Capital.ba

Profitabilna godina za osiguravajuća društva u RS

28.02.2018. / 17:21

– Nešković osiguranje prikazalo dobit od 7,6 miliona KM
– “Wiener” skresao gubitak na samo 2,3 miliona KM
– Kajin “Atos” ponovo dokapitalizovan sa 1,2 miliona KM

BANJALUKA – Osiguravajuća društva u Republici Srpskoj sve bolje posluju, pokazali su prvi objavljeni izvještaji za prošlu godinu. “Nešković” i “Atos osiguranje” ostvarili su ukupnu dobit od oko 11,2 miliona KM, dok je “Wiener osiguranje” prošlogodišnji gubitak više nego prepolovio, sa 5,7 miliona KM na samo 2,3 miliona KM.

Dobit “Nešković” osiguranja u iznosu od 7,6 miliona KM veća je za dva odsto u odnosu na 2016. godinu. Istovremeno, kratkoročne obaveze  u iznosu od 1,6 miliona KM veće su u odnosu na pretprošlu godinu za 128 odsto.

“Najveću stavku u obavezama ima obaveza za porez na dobit formirana kroz konačni obračun poreskog bilansa i obaveza po osnovu ne isplaćene dividende akcionarima”, navode u ovoj osiguravajućoj kući.

Društvo je prošle godine ostvarilo premiju u iznosu od 17,2 miliona KM po svim  vidovima  neživotnog osiguranja i veća je oko 890.000 KM, odnosno 5,47 odsto u odnosu na isti perid prethodne godine.

Takođe, i “Atos osiguranje” u vlasništvu biznismena Mladena Milasnovića Kaje, ostvarilo je dobit od 3,5 miliona KM. Tokom prošle godine njegova osiguravajuća kuća dokapitalizovana je putem 12. emisije akcija i to sa 1,2 miliona KM.

“Kratkoročne obaveze iznose 2,17 miliona KM, a odnose se na dugoročni kredit prema Privrednoj (Bor) Banci po ugovoru o preuzimanju duga zaključen 30. decembra 2015. godine, kada je dato jemstvo za ‘Bobar Autosemberija’ i ugovoru o preuzimanju duga  kada je dato jemstvo ‘Bobar Group’”, navode u “Atos osiguranju”.

Društvo je ostvarilo prihode od premije osiguranja u iznosu od oko 17 miliona KM. Evidentirane su i naknade šteta u iznosu od 5,7 miliona KM, što je za 60 odsto više u odnosu na 2016. godinu.

“Wiener” smanjuje minus

“Wiener osiguranje”, bivše “Jahorina osiguranje”, nakon promjene direktora je uspjelo da gubitak prošle godine smanji za 3,4 miliona KM.

Odluka o pokriću gubitka iz 2016. godine, u iznosu od 5,68 miliona KM donesena je na teret akcijskog kapitala u iznosu od 1,85 miliona KM, emisione premije 2,93 miliona KM i zakonskih rezervi 897.200 KM. Osnovni kapital u iznosu od 14,15 miliona KM smanjen je za 2,96 miliona KM.

“U 2017. godini napravili smo bolji rezultat. Gubitak je značajno smanjen. Razlog tome je potpuna reorganizacija prodajne mreže. Ukupno fakturisana premija povećana je za 12 odsto i napravljeni su značajni pomaci i u sektoru šteta. Smanjeni su materijalni troškovi, a smanjen je i broj zaposlenih koji su bili neproduktivni. To se uklapa u trogodišnji koncept poslovanja ‘Wiener’ osiguranja, a to je da dođemo na nulu u 2018. godini. Gledajući prošlu i dva mjeseca ove godine to nije nemoguće”, kazao je za CAPITAL direktor “Wienera” Srđan Šuput.

Ukupne obaveze ovog društva iznose 45,5 miliona KM i u odnosu na 2016. godinu manje su za jedan odsto.

CAPITAL: Žana Gauk

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Profitabilna godina za osiguravajuća društva u RS

 1. Srdjan

  Kako je poslovao Euros? A kako Mikrofin?

 2. Slaven zvani tehnički

  Samo varate sa izvještsjima, ova dva privatnika su kao u debelom plusu, a ovaj stranac smanjio minus. Dok je god bagra u agenciji za osiguranje nema zdravog poslovanja

 3. Kome - čemu

  Zoki, kome si namjenio Krajina osiguranje, ili da pitamo Gajića tvog savjetnika. Ili Kaju? Ili Dujakovića? Ko šta uzima, i kome će šta pripasti? Lokacija, zemljište, tehnički pregledi, jeste li se dogovorili, lova i ovako ode.

  • Djuzel

   G. Gajic je dobar samo za dobro ismijavanje. Voli da se hvali a prilikom kontakta s njim svakom bude jasno da Gaja samo to umije i zna. I dobro zna sa babama. Hocu reci sa starijim zenama + 60 pa na gore.