Capital.ba

RUGIP troši milione na poslovne prostore stranačkih funkcionera

25.03.2019. / 13:53

– RUGIP kupio prostorije u dogovoru s SNSD-ovom odbornicom
– Predragovićeva: Sve je po zakonu
– Kupovina prostora RUGIP-a izuzeta od Zakona o javnim nabavkama

BANJALUKA, KOSTAJNICA – Republička uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove (RUGIP) Republike Srpske potrošiće ove godine 4,5 miliona KM za kupovinu više poslovnih prostora. Kupovina koja je nedavno realizovana u Kostajnici dokazuje da se sve unaprijed dogovara, a novac završava u džepovima stranačkih funkcionera.

RUGIP je javni poziv za kupovinu poslovnog prostora u Kostajnici raspisala u novembru prošle godine i njime su jasno bile propisane karakteristike traženog prostora, spratnost, površina, broj prostorija…

Javni poziv bio je samo paravan jer je mnogo ranije postignut dogovor o kupovini između rukovodilaca u RUGIP-u i Irene Ilić, odbornice SNSD-a u toj opštini, koja je bila i kandidat te stranke za Narodnu skupštinu RS na prošlim izborima, tvrde izvori CAPITAL-a.

Iako postupak po raspisanom Javnom pozivu nije bio okončan, portal CAPITAL najavio je u decembru da RUGIP kupuje prostorije od SNSD-ove odbornice. Poslovne prostorije nalaze se u centru Kostajnice, u ulici Kralja Petra 1. Oslobodioca.

Riječ o prostorijama u objektu u kojem je Caffe bar Imperial koji je u vlasništvu porodice Igora Dragišića.

„Igor Dragišić je brat Irene Ilić, a prostorije čiju su kupovinu u tajnosti dogovorili rukovodioci iz RUGIP-a sa Ilićevom nalaze se iznad kafića Dragišićevih“, rekao je izvor portala CAPITAL, objavili smo u decembru.

U RUGIP-u tada nisu htjeli da otkriju detalje u vezi sa kupovinom objekta u Kostajnici, ističući da je proces kupovine u toku.

Dva mjeseca kasnije, ta informacija je potvrđena i RUGIP je kupila upravo prostor koji je i dogovorila s Ilićevom, a koji je uknjižen na člana njene porodice.

Ugovor zaključen sa članom porodice Irene Ilić

RUGIP se pobrinula da sve bude „čisto“, pa je sa realizacijom dogovora o kupovini prostora počela otpuštanjem Ilićeve.

Naime Ilićeva je radila u RUGIP-u, ali joj je ugovor okončan krajem decembra, jer su u RUGIP-u smatrali da ne treba da radi u njihovoj područnoj kancelariji u vrijeme kupovine prostora, da je zbog toga, a i zbog činjenice da je odbornik u lokalnoj skupštini, u sukobu interesa.

S obzirom da parking uz objekat u kojem je poslovni prostor ne postoji, a u uslovima je navedeno da je poželjno, rukovodioci iz RUGIP-a i Ilićeva su čak pokušali da ubijede komšije Bošnjake da im prodaju staru kuću kako bi je srušili i napravili parking. Zbog odbijanja, odustali su od toga.

Pošto kupovina prostora nije mogla da bude završena u prošloj godini, RUGIP  je zatražila da sredstva namijenjena za prostor u Kostajnici budu prenesena u Plan za 2019. godinu.

Vlada RS je 24. januara 2019. godine donijela Plan poslova premjera i katastra za 2019. godinu u kojem se navodi da će se izvršiti prenos odobrenog, rezervisanog i neutrošenog novca iz Plana 2018. godine za nabavku poslovnih prostora.

Među više poslovnih prostora bio je i onaj u Kostajnici.

Plan za 2019. godinu objavljen je 7. februara u „Službenom glasniku RS“. Propisano je da na snagu stupa osmog dana od dana objavljivanja, odnosno 15. februara.

Pošto je u RUGIP-u ugovor za kupovinu prostora u Kostajnici čekao „k'o zapeta puška“, isti je zaključen 14. februara. Valjda su u RUGIP-u izračunali da je to osmi dan, odnosno dan kada Plan, na osnovu kojeg mogu da kupe prostor, stupa na snagu.

Predragovićeva: Sve po zakonu

Direktorica RUGIP-a Bosiljka Predragović navela je u odgovoru za CAPITAL da je postupak kupovine poslovnih prostora za potrebe Područne jedinice u Kostajnici u završnoj fazi.

bosiljka predragović rugip„Dana 14. februara 2019. godine potpisan je notarski ugovor, a nakon pribavljanja pozitivnog pravnog mišljenje od strane Pravobranilaštva Republike Srpske – Sjedište zamjenika Prijedor. Sljedeća faza je isplata prodajne cijene i donošenje rješenja o uknjižbi kupljenog poslovnog prostora. Prostor se nalazi u Ulici Kralja Petra prvog Oslobodioca – prva zona opštine Kostajnica. Prostor je kupljen od Stoje Dragišić po cijeni u visini od 1.580 KM po metru kvadratnom, što ukupno za 144,34 metra kvadratna iznosi 228.057 KM“, rekla je Predragovićeva, čime su potvrđena pisanja CAPITAL-a.

Ona je dodala da je javni poziv za kupovinu poslovnog prostora objavljen 17. novembra 2018. godine u „Večernjim novostima“ – izdanje za Republiku Srpsku, te da je identičan ostalim javnim pozivima, osim veličine koja se prilagođava broju zaposlenih.

„Za sve kupljene poslovne prostore vrši se vještačenje po ovlaštenom sudskom vještaku građevinsko-arhitektonske struke i ovlaštenom procjenitelju. Po ovom raspisanom javnom pozivu javio se samo jedan ponuđač koji ispunjava sve uslove i angažovani vještak je sačinio izvještaje“, istakla je Predragovićeva.

Istakla je da je sačinjen Tehnički izvještaj za ponuđeni poslovni prostor u kome je veštak istakao da isti u tehničkom smislu ispunjava sve uslove javnog poziva, te Izvještaj o procjeni tržišne vrijednosti prema kome je utvrđena cijena od 1.580 KM po metru kvadratnom „koja je značajno niža od ponuđene i po kojoj je i kupljen navedeni poslovni prostor“.

Predragovićeva kaže da javnim pozivom nije tražen parking prostor, niti imaju u planu za 2019. godinu kupovinu istog, već da to područne jedinice rješavaju u dogovoru sa lokalnom zajednicom.

Potvrdila je da je Irena Ilić bila zaposlena po ugovoru na određeno vrijeme u RUGIP-u od 19. marta 2018. do 31. decembra 2018. godine kao viši stručni saradnik za imovinsko-pravne poslove.

„Ova Uprava ne odlučuje o sukobu interesa nego o tome odlučuje Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske“, brane se u RUGIP-u.

Posebno su istakli da javni poziv za kupovinu poslovnog prostora u Kostajnici rapisuju već treću godinu zaredom jer se niko nije javio.

„Tek smo u 2018. godini dobili ponudu koja ispunjava sve uslove propisane javnim pozivom za dostavljanje ponuda za kupovinu poslovnog prostora u Kostajnici“, naglasila je Predragovićeva.

Irena Ilić je kratko za CAPITAL rekla da neće ništa da komentariše.

„Već je bilo određenih objava i stvarno nema smisla da uopšte komentarišem da li imam nekretninu ili nemam, da li sam prodala ili nisam. Stvarno ne bi htjela o tome komentarisati“, istakla je Ilićeva.

Za prostore RUGIP-a ove godine idu 4,5 miliona KM

U Planu poslova premjera i katastra za 2019. godinu ističe se da će se prostori ove godine kupiti radi stvaranja optimalnih uslova za rad organizacionih jedinica RUGIP-a, te za potrebe masovnog osnivanja katastra nepokretnosti, i to u opštinama: Kotor Varoš, Laktaši, Stanari, Rogatica, Kostajnica, Drinić, Trnovo, Donji Žabar, Foča, Skelani, Čajniče, Pelagićevo, Oštra Luka, Istični Stari Grad, Berkovići i Kupres.

Prenesena, odobrena, a neutrošena novčana sredstva za te namjene iznose 3.102.475 KM.

Sprovešće se postupak nabavke poslovnih prostora za potrebe područnih jedinica i područnih kancelarija Doboj dio, Nevesinje, Šekovići, Osmaci i Rudo u Planu za 2019, ukupne procijenjene vrijednosti 1.400.000 KM.

RUGIP je 2018. kupila četiri poslovna prostora

U Vukosavlju je RUGIP lani kupila prostor površine 89,17m2, za 110.000 KM.

U Bileći je 468,47m2 plaćeno 608.400 KM, a u Čelincu su 262,51m2 kupljeni za 472.518 KM.

Poslovni prostor kupljen je i u Kozarskoj Dubici, i to 368,68m2, za 655.894 KM.

„Kupovina poslovnih prostora je jedna od osnovnih mjera štednje utvrđena strategijom razvoja, jer se veoma brzo isplati kupovina zato što prestaje plaćanje zakupa“, rekli su ranije u RUGIP-u.

Novac iz RUGIP-a i ranije išao stranačkim funkcionerima

Slučaj u Kostajnici nije prvi koji je pokazao da novac građana Srpske, preko RUGIP-a, završava u džepovima stranačkih funkcionera ili lica bliskim političkim partijama.

Portal CAPITAL objavio je prošle godine da je Mićo Mićić iznajmio svoj poslovni prostor RUGIP-u za pola miliona maraka!

mićo mićić rugipBijeljinski gradonačelnik i potpredsjednik Srpske demokratske stranke Mićo Mićić, zahvaljujuči četvorogodišnjem ugovoru koji je 2015. godine sklopio sa RUGIP-om, inkasiraće oko 470.000 KM.

On je ovoj instituciji izdao svoj poslovni prostor veličine 469,31 kvadratnih metara po mjesečnoj cijeni zakupa od 9.603 KM, što je duplo više od prosječne tržišne cijene rentiranja u Bijeljini, objavio je CAPITAL.

Takođe prošle godine, RUGIP je kupila objekat u Palama za 700.000 KM od Aleksandra Karadžića, sina prvog predsjednika Srpske Radovana Karadžića. Nabavka i preuređenje nove zgrade trebalo je da košta ukupno 940.000 maraka.

Riječ je o samostalnom objektu, koji se nalazi na magistralnom putu, preko puta autobuske stanice Pale, i nije u strogom centru, niti je luksuzan jer u njega nije ulagano od 1996. godine.

Kakva je politika RUGIP-a u vezi sa rješavanjem pitanja smještaja organizacionih jedinica pokazuje i primjer u Prijedoru.

Naime, RUGIP je odlukom suda, nakon osam godina, lani dobio mogućnost će da se upiše kao vlasnik poslovnog prostora u Prijedoru, ali da prvo firmi „MG Mind“ Mladena Milanovića Kaje isplati 4,5 miliona KM. Poslovni prostor kupljen je bez riješenih imovinsko-pravnih odnosa i zbog njega je, zvanično, smijenjen raniji direktor RUGIP-a Tihomir Gligorić.

Da je kupovina poslovnih prostora RUGIP-a izuzeta od primjene Zakona o javnim nabavkama BiH konstatovala je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS u izvještaju za 2017. godinu. Te godine RUGIP je realizovala javne nabavke poslovnih prostora ukupne vrijednosti 1.464.434 KM.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

*Priča je objavljena u sklopu programa podrške novinarima IMEP, finansiranog od strane USAID-a

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!