Capital.ba

RUGIP nezakonito zarađuje na podacima umrlih

08.10.2017. / 10:00

 – Zakon o vanparničnom postupku RS jasno omogućio notarima pogodnosti koje ima sud
– Vukadinović: Nema opravdanja za Geodetsku upravu
– Komljenović: Spremamo instrukcije, nećemo vise naplaćivati naknadu

BANJALUKA – Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove već godinu dana krši Zakon o vanparničnom postupku RS nezakonito naplaćujući notarima naknadu za pribavljanje dokumentacije u postupcima ostavinske rasprave. Iako je Zakon jasno odredio da su notari povjerenici suda, a ne stranke u postupku, RUGIP se oglušio.

Slikovni rezultat za rugip

Da je situacija izmakla kontroli pokazuju i sve češće pobune notara, ali i činjenica da je Ministarstvo pravde RS  nekoliko puta intervenisalo, naloživši Geodetskoj upravi da obustavi naplatu naknada. Sporost administracije ovih dana posebno dolazi do izražaja, jer RUGIP tek sada priprema instrukcije o ukidanju sporne naplate, što će ubuduće biti obavezujuće za područne jedinice i kancelarije.

Iako nije direktno priznao kršenje vrlo jasnog Zakona, direktor RUGIP-a Miloš Komljenović obećava da, u skladu sa mišljenjem Ministarstva, notarima više neće biti naplaćivana taksa.

“Područne jedinice i kancelarije RUGIP-a uredno su izdavale dokumentaciju za ostavinske postupake, a u skladu sa Zakonom o naknadama za vršenje usluga premjera i korišćenje podataka katastra nepokretnosti i katastra zemljišta kao leks specijalisom i Odlukom o visini naknada za korišćenje podataka i pružanje usluga RUGIP-a, naplaćivane su i takse”, kazao je za CAPITAL.

Međutim, čini se da i ovaj Zakon RUGIP nije rastumačio kako je trebalo. Kako je Zakon o vanparničnom postupku notare označio kao povjerenike suda, to automatski znači da imaju jednaka prava kao sudovi, koji su opet, po osnovu Zakona o naknadama za vršenje usluga premjera i korišćenje podataka katastra nepokretnosti i katastra zemljišta, oslobođeni plaćanja pribavljanja dokumentacije.

Slikovni rezultat za NOTARI“Prema izmjenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku, koji je Narodna skupština RS usvojila prošle godine, notarima je data mogućnost da kao povjerenici suda vode ostavinske postupke. Na njih se primjenjuju sva pravila koja važe za sud pa imaju pogodonosti koje ima sud, uključujući i troškove upravljanja podacima i dokumentacijom. Notari, dakle, nisu stranke u postupku. Sud je oslobođen plaćanja pribavljanja te dokumentacije po osnovu Zakona o naknadama za vršenje usluga premjera i korišćenje podataka korišćenje podataka katastra nepokretnosti i katastra zemljišta, a to se automatski odnosi i na notare”, objasnila je za CAPITAL pomoćnik ministra pravde Jelena Vukadinović.

Naglasila je da nije opravdano da RUGIP traži od notara plaćanje ovih izvoda, što se na kraju opet odrazi na džep građana.

I notar Goran Golić ističe da je tumačenje akata i ranije bilo jasno te da, kada sudovi notarima ustupe ostavinske predmete, postupak mora da se vodi prema pravilima vanparničnog postupka.

„To znači da i RUGIP treba da dostavi dokumentaciju bez plaćanja takse. U praksi je bilo određenih mimoilaženja. U razgovoru sa kolegama saznao sam da je bilo različitih pristupa ovom problemu“, kazao je Golić.

CAPITAL: Žana Gauk

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!