Capital.ba

Ministarstvo prepravilo Đokićevu biografiju

06.03.2019. / 12:55

BANJALUKA, Nakon što je prethodnih dana objelodanjeno da ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić nema diplomu Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ovo Ministarstvo je na zvaničnoj stranici Vlade RS prepravilo njegovu biografiju, a medije optužilo za iznošenje neprovjerenih informacija.

petar djokic

Diploma ministra Đokića juče je bila jedna od glavnih tema na zasjedanju Narodne skupštine RS, a umjesto da Đokić objasni zbog čega je lagao u zvaničnoj biografiji o svojoj diplomi, iz Ministarstva energetike i rudarstva RS u večernjim časovima na adresu portal “Direkt” stigao je “demanti” u kojem je novinarka optužena da je “iznijela neprovjerene informacije i insinuacije koje predstavljaju jeftin pokušaj podmetanja neistine, diskreditovanja ministra i nastavak političke klevete u već viđenom maniru”.

NSRS: Đokić bez odgovora zašto je lagao u biografiji

Ovakve optužbe od strane Ministarstva, “Direkt” ocjenjuje kao nedopustiv pokušaj diskreditacije ovog medija i gušenje slobode govora, posebno ako se uzme u obzir da je ovaj portal u tekstu o Đokiću baratao isključivo činjenicama. No, krenimo redom.

“Ministarstvo energetike i rudarstva je pružilo mogućnost uvida u diplome ministra Đokića koje predstavljaju javne isprave i validan dokaz o visokoj stručnoj spremi. S obzirom da je na portalu ‘Direkt’ objavljen tekst koji osporava validnost diploma, a da prethodno nije ni iskorištena mogućnost uvida u originalna dokumenta, s pravom možemo zaključiti da su narušeni osnovni postulati novinarstva o provjeri tačnosti informacija, kao i da je sam tekst napisan sa jasnim ciljem da se malicioznim insinuacijama javno ospori validnost legalno stečenih dokumenata i naruši ugled ministra. Podsjećamo, prethodno nije ni iskorištena mogućnost uvida u originalna dokumenta koja dokazuju stručnu spremu ministra, kao ni mogućnost provjere tačnosti podataka na samom Univerzitetu ‘Megatrend’ u Beogradu, što jasno pokazuje da cilj portala ‘Direkt’ nije istinitost i tačnost informacija, već rušenje kredibiliteta i udar na ličnost ministra Đokića”, navodi se u “demantiju” koje je Ministarstvo uputilo svim medijima.

Ovakve optužbe u potpunosti “Direkt” odbacuje, jer je ovaj portal u svom tekstu citirao podatke o diplomi ministra Đokića koje su dobili u zvaničnom odgovoru iz Ministarstva energetike i rudastva RS. Takođe, u tekstu ne postoje “maliciozne insinuacije kojima smo pokušali da osporimo validnost minstrove diplome”, za šta smo optuženi, već postoji citat iz istraživačkog teksta medija “Dojče vele” u kojem stoji kada je i na koji način osnovan „Megatrend International Expert Consortium Limited“ na kojem je Đokić, prema zvaničnim navodima Ministarstva, završio fakultet. Navedeni tekst “Dojče velea”, medija koji je kredibilan i ozbiljan, linkovan je u tekstu, pa su čitaoci u svakom momentu mogli da ga otvore i pročitaju cijeli njegov sadržaj koji se bavio “Megatrendom” i da sami zaključe šta je istina, a šta ne.

Takođe, nisu smatrali neophodnim da ministrovu diplomu traže na uvid, jer se podrazumijeva da Ministarstvo u svom zvaničnom odgovoru ne smije dati netačne podatke. No, ispostavilo se da to nije tačno, jer je Ministarstvo baš u ovom “demantiju” plasiralo neistinu kao istinu.

“U zvaničnoj biografiji koja je objavljena na portalu Vlade Republike Srpske piše da je ministar Đokić stekao zvanje diplomiranog ekonomiste, što potvrđuju diplome kojima raspolažemo”, tvrdi Ministarstvo u demantiju.

No, ne samo da je na sajtu Vlade RS, u zvaničnoj biografiji ministra Đokića, stajalo da je završio Ekonomski fakultet u Beogradu (taj skrinšot su napravili prije dva dana i objavili u članku o ministrovoj diplomi), nego je Ministarstvo u toku današnjeg dana prepravilo ovaj podatak i sada zaista stoji da je “ministar Đokić stekao zvanje diplomiranog ekonomiste”(pogledati naslovnu fotografiju). Dakle, umjesto da pozove na odgovornost ministra Đokića zbog laganja u svojoj zvaničnoj biografiji, Ministarstvo je odlučilo da i ono obmane javnost tako što će prepraviti podatke koji su sve vrijeme stajali na zvaničnom sajtu Vlade RS.

Osim toga, u ekspozeu premijera Viškovića, takođe stoji da je Đokić završio Ekonomski fakultet u Beogradu, a to se, srećom, ne može naknadno prepraviti.

Jedina validna zamjerka koju je Ministarstvo uputilo portalu “Direkt” jeste da nisu stavili tačne podatke o broju ministrovih mandata. Naime, napisali su da je ovo njegov treći, umjesto drugi mandat, kao ministra energetike i rudarstva. Zbog ove nenamjerne greške upućuju izvinjenje javnosti.

Ministrastvo je svoj “demanti” završilo zaključkom da “svjesno i namjerno blaćenje ugleda i časti bez provjere informacija i uvida u originalna dokumenta je nedopustivo i zaslužuje svaku osudu!”.

Da Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva i lider Socijalističke partijeRS, nikada nije završio Ekonomski fakultet u Beogradu, kako to navodi u zvaničnoj biografiji, objavio je ranije portal “Inforadar”.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!