Capital.ba

Banka Srpske izgubila spor u Litvaniji – Ukio banci mora isplatiti 25 mil. KM!

11.10.2016. / 14:41

– Okružni sud u Kaunasu donio presudu 26. septembra
– Nezakonitosti navedene u tužbi dešavale se dok su vlasnici banke bili Litvanc
– Mićić: Uložićemo žalbu na odluku suda u Litvaniji

BANJALUKA, Okružni sud u Kaunasu u Litvaniji obavezao je Banku Srpske u likvidaciji da litvanskoj Ukio banci koja je u stečaju isplati 25 miliona maraka plus kamate, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

????????????????????????????????????

Presudom suda u Kaunasu od 26. septembra ove godine, koja je u posjedu CAPITAL-a, između ostalog, poništeno je prebijanje 2,2 miliona KM obaveza Ukio banke prema Banci Srpske, a koje je Banka Srpske „prebila“ nakon što je litvanskoj banci oduzeta dozvola za rad.

Banka Srpske obavezana je da Ukio banci isplati 25 miliona KM, koje su Litvanci imali na transakcionim računima i kao depozite u ovoj banci, plus procesnu kamatu u visini od šest odsto godišnje počev od 2014. do potpunog izvršenja presude.

„Obavezuje se Banka Srpske da isplati Ukio banci u stečaju 11,08 miliona evra, te da joj na ime kamata isplati 1,01 miliona evra. Obavezuje se Banka Srpske da isplati tužiocu procesnu kamatu u visini od šest odsto godišnje koja se obračunava na dosuđeni iznos 11,08 miliona evra počev od otvaranja postupka pred sudom, 11. juna 2014. godine, do potpunog izvršenja sudske presude“, navedeno je u presudi.

Banka Srpske protiv ove presude može uložiti žalbu Apelacionom sudu Litvanije u roku od 30 dana.

Litvanci deponovali milione evra na dan u Balkan Investment banci

U obrazloženju presude navedeno je da je Ukio banka po osnovu ugovora o otvaranju korespodentnog računa iz 2004. godine u tadašnjoj Balkan Investment banci, a kasnije Banci Srpske, imala 7,5 miliona američkih dolara. Taj iznos je, kako se dalje navodi, Ukio banci trebao biti isplaćen 23. oktobra 2012. godine i u tom trenutku je, preračunato u evro, iznosio 5,7 miliona evra.

Dalje se precizira da je Ukio banka 23. i 24. oktobra 2012. samo na dan oročavala u Banci Srpske milionske iznose koji im, takođe, nisu isplaćeni.

Ukio banka je 23. oktobra 2012. godine deponovala u tadašnjoj Balkan Investment banci prekonoćni depozit od milion evra koji im je sutradan trebao biti isplaćen zajedno sa kamatom od 27 evra.

Samo dan kasnije, odnosno 24. oktobra 2012. godine, Ukio Banka ponovo oročava kod ove banke prekonoćni depozit u iznosu od 280.000 evra i četiri miliona evra koji su zajedno sa kamatama od 115 evra trebali biti isplaćeni 25. oktobra 2012. godine.

„Depoziti Ukio banke u Banci Srpske su 14. februara 2013. godine iznosili ukupno 5,28 miliona evra i nisu bili vraćeni tužiocu u propisanom roku niti su vraćeni do dana podnošenja tužbe“, ističe se u presudi.

Dodaje se da je 12. februara 2013. godine Banka Litvanije uvela privremeno djelimično ograničenje poslovanja Ukio banke, a zatim je 18. februara iste godine proglasila platežno nesposobnom i trajno joj oduzela dozvolu za rad.

ukio-banka-presuda

Nakon što im je ograničeno poslovanje, Ukio banka je istog dana, 12. februara obavijestila je Banku Srpske, odnosno tadašnju Balkan Invetsment banku, o tome navodeći da je zabranjeno bilo kakvo prebijanje te da novac Ukio banke u stranim bankama mora biti isplaćen.

„Dva dana kasnije tužena je obavijestila Ukio banku o sredstvima deponovanim kod njih, a iako im je porukom od 15. februara 2013. godine tužilac naknadno dostavio zahtjev za isplatu, novac nije isplaćen“, navedeno je u presudi.

Balkan Investment banka je 25. marta 2013. godine obavjestila tužioca da je 1. marta te godine odlučila da „prebije“ potraživanja od 2,2 miliona KM koja ima prema Ukio banci, po ugovoru o korespondentnom računu, sa potraživanjima Ukio banke prema njima. Međutim, sud je takvo postupanje proglasio nezakonitim.

„Prebijanje izvršeno od strane tužene smatra se nezakonitim, jer Zakon o bankama Republike Litvanije imperativno zabranjuje „prebijanje“ nakon uvođenja privremenog ograničenja poslovanja“, istaknuto je u presudi.

Zanimljivo je da su u vrijeme ovih dešavanja još uvijek Litvanci imali vlasništvo i upravljali Balkan Investment bankom.

„Tužena je bila nesavjesna, jer je u vrijeme „prebijanja“ duga tužilac imao kontrolu nad tuženom. Tuženu je osnovao tužilac zajedno sa UAB „Ukio banko insvesticine grupe. U vrijeme prebijanja glavni akcionari tužene su bili UAB „Balkan Invest“, UAB „Asocijuoto turto valdymas“ i UAB „Ukio banko insvesticine grupe“. Navedena pravna lica su povezana sa tužiocem i njegovim akcionarima“, navedeno je u presudi.

Banka Srpske: Izvršenje presude nije moguće

Zastupnici Banke Srpske su tokom postupka tvrdili da je tužba neosnovana i nezakonita, kao i da sud u Litvaniji nije nadležan za ovaj spor.

Naveli su i da je pred sudom u BiH protiv Ukio banke i njenih povezanih lica već pokrenut parnični postupak radi nadoknade štete, kao i krivični postupak, u kojima će se, između ostalog, odlučivati i o zakonitosti radnji Banke Srpske i lica povezanih sa tužiocem kod prebijanja spornih sredstava i zadržavanja njihovog dijela.

Istakli su i da čak iako bi sud u u ovom postupku presudio u korist Ukio banke i poništio prebijanje, te obavezao Banku Srpske da vrati kompletan iznos koji ta banka ima na njihovim ima na računima, izvršenje presude ne bi bilo moguće u BiH.

Obrazložili su to činjenicom da je u Banci Srpske pokrenut likvidacioni postupak, te da može biti utvrđeno da je odluka suda Litvanije u suprotnosti sa javnim poretkom BiH i da povređuje prava i zakonite interese povjerilaca banke.

Međutim, sud je njihove navode odbacio i usvojio tužbeni zahtjev Ukio banke.

petar micicMićić: Žalićemo se

Likvidacioni upravnik  Banke Srpske Petar Mićić potvrdio je za CAPITAL da je dobio presudu suda u Litvaniji te naglasio da će uložiti žalbu.

„U pravilu ne komentarišemo odluke sudova, pogotovo one koje nisu pravosnažne ili konačne, ali ono što možemo reći jeste da smo prošle sedmice dobili prevod odluke suda u Litvaniji i  da je naš pravni tim razmatra. Svakako ćemo na presudu suda u Litvaniji uložiti žalbu i iskoristićemo sva pravna sredstva koja nam stoje na raspolaganju. Ubijeđeni smo da imamo argumente koji će kao posljedicu imati  završetak spora na način koji je povoljan  po Banku Srpske, a samim tim i za njene povjerioce“, rekao je Mićić.

Balkan investment banka bila je u vlasništvu Litvanske firme iz Kaunasa “UKIO group” tajkuna Vladimira Romanova.

U sklopu “UKIO group” bila je i Ukio banka, a u okviru Romanove imperije u BiH, bila je i Fabrika glinice Birač. Nakon što je Balkan investment banka dovedena na rub propasti i u njoj u julu 2013. godine uvedena privremena uprava, a litvansko rukovodstvo napustilo BiH, Vlada RS je iste godine dokapitalizovala banku i preimenovala je u Banku Srpske.

Međutim, ni tada nije bilo pomoći, Banka Srpske je nastavila da posluje sa gubnicima, a u maju ove godine je otišla u likvidaciju.

CAPITAL: Marina Čigoja

banka-srpske-presuda-1-str banka-srpske-presuda

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Banka Srpske izgubila spor u Litvaniji – Ukio banci mora isplatiti 25 mil. KM!

 1. doktor

  Koliki je Mićiću tvoj dio od ovoga???

  • prazno

   Litvanski sud nije nadlezan za ovaj slucaj i Litvanci mogu okaciti ovu presudu macku o rep, nadlezan je jedino Sud RS, a sve ostalo je samo prazna medijska prica.

   • doktor no.1

    Kada je ovolika cifra novca u pitanju ne vjerujem da je samo medijska priča, ima tu mutnih radnji.
    Onaj ko odobri da se ovo uradi i da BS isplati ovih 25,000,000.00 KM ima dobar procenat za „uslugu“!!!

    • adrijana

     Ma ko ce to odobriti, ajde ne lupja, Micic je posten i strucan covjek koji to nikada nece dopustiti.

     • doktor no.1

      Ako je tako pošten vodi ga kući :-)

      Pa taj je zanat izučio od svoje šefice Slavice I., ne brini se ti za njega.

  • D.

   Da bar ovi litvanci postoje, a sve nasi ljudi rade, verovatno ce na račun velikom D ovih 25miliona za izbore i referendum

 2. Ervik

  Odakle banci u likvidaciji 25 miliona..

  • PETAR

   Pa rasprodaće se kompletna imovina banke i eto para (i za litvance i za naše poštenjačine).

   • Dado Topic

    Taman kad se rasproda zacepice se agencija za osiguranje o to je to.

 3. doktor

  Kompletnu ABRS treba rasformirati i krenuti iz početka sa novim ljudima, jer ovi očigledno nemaju blage veze ni o životu a kamo li o poslu.

 4. REALAN

  Da su ovi lelemudani iz ABRS razmišljali glavom i radili svoj posao kako treba, a ne punili svoje džepove i bankovne račune, ne bi ni došlo do ovoga što se sad dešava.
  Prethodna uprava BS je radila svoj posao časno i korektno, koliko su mogli u trenutnoj situaciji, jer da je bilo drugačije bili bi i oni pod istragom i procesuirani.
  Nije džaba Slavica Injac prilikom uvođenja privremene uprave u BS za privremenog upravnika postavila svog pulena Mićića kako bi prikrio nerad i mutne radnje ABRS.

  • Aco

   Ti casni i korektni ce doci na red a znaju oni i za sta i koliko su bili casni..

   • Aco zdapi

    E moj aco lupas ko pizda po samaru

   • radnik

    Da imaju zbog čega došli bi na red, ne brini, Mićić je uz Puhamona na sve načine pokušavao da im smjesti krivične prijave ali džaba jer nema osnova.

  • Malina

   Jesu li to oni pošteni članovi bivše Uprave koji su na račun banke kupovali pelene, plaćali ljetovanja po Hrvatskoj, privatna putovanja po Sloveniji, parferme I kozmetiku za sebe I članove svoje porodice…Kredite da ne spominjem. Ovim putem te “poštenjačine” obaviještavam da je Tužilaštvo BiH otpočelo istragu o Banci I da će ubrzo biti u prilici da odgovore na mnoga pitanja. Za dokaze ne brinite, njih ima na pretek, a da se nešto nepredviđeno ne desi (npr. da dokazi misteriozno nestanu) pobrinuli su se radnici banke na kojima ste se godinama iživljavali. Dragi moji, mislili ste da se možete ponašati kako hoćete I raditi šta hoćete. E, pa ne možete!

   • Aco

    Ima tu jos mnogo toga..