Capital.ba

Vrhovni sud RS naložio novo suđenje Ukio banke i FG „Birač“

09.09.2021. / 9:10

BANJALUKA – Vrhovni sud Republike Srpske postupio je po odluci Ustavnog suda BiH i donio novu presudu u sporu teškom 155 miliona KM između litvanske Ukio banke i Fabrike glinice „Birač“ u stečaju. Vrhovni sud je vratio predmet Višem privrednom sudu na ponovno odlučivanje, saznaje portal CAPITAL.

vrhovni sud

Foto: Alumina

Ustavni sud BiH poništio je krajem juna presudu Vrhovnog suda RS kojom su potvrđene presude nižih sudova, a kojima je odbijen zahtjev litvanske Ukio banke da im se prizna 155 miliona KM potraživanja od FG „Birač“ u stečaju.

Naložio je Vrhovnom sudu da po hitnom postupku donese novu odluku u skladu sa pravom na pravično suđenje i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Vrhovni sud je u roku koji mu je ostavljen, donio novu odluku i vratio predmet Višem privrednom sudu na ponovno suđenje.

„Vrhovni sud RS je, odlučujući u ponovnom postupku donio rješenje kojim se revizija usvaja, presuda Višeg privrednog suda u Banjaluci od 24.11.2017. godine se ukida i predmet vraća tom sudu na ponovno suđenje“, potvrđeno je za CAPITAL u Vrhovnom sudu RS.

Pravni zastupnik Ukio banke Aleksandar Sajić kaže da je ovakva odluka bila očekivana, ali da je još nije dobio, pa da ne može ni komentarisati.

I pravni konsultant FG „Birač“ Vitomir Popović kaže da još nije dobio presudu te da je zbog toga ne bi još komentarisao.

Procjenjuje se da će spor, koji traje već četiri godine, nakon najnovije odluke Vrhovnog suda, potrajati još nekoliko godina.

Podsjećamo, odluka Ustavnog suda izazvala je brojne reakcije i negodovanje predstavnika fabrike, ali i rukovodstva RS koji su ocijenili da je taj sud izašao van granica svojih ovlaštenja i da je odluka koju je donio skandalozna.

Ustavni sud je u obrazloženju odluke iz juna naveo da glavna obaveza, u smislu obaveza iz ugovora o kreditu, i dalje egzistira.

„Imajući u vidu da pravo zaloga nije ugašeno ili prestalo, jer nije prestala ni glavna obaveza, potraživanje iz ugovora o kreditu i dalje postoji, kao apelantovo pravo“, piše u odluci suda.

Litvanska Ukio banka u ovom sudskom postupku traži da sud utvrdi osnovanost njenih potraživanja od FG „Birač“ u stečaju, u iznosu od 155 miliona KM. Litvanska banka je u svom tužbenom zahtjevu insistirala na tome da bude razlučni povjerilac, što bi joj omogućilo odvojeno namirenje iz imovine kao stečajnog dužnika.

Prvostepena presuda u ovom sporu donesena je u aprilu 2017. godine i njome je odbijen tužbeni zahtjev Ukio banke, a tu presudu potvrdili su i Viši privredni sud i Vrhovni sud RS, nakon čega je Ukio banka podnijela apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Potraživanja Ukio banke od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju otkupila je fočanska firma „Pavgord“ koja je ranije blokirala račune „Alumine“ , firme kćerke FG „Birač“, pokušavajući da naplati ovo potraživanje.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!