Capital.ba

„Nešković“ i „Drina“ zaradili 14 miliona KM

04.03.2019. / 16:17

BANJALUKA – Osim za banke, prošla godina bila je uspješna i za vodeća društva za osiguranje u Republici Srpskoj, a najprofitabilnija su bila „Nešković osiguranje“ sa 7,1 milion KM i „Drina osiguranje“ sa 6,6 miliona KM dobiti.

neškovic osiguranje

Bijeljinsko „Nešković osiguranje“ lani je ostvarilo dobit od 7,1 milion KM i ona je smanjena u odnosu na 2017. za oko pola miliona maraka, a u obrazloženju uz finansijski izvještaj ovo društvo navodi da ima dovoljno novca za pokriće  tehničkih rezervi i garantnog fonda, te da su adekvatnost kapitala i margina solventnosti u skladu sa propisima.

„Cilj društva je da obezbijedi dugoročnu likvidnost, a time sigurnu i adekvatnu isplatu šteta osiguranicima“, navodi se u dokumentu.

Troškovi šteta ovog društva u prošloj godini iznosili su 4,6 miliona KM i veći su u odnosu na prethodnu godinu za 23 odsto. U „Nešković osiguranju“ navode da je stepen efikasnosti u rješavanju šteta 81,4 odsto, dok je stepen efikasnosti u plaćanju šteta 100 odsto.

Milionsku dobit ostvarilo je i „Drina osiguranje“ koje je popravilo finansijski rezultat u odnosu na 2017. Ovo društvo lani je ostvarilo 6,58 miliona KM dobiti, što je oko 1,5 miliona više u odnosu na godinu ranije.

Direktor „Drine“ i predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić rekao je za CAPITAL da je premija nešto manja u odnosu na godinu ranije, ali i da su troškovi osiguranja znatno manji, što se pozitivno odrazilo na dobit društva.

„Imamo u potpunosti riješene i odštetne zahtjeve, tako da naši osiguranici ni u jednom momentu nisu bili oštećeni. Ova dobit će se pozitivno odraziti kako na vlasničku strukturu i zaposlene, tako i na naše osiguranike“, kazao je Durmić.

Govoreći generalno o poslovanju osiguravajućih društava u 2018. godini, Durmić je rekao da je prošla godina bila povoljna za poslovanje, prije svega, zbog toga što su zajedno sa Agencijom za osiguranje RS radili na suzbijanju nelegalnih popusta.

„Atos“ u plusu, „Wiener“, „Dunav“ i „Triglav osiguranje“ u minusu

Prošla godina bila je uspješna i za bijeljinsko „Atos osiguranje“ koje je ostvarilo dobit od dva miliona KM. Društvo je lani povećalo i broj radnika sa 151 na 165.

U zabilješkama uz finansijske izvještaje ovog društva navedeno je da je ovlašćeni aktuar izrazio pozitivno mišljenje o finansijskim izvještajima i godišnjem izvještaju o poslovanju društva za 2018. godinu uz napomenu da bi društvo trebalo da radi na smanjenju troškova sprovođenja osiguranja.

„Društvo je u 2018. moralo dodatno finansirati pokrivanje troškova sprovođenja osiguranja“, navedeno je u dokumentu.

Osim po dobiti, prošlu godinu za ovo društvo obilježila je i promjena vlasnika. Polovinom godine „MG Mind“, u čijem vlasništvu je bio „Atos“, prodala je ovo društvo „Grawe osiguranju” za više od 23 miliona KM, o čemu je portal CAPITAL pisao u tekstu “Grawe” zvanično kupio “Atos osiguranje”.

Direktor „Wiener osiguranja“ Srđan Šuput rekao je za CAPITAL da je ovo društvo lani ostvarilo minus od 400.000 KM, što je znatno bolji rezultat u odnosu na godinu ranije kada je gubitak društva bio 2,4 miliona KM.

„U skladu sa našim planom, 2018. godinu smo završili sa minimalnim gubitkom, čime smo nastavili trend smanjenja gubitka. Na to je najviše uticala naša reorganizacija, prodajna strategija i dosljedna primjena tarifa u autoodgovornosti, odnosno da nema nelegalnih popusta. To je, ne samo našem, nego i ostalim društvima donijelo daleko čistije i profitabilnije poslovanje“, rekao je Šuput.

Istakao je da „Wiener“ u ovoj godini planira rast u svim vrstama osiguranja i pozitivno poslovanje.

Gubitak u prošloj godini, prema dosad objavljenim izvještajima, ostvarilo je i „Dunav osiguranje“ i to 1,7 miliona KM, te „Triglav osiguranje“ od 399.129 KM.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: „Nešković“ i „Drina“ zaradili 14 miliona KM

  1. mustafa

   smijesan izvjestaj neskovc osiguranja 17 mil prihoda a davali su 40% popusta to je 6.8 miliona isplatili steta 4.6 to je ukupno 11.4 miliona dobit 7,1 milion to je ukupno 18.5 miliona a gdje su plate doprinosi ostale obaveze smijesno boga mi i drina isti fazon hoce da se prodaju pa mpumpavaju pare neskovic sa pumpi a drina ko zna odakle

  2. zadovoljni osiguranik

   Ja mislim da ove rukovodioce treba nagraditi jer su od ničeg napravili veliku dobit.

   Na početku godine nisu imali ništa garantovano, išli su od jednog do drugog čovjeka, skupljali marku po marku, sve obaveze izvršili i od naroda marku po marku nakupili dobit za gazdu od 6-7 miliona KM. Ovo je za nagradu a ne za osudu javnosti.