Capital.ba

Ponovo odložena prodaja hotela „Vučko“

16.11.2018. / 15:39

– Addiko banka pokrenula izvršni postupak s ciljem naplate 11,3 miliona KM duga
– Baroš: Prodaja nezakonita, jer Addiko banka nije založni povjerilac
– „Vučko“ izgubio jedan od nekoliko sporova koje vodi protiv banke

BANJALUKA – Prodaja poznatog aparthotela „Vučko“ na Jahorini, koja je trebalo da bude održana danas, ponovo je odložena zbog toga što je firma “B&B Vučko”, koja je vlasnik hotela, uložila prigovor na procijenjenu vrijednost nekretnina tvrdeći da je ona daleko ispod tržišne.

Izvršni postupak protiv hotela „Vučko“ s ciljem naplate 11,27 miliona KM potraživanja pokrenula je Addiko banka, a postupak osporava vlasnik hotela, firma “B&B Vučko”, zbog čijih prigovora je prodaja već nekoliko puta odgađana.

Prema posljednjoj procjeni vrijednost hotela „Vučko“ iznosi 8,28 miliona KM, a nekretnine nisu mogle biti prodate za manje od polovine tog iznosa.

Pravni zastupnik firmeB&B Vučko“ Predrag Baroš tvrdi da je ova prodaja nezakonita, jer se u izvršnom postupku kao tražilac izvršenja pojavljuje Addiko banka iako ona nije založni povjerilac. Zbog toga najavljuje pokretanje sudskog postupka protiv uprave banke, ali i sudije Osnovnog suda u Sokocu koji je dozvolio sprovođenje izvršnog postupka.

„Sud i dalje nije uvažio procesne prigovore koji ukazuju da Addiko banka ne može da bude tražilac izvršenja, ali su uvaženi prigovori i određena je dopuna vještačenja jer je, prema postojećoj procjeni, vrijednost apartmana u hotelu „Vučko“ 2.250 KM po metru kvadratnom, što je daleko ispod tržišne vrijednosti“, kaže Baroš za portal CAPITAL.

On je pojasnio da je banka cjelokupno svoje potraživanje po osnovu zaključenog ugovora o kreditu sa Vučkom, prenijela na firmu „Bora“.

„’Bora’ je na osnovu ugovora o prenosu potraživanja upisana u zemljišne knjige kao založni odnosno hipotekarni povjerilac i paralelno vodi još jedan izvršni postupak u cilju naplate ovog potraživanja. Nakon zaključenja ugovora o prenosu potraživanja i provođenja kroz zemljišno-knjižnu evidenciju, banka je izgubila svojstvo povjerioca, založnog povjerioca, a samim tim i tražioca izvršenja“, tvrdi Baroš.

Kazao je i da su pokrenuli spor pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci kojim traže da sud utvrdi  da banka nema svojstvo tražioca izvršenja i da naloži sudu u Sokocu da odloži ročište dok ne bude donesena presuda u ovom sporu.

„Međutim, nažalost sud još uvijek nije postupio po našoj tužbi iako smo je podnijeli prije godinu dana“, rekao je Baroš.

Dodao je da, pored glavnog prigovora koji se odnosi na činjenicu da banka ne može da bude tražilac izvršenja i da zahtijeva naplatu potraživanja drugog pravnog lica, imaju prigovor i na činjenicu da se ovaj postupak vodi pred Osnovnim sudom u Sokocu.

„Taj sud nije stvarno nadležan za postupanje, jer se radi o privrednim subjektima, za koje je utvrđena nadležnost okružnog privrednog suda. Sve to ne spriječava postupajućeg sudiju da i dalje vodi započeti izvršni postupak i zakaže ročište za prodaju nekretnina koje očigledno nije zakonito. Zbog svega toga „Vučko“ je prinuđen da protiv postupajućeg sudije i odgovornih lica banke, preduzme sve zakonom dozvoljene aktivnosi u cilju zaštite svojih prava i pravnih interesa“, kazao je Baroš.

Inače, hotel „Vučko“ pred sudovima u Banjaluci vodi još dva spora protiv Addiko banke, o kojima je CAPITAL pisao u tekstu Hotel „Vučko“ tužio Addiko banku za neosnovano bogaćenje.

U jednom sporu hotel pokušava da poništi ugovor o prenosu potraživanja nekadašnje Hypo, a danas Addiko banke na firmu „Bora“. Radi se o 11,2 miliona KM koje je banka potraživala od hotela „Vučko“ po osnovu plasiranih kredita, a koje je ustupila firmi „Bora“. Međutim, u tom predmetu sud je presudio u korist banke i utvrdio da je ugovor pravno valjan.

„Taj postupak je na Višem privrednom sudu jer smo se žalili“, rekao je Baroš.

U drugom postupku hotel je tužio banku zbog neosnovanog bogaćenja tražeći naknadu štete od pola miliona KM zbog nepravilnog obračuna kamata na kredite koje im je nekadašnja Hypo Alpe Adria banka odbrila i taj spor je još uvijek u toku.

Iz Addiko banke danas nismo dobili komentar na navode zastupnika „Vučka“ da je prodaja nezakonita i da namjerava da pokrene postupke protiv uprave banke.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]pital.ba

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!