Capital.ba

RUGIP kupuje prostorije od SNSD-ove odbornice

29.12.2018. / 8:00

BANJALUKA – Republička uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove (RUGIP) trenutno kupuje poslovne prostore u Foči, Kostajnici i Rogatici. Iako postupak po raspisanom Javnom pozivu nije okončan, portal CAPITAL saznaje da je kupovina prostora u Kostajnici unaprijed dogovorena i to sa Irenom Ilić, odbornicom SNSD-a u toj opštini i kandidatom te stranke za Narodnu skupštinu RS na prošlim izborima.

Naime, poslovni prostor koji je RUGIP dogovorio da kupi nalazi se u centru Kostajnice, u ulici Kralja Petra 1. Oslobodioca.

Zanimljivo je da je riječ o objektu u kojem je Caffe bar Imperial koji je u vlasništvu porodice Igora Dragišića.

Igor Dragišić je brat Irene Ilić, a prostorije čiju su kupovinu u tajnosti dogovorili rukovodioci iz RUGIP-a sa Ilićevom nalaze se iznad kafića Dragišićevih, objašnjava dobro upućen izvor CAPITAL-a.

U RUGIP-u nisu htjeli da otkriju detalje u vezi sa kupovinom objekta u Kostajnici.

„Proces kupovine poslovnih prostora je u toku za Foču, Kostajnicu i Rogaticu. S obzirom da postupak kupovine nije okončan ne možemo vam dati preciznije podatke sve do okončanja postupka po raspisanom Javnom pozivu i utvrđene konačne kupoprodajne cijene“, odgovorili su u RUGIP-u.

Ilićeva radi ili je do nedavno radila u RUGIP-u, u poslovnoj jedinici u Kostajnici. Prema nepotvrđenoj informaciji bila je zaposlena po Ugovoru o djelu, a koji je ovih dana trebalo da bude raskinut jer u RUGIP-u smatraju da je Ilićeva u sukobu interesa.

Kao što je navedeno, Ilićeva je odbornik SNSD-a u Skupštini opštine Kostajnica. Kao kandidat SNSD-a za poslanika u Narodnoj skupštini RS na prethodnim izborima osvojila je 1.283 glasa, ali joj to nije bilo dovoljno da uđe u republički parlament.

RUGIP ove godine kupila četiri poslovna prostora

U RUGIP-u su za CAPITAL rekli da su u 2018. godini kupljena četiri poslovna prostora.

U Vukosavlju je kupljen prostor površine 89,17m2, za 110.000 KM.

U Bileći je 468,47m2 plaćeno 608.400 KM, a u Čelincu su 262,51m2 kupljeni za 472.518 KM.

Poslovni prostor kupljen je i u Kozarskoj Dubici, i to 368,68m2, za 655.894 KM.

„Kupovina poslovnih prostora je jedna od osnovnih mjera štednje utvrđena strategijom razvoja, jer se veoma brzo isplati kupovina zato što prestaje plaćanje zakupa. Tačne podatke o zakupu za 2018. godinu imaćemo po završnom računu“, rekla je direktor RUGIP-a Bosiljka Predragović.

Dodala je da su, pored kupovine koja je u toku za prostore u Kostajnici, Foči i Rogatici, raspisani Javni pozivi za kupovinu poslovnih prostora u Stanarima, Skelanima, Kotor Varoši, Laktašima, Driniću, Trnovu i Donjem Žabaru.

„Plan kupovine za 2019. godinu još nije utvrđen sve dok Vlada Republike Srpske ne usvoji Plan poslova premjera i osnivanja katastra nepokretnosti za 2019. godinu, a koji Plan sadrži i plan kupovine poslovnih prostora“, istakla je Predragovićeva.

Posebno je istakla da se za svaku kupovinu poslovnog prostora raspisuje javni poziv u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama sa posebno otežanim uslovima za ponuđača, jer se porede neprikosnovene vlasničke dokumentacije zahtjeva od ponuđača izmirenje poreskih obaveza prema Poreskoj upravi Republike Srpske kao i Upravi za indirektno oporezivanje BiH, zatim da ponuđač nije krivično odgovarao za krivično djelo prevare kao i da se protiv njega ne vodi krivični postupak u vrijeme dostavljanja ponude.

„Za svaki prostor koji ispunjava uslove vrše se dva vještačenja po ovlaštenim sudskim vještacima i procjeniteljima građevinsko-arhitektonske struke i to nalaz o ispunjenosti tehničkih uslova ponuđenog poslovnog prostora po raspisanom Javnom pozivu i nalaz vještaka o utvrđenoj tržišnoj vrijednosti ponuđenog poslovnog prostora. Nakon ispunjenosti svih uslova pristupa se posljednjoj fazi usaglašavanja konačne cijene sa ponuđačem čija je visina uvijek limitirana nalazom vještaka“, navela je ona.

Istakla je i da za sada Uprava nije izgubila ni jedan spor u predmetima kupovine poslovnih prostora, već da su naprotiv ocjene svih kontrola pozitivne, a posebno Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske koja je konstatovala da je kupovina poslovnih prostora izvršena na zakonit i transparentan način i dala pozitivan finansijski izvještaj.

„Takođe želimo istaknuti da prije notarske obrade ugovora za svaku kupovinu dobijeno je pozitivno pravno mišljenje Pravobranilaštva Republike Srpske, mjesno nadležnog sjedišta zamjenika pravobranioca Republike Srpske“, zaključila je Predragovićeva.

CAPITAL: S. Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!