Capital.ba

Ministarstvo poljoprivrede RS tuženo za 41,5 miliona KM

09.07.2018. / 15:57

– Najviše tužbi zbog raskida ugovora o koncesiji
– Ministarstvo očekuje povoljan ishod
– Naknade zaposlenima isplaćivane mimo kolektivnog ugovora

BANJALUKA – Protiv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske na kraju prošle godine vodilo se 75 sudskih sporova teških najmanje 41,5 miliona KM i to bez zateznih kamata, otkrila je Glavna služba za reviziju RS.

Najznačajnije sporove protiv ministarstva vode koncesionari sa kojima su raskinuti ugovori, a milionski sporovi pokrenuti su i zbog neisplaćivanja naknade štete nastale u poplavama.

„Na osnovu informacija iz pravne službe na kraju 2017. godine protiv Ministarstva se vodi 112 sudskih sporova od čega je 35 riješeno, dok je 75 sporova u najmanjem iznosu od 41,5 miliona KM, bez efekata zateznih kamata i sudskih troškova, u toku. Najveći iznosi odnose se na sporove po osnovu naknada za izgubljenu dobit zbog raskida ugovora o koncesiji i to 28,97 miliona KM i naknade štete u poplavama u iznosu od 8,7 miliona KM“, navedeno je u revizorskom izvještaju ministarstva koje je dobilo mišljenje sa rezervom.

Revizori su otkrili i da se ministarstvo kao tužilac pojavljuje u 88 sudskih sporova, od čega se 29 odnosi na sporove za naplatu potraživanja po osnovu kredita datih pravnim i fizičkim licima iz sredstava „Fonda Partner“, dok se 59 sporova vodi protiv pravnih i fizičkih lica za naplatu potraživanja po osnovu zakupa poljoprivrednog zemljišta. Veći dio sporova u vezi sa potraživanjima iz „Fonda Partner“ je okončan.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS nisu odgovorili na pitanja CAPITAL-a koje firme vode najveće sporove protiv njih, samo su naveli da ih u svim sporovima zastupa Pravobranilaštvo RS te da na osnovu dosadašnjih presuda očekuju da će se i ovi postupci završiti u njihovu korist.

Među zamjerkama zbog kojih su revizori dali mišljenje sa rezervom navedeno je da ministarstvo nije u potpunosti poštovalo nekoliko zakona.

 „Zbog povećanog obima posla primljeno je petnaest izvršilaca na određeno vrijeme od kojih su sa nekima ugovori zaključivani na period duži od šest mjeseci što nije u skladu sa zakonom. Za dva izvršioca isplaćena je naknada za posebne rezultate u radu u iznosu većem od visine jedne prosječne plate ostvarene u prethodnom mjesecu prije dodjeljivanja nagrade što nije u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u organima uprave RS“, navedeno je, između ostalog, u revizorskom izvještaju.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!