Capital.ba

Najskuplje poslove strancima daju institucije i firme RS

11.07.2018. / 8:30

BANJALUKA – Od 20 najvrednijih ugovora o javnim nabavkama u BiH sklopljenih prošle godine sa stranim ponuđačima, najskuplje poslove stranim kompanijama dale su institucije i preduzeća Republike Srpske, otkriva portal CAPITAL.

Ukupna vrijednost 20 najvećih ugovora u BiH, plaćene novcem građana, sa stranim partnerima iznosi 45,1 milion KM.

Najskuplja javna nabavka kod stranih kompanija je kupovina helikoptera u Srpskoj. Od firme „Leonardo spa“ iz Italije za 7,9 miliona KM Helikopterski seris RS kupio je u otvorenom postupku helikopter, o čemu je CAPITAL ranije pisao.

Drugi po vrijednosti ugovor sa stranim ponuđačem je onaj sklopljen između „Rudnika i termoelektrana Ugljevik“ koji su od firme „Premar services“ iz švajcarskog Cuga za 7,1 miliona KM kupili damper.

Ovo zavisno preduzeće „Elektroprivrede RS“ sklopilo je i idući najvrijedniji ugovor od 5,4 miliona KM sa „ZK Termochemom“ iz Praga za nabavku i ugradnju međupregrijača pare. Pored toga, „RITE Ugljevik“ je i novosadskoj firmi „Romax-Trade“ platila oko 990.000 KM za armature za glavni pogonski objekat, a poljskom „EthosEnergy“ oko 913.000 KM za kapitalni remont generatora. I beogradskom „Atos IT Solutions and Services“ usluge implementacije SAP ERP sistema i licence plaćene su nešto više od 780.000 KM.

„Elektroprenos BiH“ je sa „Elektromontažom“ iz Kraljeva sklopio ugovor vrijednosti 3,6 miliona KM o rekonstrukciji i proširenju trafostanice u Tesliću, a sa hrvatskim „Končarom“ ugovor od 2,6 miliona KM za izgradnju trafostanice u Žepču, podaci su Agencije za javne nabavke BiH.

Na petom mjestu po najskupljim sklopljenim ugovorima sa strancima je onaj koji je Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH sklopila sa španskom firmom „Indira systemas S.A.“. Održavanje softvera i hardvera za sisteme DPS, MSSR i VCS košta 2,7 miliona KM, a ugovoreno je pregovaračkim putem, bez tendera.

Dva miliona za savjetovanje

Među najskupljim je i posao dat beogradskom „Ces COWI“ preduzeću koje za 1,9 miliona KM „Autoputevima RS“ pruža konsultantske usluge o izgradnji mreže autoputeva u Srpskoj.

Crnogorski „Lindner“ dobio je od Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ 1,6 miliona KM za konferencijsku salu sa pratećim sadržajima. Ovaj Zavod istoj firmi je platio i 1,1 milion KM za dodatne radove na objektu paviljonskog tipa sa tarapeutskim centrom u Slatini.

Na listi milionskih ugovora sa strancima je i „Elektroprivreda BiH“ Sarajevo koja je bečkoj kompaniji „Nalco Osterreich“ bez tendera dala posao od 1,3 miliona KM. Riječ je o nabavci NALCO hemikalija za tretman otpadnih voda, rashladnih voda i voda daljinskog sistema grijanja za potrebe Podružnice termoelektrana “Kakanj” i “Tuzla”. Ovo preduzeće platilo je i preduzeću “Novomat” iz Lučkog 1,2 miliona KM za armature za “TE Tuzla”.

Nabavke skuplje od milion maraka sa strancima su realizovali i Rudnici mrkog uglja “Banovići” i Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH.

Nešto ispod million maraka je Centralna banka BiH platila ljubljanskom “Halcomu” dogradnju žirokliring sistema, jedinstvenog registra transakcijskih računa i centralnog registra kredita, sa pratećom opremom. Ovoj firmi povjeren je i posao održavanja pomenutog sistema i registara za šta je sklopljen ugovor od dodatnih oko 650.000 KM. Oba ugovora zaključena su pregovaračkim putem, bez raspisivanja tendera.

“Hidroelektrane na Drini” su za oko 816.000 KM kupile dijelove za radon kolo turbine od turske firme “Toshiba Altyar VE Elektronik A.BS”.

Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove RS bez tendera je beogradskom preduzeću “Vekom geo” povjerila posao od 738.700 KM. Riječ je o migraciji postojećih softverskih rješenja na novu tehnološku platformu, uspostava arhitekture GIS-a i održavanje softverskog sistema eTerraSoft.

Ugovori dodijeljeni u postupcima javnih nabavki u BiH lani su dostigli vrijednost od 2,2 milijarde KM, od čega se na nivo vlasti BiH odnosi 192,4 miliona KM, dok je vrijednost sklopljenih ugovora na nivou vlasti u FBiH 1,1 milijardu KM, a u Republici Srpskoj 791,8 miliona KM, dok je Brčko Distrikt sklopio ugovore vrijedne 28,4 miliona KM.

Prema podacima Agencije za javne nabavke BiH 20 najvrednijih ugovora sklopljenih sa domaćim ponuđačima vrijedni su 195,3 miliona KM, o čemu je CAPITAL pisao juče.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!