Capital.ba

Rafinerija nafte Brod utajila 1,1 milion KM poreza

28.03.2018. / 14:23

– Prvobitno utvrđene obaveze od 1,6 miliona KM nakon žalbe smanjene za pola miliona KM
– U toku novi žalbeni postupak
– Obaveze po osnovu poreza na dobit utvrđene i kod Rafinerije ulja Modriča, Nestro petrola i Optima grupe

BANJALUKA – Poreska uprava Republike Srpske utvrdila je u ponovljenoj kontroli Rafinerije nafte Brod da ovo preduzeće nije platilo 1,1 miliona KM poreskih obaveza, ali rješenje PURS još nije konačno jer je rafinerija uložila žalbu, saznaje portal CAPITAL.

Iako u Poreskoj upravi RS nisu rekli kolike su obaveze utvrdili u kontroli Rafinerije, revizorski izvještaj ovog preduzeća otkrio je da se radi o milionskom iznosu.

Kontrola u ovom, ali i ostalim preduzećima iz naftne industrije RS, počela je prošle godine, a prvobitnim rješenjem PURS je utvrdila da Rafinerija ima čak 1,6 miliona KM neplaćenih obaveza po osnovu poreza na dobit.

Međutim, kompletan postupak je, nakon žalbe Rafinerije, vraćen na početak.

Ipak, PURS je i u novoj kontroli, rješenjem donesenim u januaru ove godine, utvrdila neplaćenje poreske obaveze iako je prvobitni iznos smanjen za oko pola miliona KM.

„Rješenjem Poreske uprave RS u 2017.godini utvrđena je obaveza društva po osnovu poreza na dobit u ukupnom iznosu od 1,62 miliona KM. Društvo je na ovo rješenje uložilo žalbu te je predmet vraćen na ponovni postupak prvostepenom organu. U ponovljenom postupku, rješenjem iz januara 2018. godine, obaveza je smanjena i utvrđena u novom iznosu od 1,12 miliona KM. Društvo je i na ovo rješenje uložilo žalbu i postupak je u toku“, navodi se u revizorskom izvještaju Rafinerije za prošlu godinu i dodaje da su procjene rukovodstva da će ovaj spor biti riješen u korist Rafinerije.

CAPITAL je prošle godine pisao da su inspektori Poreske uprave RS, nakon okončane višemjesečne kontrole, utvrdili postojanje transfernih cijena u Rafineriji nafte Brod, Rafineriji ulja Modriča, Nestro petrolu i Optima grupe, ali i da su rješenja PURS, nakon žalbi ovih firmi, završila na drugostepenom organu.

Najnovije rješenje u PURS nisu detaljno komentarisali i naveli su samo da se radi o ponovnom postupku poreske kontrole Rafinerije nafte Brod koja je obavljena u 2017. godini, te da su utvrđene i naložene za plaćanje poreske obaveze po osnovu poreza na dobit.

„Na navedeno rješenje je izjavljena žalba, te je u toku žalbeni postupak“, rekli su u PURS.

Neplaćene poreske obaveze utvrđene i kod povezanih firmi

Govoreći o kontroli povezanih firmi – Rafinerije ulja Modriča, Nestro petrola i Optima grupe koje su, kao i Rafinerija nafte, u vlasništvu ruskog „Njeftegazinkora“, u PURS su rekli da su u 2017. godini obavljene kontrole i ovih preduzeća u okviru kojih su utvrđene i naložene za plaćanje obaveze po osnovu poreza na dobit. Međutim, nisu odgovorili na pitanje koliki je iznos obaveza utvrđen.

„Rješenja o plaćanju utvrđenih obaveza za Rafineriju ulja Modriča i Nestro petrol su konačna i izvršna i ovi poreski obveznici su platili rješenjima naložene obaveze, izuzev rješenja o plaćanju utvrđenih obaveza za preduzeće Optima grupa, na koje je poreski obveznik izjavio žalbu“, rekli su u PURS.

Ekonomski analitučar Zoran Pavlović rekao je danas za CAPITAL da je potpuno jasno da, ukoliko jedno povezano lice radi bez zarade ili sa gubitkom, a drugo ostvaruje profit, da se tu radi o transfernim cijenama i prebacivanju zarade.

Kaže da je neobično da se Poreska uprava ne bavi problemom kompanija koje ne ostvaruju zaradu i ne plaćaju porez po tom osnovu.

„Meni je vrlo neobično da se PURS, u slučajevima kada jedna kompanija duži niz godina pravi gubitke, ne zapita na čiji račun se prave ti gubici. Ako su to sredstva osnivača, onda on pokriva gubitak pa minusa opet nema, a ako se gubici gomilaju, kao u slučaju Rafinerije nafte Brod, onda će se to na kraju završiti odlaskom u stečaj“, smatra Pavlović.

Inače, Rafinerija nafte Brod je u prošloj godini ostvarila gubitak od 15 miliona KM, čime je akumulirani minus ovog preduzeća dostigao 611,6 miliona KM.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!