ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Lideri razgovaraju o jačanju trgovinskih veza

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

NJU DELHI, Lideri grupe BRIKS, koju čine Brazil, Rusija, Kina, Indija i Južnoafrička Republika, sastaju se danas u Nju Delhiju radi razgovora o jačanju trgovinskih veza, u vrijeme protesta tibetanske zajednice zbog dolaska kineskog predsjednika Hua Đintaoa.

Predsjednik Kine je doputovao u glavni grad Indije na četvrti sastanak zemalja čije su privrede u velikom zamahu.

Očekuje se da će lideri postići dogovor o osnivanju nove banke koja će finansirati projekte u zemljama u razvoju, prenio je Bi-Bi-Si.

Juče je preminuo tibetanski aktivista Džampel Ješi, koji se prije četiri dana spalio u znak protesta zbog Huovog dolaska.

Tibetanska vlada u egzilu smještena je u sjevernom indijskom gradu Daramsali. U posljednjih nekoliko mjeseci najmanje 25 Tibetanaca u Kini spalilo se protestujući protiv kineske uprave u Tibetu.

Njihovih pet zemalja sada čine skoro 28 odsto svjetske ekonomije, a očekuje se da će taj udio da raste u narednim godinama.

Zajednička razvojna banka biće osnovana po modelu Svjetske banke i Azijske razvojne banke i nudiće finansiranje izvan postojećeg globalnog finansijskog sistema.

Članice ove grupe pokušavaju da povećaju međusobnu trgovinu i smanje zavisnost od Evrope i SAD. Očekuje se da će lideri razgovarati i o povezivanju berzi svojih zemalja u pokušaju da uspostave sistem u kojem dolar neće biti glavna jedinica trgovine među njima.

Na dnevnom redu su i rasprave o Iranu i Siriji.

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+