Capital.ba

Dablin udvostručio poreske prihode na 700 miliona evra

29.04.2024. / 11:29

LONDON – Dablin je gotovo udvostručio poreske prihode od dažbina na uvoz odjeće, hrane i druge robe iz Velike Britanije, piše britanski list “Gardijan”.

FOTO:Pixabay

Irska je “zaradila” 700 miliona evra od Bregzita uz naglo povećanje poreskih prihoda koji potiču od carina koje se sada primjenjuju na uvoz odjeće, hrane i druge robe iz Velike Britanije.

Prije Bregzita, Britanija je uživala bezcarinski izvoz u Irsku i ostatak EU jer je bila dio jedinstvenog tržišta i carinske unije. Međutim, kada je Boris Džonson zapečatio čvrst Bregzit i napustio jedinstveno tržište, to je značilo da će se na izvoz u EU plaćati nove kontrole, provjere i carine.

Novi podaci u Irskoj pokazuju skok od 90 odsto u naplati carina tokom 2020. i 2021. godine, kada je Bregzit stupio na snagu.

Uzimajući u obzir pandemiju i upoređujući 2019. sa tri godine nakon Bregzita, može se uočiti značajan skok prihoda, piše list.

List navodi da je 2021. godite došlo do povećanja prihoda od carina za 178 miliona evra ili 52 odsto u odnosu na 2019. U narednoj godini prihodi su bili 80 odsto veći za isto poređenje i iznosili su dodatnih 617 miliona evra, a 2023. godine irska blagajna je dobila povećanje od 72 odsto.

Takođe, značajan iznos od carine potiče od uvoza iz Kine, ali se obim promjena pripisuje Bregzitu.

“Nivo carina se efektivno udvostručio poslednjih godina u odnosu na prethodnu deceniju, što odražava transformaciju Velike Britanije u treću zemlju 2021. godine”, navodi se u saopštenju Irskih komesara za prihode.

U izveštaju se dodaje da je Velika Britanija “najveća zemlja otpreme i po carinama i po vrijednosti uvezene robe”.

Carine naplaćene na uvoz iz Velike Britanije činile su gotovo polovinu /45 odsto/ ukupnog iznosa prošle godine – što je ekvivalentno oko 264 miliona evra.

Brojke prikupljene iz preliminarnih izvještaja o prihodima sugerišu da je skoro svo povećanje prihoda od carina u posljednje tri godine posljedica Bregzita. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!