Capital.ba

„Elektroprivreda RS“ izbacuje male akcionare i otpušta radnike!

24.01.2019. / 15:48

– Uprava ERS naredila svojim preduzećima da otkupe akcije od manjinskih akcionara
– Ekonomisti smatraju da je krajnji cilj delistiranje svih preduzeća “Elektroprivrede” sa Banjalučke berze i pretvaranje sada akcionarskih u znatno manje transparentna društva sa ograničenom odgovornošću
– Nesaglasni akcionari smetaju Upravi ERS-a jer mogu praviti problem kod stavljanja pod hipoteku ili prodaje imovine velike vrijednosti

BANJALUKA – Uprava „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) naredila je matičnom preduzeću, svim zavisnim preduzećima i direkcijama da idu u otkup akcija od malih akcionara, posebno onih koji su protiv odluka uprave ERS-a, a sve pravdaju sprovođenjem reorganizacije u kojoj će doći do otpuštanja radnika, ekskluzivno otkriva portal CAPITAL.

Kolegij direktora Mješovitog holdinga ERS nedavno je donio niz zaključaka o budućim zadacima rada ERS. Zaključci, koje potpisuje vršilac dužnosti generalnog direktora ERS Luka Petrović, dostavljeni su svim preduzećima i direkcijama u sistemu ERS.

Jedan od zaključaka tiče se kupovine akcija od malih akcionara.

„Izvršiti konkretna zaduženja nadležnih službi, po pitanju stvaranja uslova za otkup dionica malih akcionara (posebno nesaglasnih), kako bi se otkupilo do 10 odsto dionica, zarad povećanja kapitala i lakšeg vršenja reorganizacije“, glasi jedan od zaključaka koji su u posjedu CAPITAL-a.

Što se tiče reorganizacije, Uprava priznaje da postoji višak radnika, te da se razmotri otpuštanje uz stimulativne otpremnine.

„Analizirati praksu koju ima Zavisno preduzeće „Hidroelektrane na Trebišnjici“ u vezi stimulativne otpremnine radnika kao način rješevanja viška radnika  u sistemu ERS“, navodi se u zaključcima.

Da će biti otpuštanja uz davanje otpremnina potvrđuje se i zaključkom kojim se traži da sindikat bude uključen u proces reorganizacije.

„Aktivno uključivanje sindikata energetike, odnosno ERS, u sve procese od interesa za radnike uz obavezno prisustvo sastancima Kolegija direktora oko reorganizacije Mješovitog holdinga ERS, oko kontrole sprovođenja Kolektivnog ugovora, oko otpremnina, itd“, ističe se u zaključcima.

Matično preduzeće ERS ima po 65 odsto akcija u svim zavisnim preduzećima, dok PREF ima oko 10 odsto, a Fond za restituciju oko pet odsto, što čini oko 80 odsto državnog kapitala. Ostatak posjeduju drugi akcionari.

Stručnjaci za tržište kapitala sa kojima je CAPITAL razgovarao ističu da postoje dva moguća razloga zbog kojih vlast želi da državni kapital u ERS čini više od 90 odsto.

„Jedan razlog je što tada može lakše da otkupi ostatak akcija i postane 100 odstotni vlasnik i društvo tada može da se oslobodi svih obaveza koje otvoreni status nosi, u krajnjoj liniji može preći u društvo sa ograničenom odgovornošću. Drugi razlog je da nesaglasni akcionari smetaju Upravi ERS-a jer mogu praviti problem kod raspolaganja imovinom velike vrijednosti. Ako je nešto 30 odsto vrijednosti kapitala pa se zalaže ili prodaje, onda mogu napraviti problem, kao i kod promjene pravne forme“, smatraju stručnjaci.

Ukoliko bi se gledala knjigovodstvena vrijednost, za kupovinu 10 odsto akcija Matičnom preduzeću ERS trebalo bi oko 350 miliona KM.

Iako su zvaničnici Srpske u više navrata tvrdili da „Elektroprivreda RS“ neće biti privatizovana, a premijer Radovan Višković to ponovio nedavno na sjednici Narodne skupštine RS i da je prioritet reorganizacija ERS, činjenica je da su ostavili mogućnost partnerstva i dolaska “Elektroprivrede” Srbije na domaće tržište.

Kolegij direktora Mješovitog holdinga ERS donio je zaključke i o drugim važnim pitanjima, od cijene električne energije, investicija, međusobnih odnosa između holdinga i zavisnih preduzeća… o čemu će CAPITAL pisati u narednim danima.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: „Elektroprivreda RS“ izbacuje male akcionare i otpušta radnike!

  1. CtG

   Šta to znači? Da li će mali akcionari biti primorani da prodaju akcije?

  2. Milan

   Neće, ali će prilikom reorganizacije ostati bez velikog dijela akcija mislim prvenstveno na proizvođače. Smanjiće se broj akcija. A ko ne bude saglasan moći će tražit otkup po tržišnoj cijeni u prošloj godini kretanja cijene. Sve u svemu nije dobro za male akcionare kako se priča.

  3. Nina

   Normalno da ce ih primorati, a onda prodaja eps.

  4. stanite ljudi

   obrisite guzicu sa vasom privatizacijom i sa berzom koja je posluzila samo za spekulante iz inostranstva da dodju pokupe kajmak ko je uopste privatizovo 20% elektroprivrede i dao tim prevarantima da budu akcionari? sto nisu radnici koji su uplacivali od plate za markoviceve dionice dobili puno vise dionica koje su platili a ne ovo sto su vaucerima dobijali? jel sad treba neko da kupi akcije po 0,20 KM a da ga elektroprivreda placa pet puta vise i to je kao neka pamet?