Capital.ba

Stabilna naplata direktnih poreza: U avgustu prikupljeno 207,59 miliona KM

02.09.2020. / 13:07

BANJALUKA – Poreska uprava Republike Srpske je u avgustu ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 207,59 miliona maraka, što je za oko 3,57 miliona КM ili dva odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, koja je, podsjećamo, bila rekordna godina u naplati javnih prihoda od osnivanja Poreske uprave RS u ovom obliku organizovanja.

“Ovi ohrabrujući podaci pokazuju da postepeno dolazi do stabilizacije u naplati javnih prihoda na šta su svakako uticale mjere Vlade RS iz Uredbe sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed pojave korona virusa, ali i niz drugih mjera koje je donosila Vlada RS sa ciljem da privreda lakše prevaziđe aktuelnu krizu uzrokovanu pandemijom”, saopšteno je Poreske uprave RS.

Direktni porezi su u avgustu ove godine naplaćeni u iznosu od 38,4 miliona maraka, što je za 6,3 miliona КM ili 20 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Najveći rast naplate u ovom segmentu javnih prihoda bio je kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od skoro 18,2 miliona КM, što je za 4,6 miliona КM ili 34 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Rast je zabilježen i kod naplate poreza na dohodak koji je naplaćen u iznosu od 16,2 miliona maraka, što je za šest odsto više, dok je porez na upotrebu, držanje i nošenje dobara naplaćen u iznosu od 1,48 miliona КM ili jedan odsto više, Porez na nepokretnosti u avgustu je naplaćen u iznosu od 2,6 miliona maraka, što je za 41 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

“Doprinosi su u avgustu ove godine naplaćeni u iznosu od 135,1 milion КM, što je za 578.319 КM više nego u istom periodu prošle godine. Za Fond PIO naplaćeno je 76,9 miliona maraka ili jedan odsto više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 48,8 miliona maraka što je takođe za jedan odsto više u odnosu na uporedni period. Pored toga, rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite od dva odsto”, naglašavaju u Poreskoj upravi.

Кod ostalih javnih prihoda, u avgustu je ostvarena naplata od skoro 34 miliona КM, što je za 3,4 miliona maraka manje u odnosu na isti mjesec prošle godine. Po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno je 4,4 miliona maraka ili 26 procenata više, dok je pad naplate u ovom segmentu javnih prihoda zabilježen kod taksi i naknada od šest odsto, a naplaćene su u iznosu od 23,5 miliona maraka. Кazne su u avgustu naplaćene u iznosu od skoro dva miliona КM, što je za oko devet odsto manje, dok je naplata po osnovu koncesionih naknada bila manja za 1,8 miliona КM, a ostalih javnih prihoda za 890.000 КM manje u odnosu na avgust prošle godine.

Posmatrano od početka ove godine, Poreska uprava RS je u prvih osam mjeseci prikupila ukupno 1,604 milijardi КM što je za četiri odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Direktni porezi su naplaćeni u iznosu od 300,9 miliona КM ili 38,7 miliona maraka manje, dok su ostali javni prihodi naplaćeni u iznosu od 247,2 miliona КM, što je za 16 odsto manje. Međutim, naplata prihoda po osnovu doprinosa u ovom periodu nastavila je rast te je naplaćeno 1,055 milijardi maraka ili dva odsto više nego u prvih osam mjeseci prošle godine koja je, podsjećamo, bila rekordna u naplati javnih prihoda. I ovo je još jedan konkretan pokazatelj da su mjere Vlade RS na ublažavanju posljedica korona virusa po privredu imale značajne efekte, jer očigledno da nije došlo do smanjenja plata zaposlenih, niti značajnog otpuštanja radnika.

“Poreska uprava Republike Srpske ovom prilikom izražava zahvalnost svim poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje poreske obaveze i poziva sve poreske obveznike da posluju u skladu sa važećim propisima i da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, te da samim tim doprinesu jačanju Republike Srpske i njene ekonomije”, navodi se u saopštenju. Agencije

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Stabilna naplata direktnih poreza: U avgustu prikupljeno 207,59 miliona KM

  1. Sestra

    Ooo dobro jutro poreska upravo republike srpske, pa nema vas 7 mjeseci sa izvjestajima…sta pojela maca jezik ili vam vise pase da budete zmija koja krije podatke kad god neodgovaraju lopovima na vlasti..imam samo jendu poruku za vas.. ZVANICNO ste najgora porska uprava u Evropi, JEDINA koja krije podatke od svojih gradjana…DNO DNA ste..mada realno u skladu ste i sa ostalim agencijama i samom republikom srpskom. FUJ