Capital.ba

Evropski sud poništio odobrenje EU za spasavanje njemačkog prevoznika

09.05.2024. / 8:07

BRISEL – Sud Evropske unije poništio je odobrenje Evropske komisije Njemačkoj da isplati milione evra pomoći oboljelom avioprevozniku Kondor.

FOTO; Pixabay

Komisija nije trebalo da odobri pomoć za restrukturiranje bez pokretanja postupka formalne istrage,” naveo je glavni sud EU u saopštenju.

Komisija je Njemačkoj 2021. dala zeleno svjetlo da sa 321 milion evra podrži restrukturiranje Kondora posle bankrota matične kompanije Tomas Kuk.

Propisi EU državnu pomoć privredi uslovljavaju odobrenjem Komisije.

Međutim, konkurentski avioprevoznik Rajaner je uložio prigovor, ukazujući na izostanak svih uslova za njemačku pomoć Kondoru. Sud je prigovor podržao.

Sud je ocijenio da je Komisija trebalo da provjeri je li država paketom pomoći preuzela i “razumno učešće u budućoj dobiti Kondora,” odnosno da li je pomoć narušila konkurentnost na tržištu.

Istovremeno, sud je ocijenio da Rajaner nije dokazao da je njegova konkurentnost narušena.

Komisija ima nešto više od dva mjeseca da na presudu uloži žalbu pred Sudom pravde, najvišoj pravosudnoj instanci EU.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!