Capital.ba

Manjak radne snage u 70 odsto fabrika u Rusiji

27.04.2024. / 11:57

MOSKVA – Približno 70 odsto fabrika u Rusiji se žali na manjak radne snage, izjavila je guvernerka Banke Rusije Elvira Nabiulina i dodala da je istraživanje sprovedeno u oko 15.000 ruskih fabrika.

rusija

FOTO: Pixabay

Na tržište rada utiču i drugi dugoročni trendovi, posebno demografija, dok produktivnost rada zaostaje za rastom plata, naglasila je Nabiulina, dodavši da svi pomenuti faktori vrše pritisak na rusku privredu, prenosi Politika, pozivajući se na Tas.

Upravni odbor Banke Rusije je u petak odlučio da zadrži referentnu kamatnu stopu na 16 odsto. Kako se ističe u saopštenju centralne banke, smanjenje inflacije u Rusiji na željenih četiri odsto zahtjeva da se restriktivna monetarna politika zadrži duže nego što je prvobitno predviđeno.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je upozorio da njegovoj zemlji i dalje prijeti rast inflacije, ali prema njegovim riječima trendovi su pozitivni, odnosno silazni, prenosi Komersant.

On je naglasio da Rusija u narednih šest godina treba da radikalno poveća industrijsku proizvodnju „za desetine procenata”, kao i da nova preduzeća, uključujući i visokotehnološka, treba da se pojave bukvalno svuda u zemlji.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!