkupljuje, ne računajući njen gubitak prihoda koje bi imala prethodnih godina da je sama izgradila.

Dolaskom na čelo „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović je najavio velike promjene unutar ERS, reorganizaciju i investicije od dvije milijarde maraka, ali bez detalja kako to planira uraditi, niti izvorima finansiranja.

Neke informacije su isplivale u javnosti kada je CAPITAL objavio da je Uprava ERS naredila matičnom preduzeću, svim zavisnim preduzećima i direkcijama da idu u otkup akcija od malih akcionara, posebno onih koji su protiv odluka uprave ERS-a, s ciljem sprovođenja reorganizacije u kojoj će doći do otpuštanja radnika.

CAPITAL: Marina Čigoja

Tekst je proizveden u okviru medijskog poola-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Ruski oligarh napušta Srpsku sa 180 miliona KM u džepu!

  1. Djuro

   Hahaha

  2. Ime

   Postoji jedno ime koje se nikad ne smije spomenuti… zar ne?

  3. Dr. mr. sci. mafijas

   Za neupucene Elektroprivreda RS duguje nekoliko stotina miliona KM dobavljacima i drugim proizvodjacima el.energije iz obnovljivih izvora (da tako je, onu naknadu za obnovljive izvore sto placate uz racun za struju je otisla na izbornu kampanju i proizvodjaci je nisu dobili-cisto da znate kad sljedeci put budete napadali solarne i male hidroelektrane) a samo na toj stavci Elektroprivreda duguje 40 miliona..bivsi direktor elektroprivrede je prosle godine rekao da je dug oko 480 miliona, sad je vjerujem presao 500…

   HE na Drini su uz blagoslov vecinskog vlasnika elektroprivredu (65%), PREFa (10%) i Fonda za restituciju (5%) kupila 51% HE na Bistrici koje ne postoje i nece nikad postojati za 10 miliona KM a prije par godina je 90% te firme prodala za 6,8 miliona KM – kakav retardirani biznis drzavne firme ali nisu oni retardirani vec korumpirani..

   Sad je ista prica i sa koncesijama za ugljevik 3 i mrsovo…umjesto da se ta prava jednostavno oduzmu jer serdarov nije nista ispunio oni ce njemu izaci u susret i sebi usput staviti po milion(e)…

   I onda dodje neko i kaze kako akcije elektroprivrede treba kupovati…???

   Akcije realno ne vrijede nista, termoelektrane ugljevik i gacko ce se uskoro ugasiti sto zbog starosti sto zbog zagadjenja sto zbog pritiska EU a one proizvode 2/3 ukupne proizvodnje u RS

   Jedno je sigurno, dugovi ce ostati i to enormno visoki dugovi koji vec sada prelaze opipljivu vrijednost same opreme i gradjevinskih objekata svi proizvodnih objekata..

   Cestitam jos jednom mafiji koja upravlja RS, njenim drzavnim firmama, fondovima i agencijama..ne znam kako ali izvlacite stotine miliona KM dok stado i dalje jede budjavi hljeb i glasa za vas..iskrene cestitke

  4. reviyor

   druze ti milioni duga gubitka su samo napapiru to ce samo izbrisati isto ko sto su izbrisali i u toplani to ti je samo ko fiktivno izbilansirano ja sam strucnjak utome znam kako ide i samo napravis drugu firmu na nju prebacis djelatnost i tjeraj dalje
   a ti akcionari to se samo preknjizi nastampa pa nek tuze ionako i kad imas iyvrsnu presudu nemos izvrsit ionako je berza jedna velika spekulacia

  5. Mami

   O, bože ima li te. Ovo je neverovatno kako vlast ima nisko mišljenje o ljudima. Pa, jebote nismo svi ovce!

  6. Uspravni

   Osim gnušanja ništa drugo nemam. Djecu sto dalje odavde spremam. Uz savjet da se nikad ne vrate i da zaborave porijeklo. Jer ovdje je oduvijek ovako bilo i ne sluti da će ikad biti bolja situacija.

  7. informaticar

   bilo je sitnijih nepravilnosti ali akcije ce sigurno vrijediti barem marku kada se malo slegne situacija a bice i kredit za dividendu od mmf tako da cemo svi zaraditi zato ja od svake plate izdvajam za kupovinu hidrocentrale u Trebinju jer je struja buducnost a i ako ne bude tako nema veze bar je bilo zanimljivije

  8. Veber

   Šta će biti sa osnovanom frimom KOmsar enerdži Republike Srpske sa sedištem u Banja Luci i novcem poredskih koji su izvukli iz budžeta?
   Šta će Komsar enerdći limited sa Kipra uraditi sa onim barakama koje je izgradio oko termoelktrane u Ugljeviku,
   Šta će biti sa onim što je Komsar pokupovao i donirao po Ugljeviktu, poput kupovine hotela Energetik.

  9. Veber

   Zašto je trebao strani ili domaći kollnizator da gradi sebi termoekltranu na našem rudniku, ima još rudnika koje je vlast dala strancu, i niko za to nije išao na suđenje od odgovornoih koji su to dali.
   MI smo 40ih, 50ih, 60ih, 70. 80ih, 90ih sve sami gradili od termoelktrana i hidroelktrane, po Ugljeviku, Gacku, Obrenovcu, Kostolcu, Đerdapu, VIšegradu, Bajnoj Bašti, Rami, Neretvi itd, a danas se sve to otima i daje ofšor firmama, registrovanim po ofšor zanama čiji su samo formalni vlasnici razni Serdarevi, a u stavri je to novac izvučen iz RS.

  10. analiza

   Sve je to igra sa narodom u velikom stolu, kakav ruski oligarh.
   U pitanju je pranje novca izvučenog iz RS, sa nakon navodnom stranom investicijom u izgradnju elektrane.
   Znalo se i od ranije da postojeći kapaciteti rudnika nisu dovoljni ni za još jedan blok termoelktrane od 300MW a kamoli da se grade dva bloka po 300MW.
   Ali, bitno je ovom narodu pričati priče, držati ga u obećanjima, mora nečim naroda bez posla da se zamajava, mora nešto izvučenog novca iz RS u ofšor zone da se ovde pere, navodnim investicijama nekakvog Komsara sa Kipra, koji nikada ništa slično nije nigde radio.
   Čak i kada bi postojao strani investitor kao u Stanarima, to bi bio državni kriminal najvećih razmera, i to bi moralo da se spreči. ALi videli smo, narod je podlegao tome, niko otimanje rudnika u Stanarima nije sprečio, nije se pobunio, radnici u Ugljeviku su nekakvim navonim protestom ogranizovanim od pojedinaca koji su sebi hteli da dignu cenu, samo isfolirali onu pobunbi i protest. Videli smo da se to odmah stišalo.
   A iz vlade RS je stigla navodna pretnja da radnici termoelektrane ne smeju da se bune i protestiju protiv toga što vlada RS daje stranom invetitoru naš rudnik, jer su onda radnici protiv toga da se još neki radnici zaposle i da kao i oni imaju posao.
   Trebalo bi sve one koji se bave ovakim organizovanim zamajavanjem naroda i prevarama zabraniti bavljenje politikom, i procesurirati ih za sve što su uradili.
   Nažalost narod u ovoj državi je doveden do takvog nivoa bede, očajanja, jada i čemere, da bi čak i jedno ovako kocesiono otmanje našeg prirodnor resusrsa pozdravio, sa nadom da će se zaposliti, a neće, jeri videli smo da su Stanare gradili Kinezi a ne Srbi, da je zaposlen minimalan broj radnika, uz asistenciju stranaca kao stručnjaka, nama su iu stranoinveticionim elektranama dati samo nestručni poslovi, dok stručne rade stručnjaci iz stranih korporacija.

  11. Toni Pecotic

   Šišaj Mile….

  12. marko

   Naš problem je u tome što kad stranci vide da si ovca od naroda, da se ne buniš, i kakve izdajnike i dileletante od političara imaš, oda kažu ovu su poptuno ludi ko im je na vlasti, ajmo im sve uzeti.
   To je naša nesreća, što imamo ovu nesretnu vlast koje je razorila privedu, naučne projektne institute, i što se država ne bavi naukom i provredom, nego parazitira i pljčka narod što je još o dresursa ostalo da bude opljačano.
   Kakve crne strane inveticije, te oranizacije, novinari, portali i televizije koje pričaki i glorifikuju strani investiticije, stranu otimačinu svega postoćeg ovde preko koncesija su dobro plaćeni da promovišu strane investicije. Nama su potreba domaće investiicje, investicije države u izgradnju privrede.

  13. Don Vito

   Dosadni ste sa kukanjem živite svi bolje nego u komunizmu samo ste zavidni i isto bi krali samo da možete. Ja evo fino živim ne radi se puno potkupim gdje treba, malo uzmem od rente malo od neprijavljenih poslova, žena u školi predaje nema stresa svake godine dva tri odmora nije nešto previše luksuzno Grčka Italija skokne se do rodbine u Austriji lijepo se živi. Svi mi kažu da sam lijep inače ne varam ženu al vidim da me druge mjerkaju godi mi. U crkvu ponekad odem ispoštujem i njih okrenem koji slavski kolač ono više iz fola nego ubjeđenja. Samo treba da si zadovoljan sa sobom i da imaš samopouzdanja.

  14. marko

   Koji je ovo bolestan komentar, isto bi i vi krali. Jel misliš da su svi kao ti, da svi imaju isto svest ko ti i da tako razmišlajju. Nekima nova ništa ne znači, zašto misliš da u svi pokvareni i materijalisti koji bi krali.
   Bolje nego u komunizmu žive ovi političari i svi zaposlen na budžetu, kao i privatnici. A kako živi pola miliona nezaposlenih u RS?
   Nežalost ne vidi celovitu sliku iz svoje pacovske jazbine, proći svim mestima po RS, obiđi sve opštine i gradske periferije, a ne samo cenatr gradova. Pa ćeš da vidiš bedu, sirotinju, kakva nikad nije viđena na ovim prostorima. Lako je država se zadužuje po milijardu godišnje za vraćanje starih kredita i plaćanje budžetskih plata, a šta će biti kad toga nestane, kad se sve bude morali vratiti, kad račun sadašnjeg parazitswkog života dođe nanaplatu sa kamatama.
   Kako ćemo vratiti sve što su ovi pojeli?

  15. Mostarac

   Marko, nikakvi se državni dugovi ovdje neće vraćati, sve što vrijedi preuzeti će bjelosvjetski i naši hohštapleri, a narod koji ostane ovdje i još drži do časti i poštenja postati će roblje koje radi za par eura dnevno. I ono malo privatnog vlasništva u vidu zemlje, kuća i stanova će zbog nemogućnosti plaćanja poreza i drugih nameta na sve i svašta zaplijeniti država i prodati onim istim hohšaplerima da bi mogla plaćati svoje poltrone, razne državne službenike i zaposlenike koji provode politiku spomenutih hohšaplera. Ovdje za optimizam mjesta nema. Omladino, kopaj i rukama i nogama da idete negdje gdje ćete moći živjeti od svog rada.

  16. hercegovac

   Svima onima kojima nije valjdalo samoupravljanje i onaj privredni sistem gde su države gradile privredu, tako i treba, i zaslužili su ovo.
   Možemo li uporediti narod
   https://www.youtube.com/watch?v=DYaaP2EoEQY
   sa ovim narodom
   https://www.youtube.com/watch?v=RnqDuapc7RQ
   To su dva različita naroda.
   Preci nam se u grobu prevrću šta im sa zemlje radimo.
   Koliko smo samo vekovima borbe za slobodu platili slobodu da bi je sada tek tako lako dali okupacionoj vlasti.

  17. Don Vito

   Vi ste mladi pjetlići ne znate vi šta je sirotinja. Vidite na društvenim mrežama jahte skupa kola luksuzna putovanja i odmah ste nesretni što ne možete tako živjeti a u suštini sasvim solidno narod ovdje živi u odnosu na to koliko radi. Ja sam osamdesetih sanjao da imam loptu fudbalsku a ko je imao televizor bio je glavni u raji. Jedan drug je imao i kompjuter kod njega je nas 10 svaki dan visilo. Išlo se par dana na more u Makarsku u nekom starom stojadinu. Sad svi imaju kompjutere mobitele putuje se do Grčke pije se nes kafa svaki dan i kukate. To što vas je sad steglo pa očigledno da još nije dovoljno steglo da bi vas pokrenulo iz vaših sigurnih domova.
   Bosna će prije ili kasnije ući u Evropsku Uniju i time će priča o nestabilnosti i ratovima biti okončana. Djeca koja se sad rode će imati po punoljetsvu evropske pasoše.

  18. PREDRAG MARAVIĆ

   EVO JA BIH UZEO HOTEL U UGLJEVIKU , DA GA VODIM SA EKIPOM LJUDI , KUVARI , KONOBARI , OSOBLJE , MENADŽERI …..ZA GODINU DANA U PLUSU 500 HILJADA MARAKA , NEMA KIRIJE , OD NULE KREĆEMO …EVO PREDSEDNIČE DODIK , EKIPA JE SPREMNA ZA USPEŠAN RAD . ČEKAMO POZIV . PREDRAG IZ NOVOG SADA .

  19. Direkt

   RE: Dr. mr. sci. mafijas

   Kvalifikacija da treba ulagati u elektroprivredu se odnosila i globalno, kao i u smislu ERS-a. Tada kada je izrecena, situacija je bila bolja, ako ne i mnogo bolja nego sad. Osim toga, kod ulaganja nista nije zapisano u vrememu. Zato se prate vijesti, finansijski izvjestaji itd. i postupa u skladu sa njima tj. u skladu sa procjenom samog investitora kada uci, a kada izaci.

  20. Veber

   Britanci su bili pristalice jednstavne tradicionalne ideje carstva,
   britanski vojnici su bili stacionirani svude u Indiji Egiptu, Južnoj
   Africi… i to je bila okupatorska vojska.
   Američki su stratezi postupili mnogo lukavije, nećemo se zvati
   carstvom, zakljućili su, ljudi na castvo reaguju reaguju sumnjičavo,
   jer im je stalo do njihove slobode. MI ćemo svoje carstvo umotati u
   zastavu slobode i demokretije, zvaćemo ga SLOBODNIM PREDUZETNIŠTVOM.
   Sve su to bile divne i plemenite reči, te su ljudi u Češkoj, Poljskoj,
   Mađarskoj, Srbiji, BiH, Haravtskoj i celoj Istočnoj Evropi i SSSRu. i
   Rusiji počekom 90ih godina, puni optimizama očekivali da će im ta nova sloboda doneti nove pozitivne stavri, ova perfidno smišljena
   propagandna akcija, pomoću koje je stvoreno neformalno carstvo bila je donedavno propagandno oružje bez premca. Ali taj rat je sada za nama, ostale su posledice koje vidimo.

  21. dudo

   ma kakvi Rusi goli lopov gdje bila ruska cizma tu trava neraste

  22. mr mark

   Jeste li poslovni čovjek ili žena? Trebate li sredstva za pokretanje vlastitog posla? Trebate li kredit za podmirenje duga ili otplatu računa ili započeti lijepo poslovanje? Trebate li sredstva za financiranje vašeg projekta? Nudimo zajamčene usluge kredita u bilo kojem iznosu i bilo kojem dijelu svijeta za (pojedince, tvrtke, nekretnine i korporativna tijela) po našoj vrhunskoj kamatnoj stopi od 3%. Za prijavu i više informacija pošaljite odgovor na sljedeću e-mail adresu: ([email protected])

  23. pravednik

   Ohoho, to se ovde promoviše lihvarenje, kriminala, privatluk i banditizam. Šta radi tužilaštvo zašto na hapsi ove ljude koji se otvoreno i nametljivo ovako reklamiraju.