ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Poslodavci duguju Fondu PIO 477 miliona KM

Objavljeno u FINANSIJE

– Dugovanja poslodavaca u prošloj godini porasla za 24,6 miliona KM
– Duduković: Veći dio duga nikada neće biti naplaćen

BANJALUKA – Dugovanja preduzeća prema Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje RS nastavila su da rastu i u prošloj godini i dostigla su 476,9 miliona KM, podaci su Fonda PIO.

U Fondu su istakli da su dugovanja poslodavaca u prošloj godini porasla za 24,6 miliona KM, dok su u odnosu na 2015. povećana za 62,6 miliona.

„Ovi podaci potvrđuju da nije došlo do smanjenja potraživanja Fonda PIO po osnovu doprinosa, naprotiv, dugovanja uplatilaca u poslednje tri godine se povećavaju“, rekli su u Fondu.

Prema njihovim podacima najveći dužnici po osnovu doprinosa su Univerzitetski klinički centar RS sa 38,1 miliona KM, „Željeznice RS“ sa 15,1 miliona KM, bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj 12,1 milion KM, Bolnica Istočno Sarajevo sa 11,5 miliona KM, „Swisslion“ IAT Trebinje sa dugom od 9,4 miliona KM.

Među milionskim dužnicima su i trebinjski „Novotex“ u stečaju sa 8,5 miliona KM, Univerzitetska bolnica Foča koja duguje 8,3 miliona KM, Opšta bolnica Prijedor sa 5,6 miliona KM, „Kosmos“ Banjaluka koji duguje 5,3 miliona KM i drugi.

Član Udruženja ekonomista RS „SWOT“ Predrag Duduković kaže da je veliki dio ovih dugovanja nastao u ranijem periodu i da je naplata veoma upitna.

„Većina tih obaveza je iz ranijeg perioda i veći dio se odnosi na javni sektor. Izmirenje obaveza javnog sektora je moguće samo ako budžet bude veći, a s obzirom na to kakvo je punjenje, jasno je da institucije neće moći izmirivati te obaveze. Takođe, ni obaveze preduzeća koja više ne postoje ili postoje samo na papiru neće biti moguće naplatiti, tako da možemo reći da veliki dio ukupnog duga nikada neće biti naplaćen“, kaže Duduković.

Zbog toga bi, prema njegovim riječima, trebalo odvojiti obaveze koje su realno naplative od onih za koje se sa sigurnošću može reći da nikada neće biti naplaćene kao bi se imala realnija slika kompletnog stanja u Fondu.

„Kada govorimo o nenaplativim potraživanjima tu, prije svega, mislim na potraživanja od preduzeća koja su u stečaju ili koja postoje samo na papiru. Odvajanjem onoga što je nenaplativo stvorila bi se realnija slika, jer se na osnovu sadašnjeg iznosa duga, koji je dostigao gotovo pola milijarde KM, može reći da će Fond nakon što taj dug naplati moći da finansira dio penzija, ali je to nerealno očekivati jer veći dio obaveza neće biti naplaćen“, rekao je Duduković.

CAPITAL: M. Čigoja

Ključne riječi:  , , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+