Capital.ba

Tender banjalučkog „Vodovoda“ za solarne elektrane zbunio ponuđače

29.04.2024. / 11:45

BANJALUKA – Banjalučki „Vodovod“ je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 miliona KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače.

vodovod banjaluka

Izvor: Gerila.info

Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje.

Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek nedavno odlučeno da se ova javna nabavka poništi.

U obrazloženju odluke navedeno je da je stiglo više žalbenih navoda na tendersku dokumentaciju na osnovu kojih je ustanovljeno da je ugovorni organ napravio određene greške i propuste u tenderskoj dokumentaciji koje bi mogle onemogućiti ponuđače da pošalju ponude koje bi zadovoljile sve uslove iz tehničke specifikacije, ili bi mogle djelovati zbunjujuće po ponuđače.

„Naime, jedan od osnovnih projektnih zahtjeva koji zabrinjava potencijalne ponuđače odnosi se na mogućnosti priključenja izgrađenih solarnih elektrana  na krovu i na zemlji u krugu fabrike vode u Novoseliji, te primopredaje električne energije. Kombinacija solarnih elektrana na zemlji i na krovu do sada nikad nije bila odrađena na području nadležnog preduzeća „Elektrokrajina“. Ponuđači nisu sigurni kako će nadležni organi lokalnog i republičkog nivoa odreagovati u smislu izdavanja potrebnih dozvola i saglasnosti“, navedeno je u obrazloženju odluke u koju je imao uvid CAPITAL.

Podsjećamo, plan banjalučkog „Vodovoda“ je bio da se solarne elektrane postave  na krovu magacina u Bulevaru Vojvode Živojina Mišića, na krovu novog pogona za proizvodnju vode i na zemlji starog pogona za proizvodnju vode u Ulici Sime i Ilije Partala.

Motiv za ovu investiciju bili su ogromni troškovi za struju koji na godišnjem nivou iznose oko tri miliona maraka.

 CAPITAL: V. P.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!