Capital.ba

Srpska pristala na prenos nadležnosti za gas na nivo BiH

10.07.2019. / 14:06

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske dala je saglasnost za prenos dijela nadležnosti za gasni sektor na nivo BiH, a sve to pravdajući evropskim direktivama.

Vlada je na sjednici održanoj 20. juna dala pozitivno mišljenje na Prednacrt zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH.

Taj Prednacrt predviđa da Državna regulatorna komisija za energetiku (DERK) BiH u dijelu sektora gasa ima ulogu u predstavljanju i saradnji, te da bude jedna kontakt tačka, potvrdili su za CAPITAL u Ministarstvu industrije i energetike RS.

Dodali su da Prednacrt zakona predviđa i da DERK ima ulogu u donošenju metodologije za utvrđivanje tarifa i/ili naknada koje se primjenjuju za transport prirodnog gasa, entiteti donose tarife i utvrđuju tarifne stavove.

Sve je, tvrde, zbog usaglašavanja sa evropskim direktivama i regulativama.

U Ministarstvu industrije i energetike RS objašnjavaju da su se Ugovorom o osnivanju Energetske zajednice, koji je ratifikovao Parlament BiH, ugovorne strane obavezale da u svoje zakonodavstvo prenesu odredbe iz „Trećeg paketa“ direktiva EU za oblast električne energije i prirodnog gasa.

U svrhu ostvarenja ovih ciljeva, ugovorne strane su trebale da transponuju i implementiraju odredbe iz pravne tekovine Evropske Unije, a koje se odnose na električnu energiju i gas.

„Imajući u vidu da je energetski sektor u BiH regulisan zakonima na nivou entiteta i na nivou BiH, u cilju transpozicije direktiva EU bilo je neophodno pristupiti izradi nove regulative za sektor električne energije i sektor gasa na nivou BiH i na nivou entiteta“, naveli su u Ministarstvu.

Republika Srpska ima Zakon o gasu iz 2018. godine, koji je usklađivan s odredbama Trećeg energetskog paketa.

„Specifičnost regulatornog okvira za energiju u BiH, odnosno tri regulatora, Elektroprenos BiH, gas regulisan samo na nivou entiteta, elektroprivrede različito organizovane, Nezavisni operator sistema (NOS) BiH, izvorne Ustavne nadležnosti za energetski sektor pripadaju entitetima i drugo, je zahtijevao konstantan angažman svih nivoa vlasti u BiH, kako bi se kompromisnim rješenjem došlo do određenog nivoa usaglašenosti zakona sa zahtjevima direktiva i interesima entiteta, nakon čega je Vlada RS na svojoj 25. sjednici dala pozitivno mišljenje na prednacrt ovog Zakona“, istakli su u Ministarstvu.

Iako navode da izvorne “Ustavne nadležnosti za energetski sektor pripadaju entitetima”, Vlada je ipak dala pozitivno mišljenje na Prednacrt navedenog zakona.

U ispunjavanju većine obaveza iz Ugovora sa Energetskom zajednicom BiH značajno kasni, zbog čega su joj 2015. godine bile izrečene sankcije koje su godinu kasnije uslovno suspendovane, te je dogovoreno da se nastavi izrada zakona na nivou BiH za sektor električne energije i gasa, te entitetskih zakona u sektoru prirodnog gasa.

Usvajanje zakona o električnoj energiji i gasu na nivou BiH jedna je od ključnih preporuka koja je vlastima BiH upućena sa 5. Energetskog samita u Nemu u aprilu ove godine. Premijer RS Radovan Višković rekao je da su stranci tada vlastima RS “dva dana sjedili za vratom i zavrtali kičmu” kako bi se tržište gasa i električne energije otvorilo.

Milorad Dodik je u ranijem periodu, dok je bio predsjednik Republike Srpske, bio izričit da BiH nema nikakvu nadležnost za gas, a u junu ove godine, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, ponovio je isti stav kad je govorio o gasifikaciji RS i o tome da bi bilo neodgovorno da bilo ko zaustavi taj projekat.

“To bi ozbiljno usložilo odnose unutar BiH, i Srpska nema razloga da istrpi takav odnos prema sebi. Ranije smo vidjeli kako to izgleda, imali smo sve pripremljeno u vezi sa ‘Južnim tokom’, falila je saglasnost koja je vječito odgađana, a onda još, kako to rade u Sarajevu, postave svoje zahtjeve kao što su tražili da se na nivou BiH gradi regulatorno tijelo za gas, što je neprihvatljivo i neće se desiti jer je to nadležnost Srpske, rekao je Dodik za RTRS.

Samo desetak dan kasnije Vlada RS je dala saglasnost za zakon upravo o regulatornom tijelu na nivou BiH.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Srpska pristala na prenos nadležnosti za gas na nivo BiH

  1. Pera

   Naredni korak je reorganizacija Elektroprivrede.

   Ostaje pitanje kako da će da “riješe” pitanje malih akcionara.

  2. Tamindzija

   nemoze nikakva reorganizacija elektroprivredu kupuje Vucic oni ce da se upisu ko vecinski vlasnik i konacno turcima da zacepimo usta a mali akcionari to prekriziti ko ne ucestvuje u radu preduzeca samo izbrisati

  3. Pera

   Reorganizacija je neophodna kao preduslov za razdvajanje proizvodnje i distribucija.

   Ako EPS bude kupovao ERS, u tom slučaju će po Zakonu morati da otkupi i akcije malih akcionara.

   To bi bilo najbolje rješenje za male akcionare, ali nisam siguran da je to realna opcija.

  4. Mesna industrija FAP Maribor

   kakav tajming, prenos jedne od najbitnijih nadleznosti a Dodik istovremeno prica kako ce odredjene nadleznosti vratiti u okvir RS…bitno je da su ovce na broju..dokaz na kojem su intelektualnom nivou pokazuje upravo prethodni komentar…Einstein je bio u pravu, svemir je mozda i ogranicen glupost zasigurno ne

  5. Mesna industrija FAP Maribor

   da ne bude nesporazuma, prethodni komentar na koji sma mislio je svakako onaj korisnika Tamindzija

  6. Tamindzija

   u pripremi je poseban zakon koji ce regulisati privatizaciju elektroprivrede od strane matice Srbije time ce se nas paket akcija prepisati na srpski kao sto je bilo i kod naftne industrije i telekoma, nece biti nikakvog otkupa akcija od manjinskih

  7. Pera

   Teško da će im proći još jedan lex specialis kod Europske unije.

   U vrijeme prodaje Telekoma, nije postojao ovaj sadašnji Zakon koji je faktički prepisan iz EU.

  8. 2.01

   Mali akcionari, to su oni ispod metar i sedamdeset

  9. Pp

   U ovom ministarstvu privrede i energetike nekom sex, nekom lex

  10. Tamindzija

   prijedlog se vec razmatra nas u Srpskoj ne brine nikakva eunija, u ustasiji je lex agrokor prosao jer je to bio njihov interes a ovo je srpsko ruska zona uticaja i bice onako kako nama odgovara

  11. Direkt

   Ovo je ravno izdaji srpskih nacionalnih interesa.

  12. Knele

   gdje je sad opozicija da vristi na sva zvona oko prenosa nadleznosti

  13. Uspravni

   Molim gospodina ministra Djokica, da svojim znanjem, engleskim iskustvom i vanvremenskim autoritetom besprijekornog diplomca rijesi ovaj slucaj.