Capital.ba

Odbijen plan Uprave OC „Jahorina“ da rasproda imovinu Srpske

12.04.2019. / 9:17

JAHORINA – Skupština akcionara Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“ odbila je plan Uprave tog centra da imovinu Republike Srpske na planini uknjiži na OC kako bi s njom raspolagala, odnosno prodala je.

Naime, u Srednjoročnom planu razvoja OC „Jahorina“ za period 2019 – 2021 godina bilo je navedeno da će OC „za finansiranje projekata veće vrijednosti iz navedenog plana za 2020. i 2021. godinu u saradnji sa Vladom RS tražiti modalitete da se devastirana imovina na Jahorini kapitalizuje i stavi u funkciju infrastrukturne izgradnje“.

Na sjednici Skupštine akcionara OC „Jahorina“, održanoj 22. marta ove godine, akcionari su imali više zamjerki na Srednjoročni plan razvoja koji je Uprava tog centra predložila, tražeći prvenstveno da se izbaci dio teksta o raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Srpske u korist OC „Jahorina“, odnosno kapitalizaciju devastirane imovine na toj planini.

Predstavnici fonda „Kristal invest“ poručili su Upravi OC „Jahorina“ da je prije usvajanja Srednjoročnog plana razvoja trebalo usvojiti finansijske izvještaje za 2017. i 2018. godinu sa izvještajima nezavisnog revizora što je zakonska obaveza. Oni su predložili da se usvajanje Srednjoročnog plana razvoja odgodi.

Predstavnik PREF-a Boris Srdić rekao je da Srednjoročni plan ne sadrži dovoljno jasne ekonomske i finansijske podatke.

„Imajući u vidu visoke vrijednosti planiranih investicija smatramo da je trebalo sačiniti projekciju bilansa stanja, radi sagledavanja uticaja navedenih investicija na imovinu Društva u planiranom periodu, detaljnije obrazložiti strukturu prihoda i rashoda po svim pozicijama“, rekao je Srdić i dodao da je trebalo navesti planirane izvore finansiranja za investicije kao i uslove zaduženja i obrazložiti kako se za tako visok nivo ulaganja očekuje skroman konačan rezultat poslovanja.

Direktor OC „Jahorina“ Dejan Ljevnaić, povodom neusvajanja izvjaštaja za 2017. i 2018. godinu, odgovorio je da nije mogao biti dogovoren termin Skupštine sa bivšim ministrom trgovine i turizma Predragom Gluhakovićem.

Ljevnaić je rekao da bi od izuzetne važnosti bila izgradnja Gondole Javor Partizan koja bi bila prva gondola u ski centru i omogućila bi komfor za skijaše i ljetne turiste, a i skijanje u periodima velikog vjetra. Konstatovao je da je OC pripremio studije izvodljivosti za predložene investicije i da je Uprava svjesna da će trebati dvije, tri godine da se razviju i zažive ljetni sadržaji na planini.

Srednjoročni plan razvoja je na kraju usvojen sa 93 odsto glasova akcionara uz korekciju.

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je da OC „Jahorina“ planira ove godine investicije od 33,4 miliona KM.

Najvrednija investicija je projektovanje i izgradnja Gondole Javor Partizan vrijednosti 16 miliona KM, te projektovanje i izgradnja „mountin kostera“ sa pripadajućim objektom u vrijednosti 3,5 miliona KM. Planom za 2019. godinu predviđeno je da se manja investiciona ulaganja od 140.000 KM realizuju putem finansijskog lizinga.

U okviru Srednjoročnog plana finasijski rashodi od 2019. godine sadrže kreditno zaduženje do 16 miliona KM za prioritetna investiciona ulaganja.

OC “Jahorina” se zadužuje za 16 miliona KM

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Odbijen plan Uprave OC „Jahorina“ da rasproda imovinu Srpske

  1. Bistrica

   Nadam se da će im pomoći mojih 50 maraka koje su mi uzeli za tri dana parkiranja na parkingu koji nije njihov

  2. Dalmore King Alexander

   @Bistrica

   nece, otislo na viski cim nam je leglo na racun, ali hvala sto si naivan.

   Uprava A.D. OC “Yahorina”

  3. Stara seljacka fora

   Samo se ugradi dejane u dobavljace

  4. Milan

   Koja je to lokacija javor-partizan??? Valjda od hotela javor, a gde je lokacija partizan?

  5. Smučkaš

   Gondola će da radi u periodima velikog vjetra? Nije valjda rekao “velikog”? Ako je izgrade, zaustaviće je i kod “srednjeg” vjetra.