Capital.ba

Izvršenje budžeta institucija BiH – Izdaci za plate smanjeni za oko milion KM

04.06.2017. / 10:06:30h

SARAJEVO, Ostvareni prihodi, primici i finansiranje na raspolaganju institucija BiH u prošloj godini iznosili su 985 miliona KM, a izvršeni rashodi budžeta institucija BiH 909,9 miliona, navodi se u Izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2016. godinu.

Izvještaj je usvojio Savjet ministara BiH na posljednjoj sjednici, nakon čega će Ministarstvo finansija i trezora taj izvještaj dostaviti Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini BiH.

U izvještaju stoji da ostvareni prihodi i podrška za finansiranje institucija u 2016. godini iznose 934,6 miliona KM ili 104 posto u odnosu na planirane u budžetu institucija BiH.

Dobar postotak ostvarenja  prihoda rezultat je prije svega iskazanih ostvarenih tekuće podrške iz inostranstva  od 16,58 miliona KM,  te uglavnom većih pojedinih vrsta neporeskih prihoda u odnosu na nivo koji je planiran u budžetu.

Prihodi s jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje za finansiranje institucija BiH u 2016. godini iznose 750 miliona KM i u izvještaju se navodi da su identični planiranim i ostvarenim prihodima od indirektnih poreza za finansiranje institucija BiH od budžetske 2012. godine, pa do danas.

Neporeski prihodi koje ostvaruju institucije BiH (obuhvataju niz administrativnih, posebnih naknada, novčanih kazni i ostalih prihoda koji su definisani opštim i posebnim zakonskim propisima) u 2016. godini ostvareni su u iznosu od gotovo 167 miliona KM.

U budžetskoj 2016. evidentirani su i primici od sukcesije  od 114.149 KM, primici od prodaje stalnih sredstava 1,2 miliona, a preneseni višak sredstava iz prethodnih godina iznosi 48,9 miliona KM.

U strukturi ostvarenih rashoda i izdataka na budžetske korisnike se odnosi 895,6 miliona  KM ili 98,42 posto od ukupnih rashoda i izdataka, na direktne transfere 13,9 miliona KM ili 1,54 posto u strukturi rashoda, a na rezervisanja 359.590 KM ili 0,04 posto od ukupnih rashoda i izdataka.

U prošloj godini nije bilo formiranja novih institucija, a nastavljene su i započete mjere štednje. Tako je izvršenje bruto plata u prošloj godini iznosilo 526,9 miliona KM, što predstavlja smanjenje za oko jedan milion KM u odnosu na prethodnu godinu.

Obaveze po spoljnom državnom dugu su redovno servisirane i po tom osnovu je u 2016.  isplaćeno  723,13  miliona KM, od čega se na otplatu glavnice odnosi 602,77  miliona KM  ili  83,36 posto, a na otplatu kamate, servisnih i drugih troškova 120,36 miliona KM ili 16,64 posto. Fena

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!