Capital.ba

BHDCA napušta kancelarije koje su koštale 60.000 KM mjesečno

05.06.2019. / 15:17

– BHDCA će od 7. novembra napustiti prostorije u Banjaluci za koje je izdvojila 6,8 miliona KM
– Direkcija nije tražila saglasnost na paprenu cijenu zakupnine koju je sklopio prethodni direktor

BANJALUKA – Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) raskinula je ugovor o zakupu prostorija sa „Euromedicom“, za koje je proteklih godina mjesečno plaćala kiriju od  čak 60.053 maraka.

BHDCA

Prema dokumentaciji koja je u posjedu portala CAPITAL, BHDCA će 7. novembra napustiti prostorije u Banjaluci, u kojima je bila od polovine 2009. godine i za čiji zakup je do sada izdvojeno 6,8 miliona KM javnog novca. Za taj iznos, koji je ugovorio bivši direktor Đorđe Ratkovica, mogla je kupiti poslovni prostor ili izgradi svoju zgradu.

Takva odluka donesena je upravo zbog cijene koja je godinama unazad izazivala polemiku u javnosti, a na koju je upozoravala Kancelarija za reviziju institucija BiH.

U Direkciji, na čijem se čelu od februara prošle godine nalazi Željko Travar, za CAPITAL su potvrdili da su „Euromedicu“ poslali obavještenje o raskidu ugovora nakon što nisu odgovorili na njihov zahtjev za smanjenje cijene zakupnine.

Tužilaštvo BiH je pokrenulo krivični postupak protiv bivšeg generalnog direktora radi visine zakupnine i zaključivanja ugovora i aneksa ugovora o zakupu, ali o konačnom ishodu podnesene krivične prijave BHDCA nikada nije obaviještena.

Kao razloge raskida ugovora su naveli činjenicu da BHDCA nikada nije ispoštovala zaključak Savjet ministara BiH iz 2012. godine, kojim je obavezao institucije BiH da usklade površine korištenja prostora koji su pod zakupom, sa standardom od osam metara kvadratnih po zaposlenom i 15 kvadratnih metara po rukovodiocu.

Takođe, naveli su i zaključke komisije, koja je formirana na zahtjev bivšeg ministra komunikacija i transporta BiH Damira Hadžića kako bi ispitala ugovor o zakupu BHDCA i ponudi adekvatno rješenje.

Komisija: BHDCA plaća prostor duplo skuplje nego što vrijedi

Komisija je utvrdila da BHDCA plaća ovaj prostor gotovo duplo skuplje nego što bi realno trebalo. U izvještaju je navedeno da je 959 kvadrata prostora nefunkcionalno te da je zakup preplaćen najmanje za 25.000 KM, jer se radi o nefunkcionalnom prostoru, koji otpada na hodnike, sale, stepenište.

BHDCA

„BHDCA prilikom zaključivanja ugovora i aneksa nije tražila od nadležne institucije saglasnost na utvrđenu cijenu zakupnine. Jedinu saglasnost koju je tražila, kazali su u ovoj instituciji, bila je saglasnost od Pravobranilaštva BiH na valjanost ugovora. Saglasnost je data, ali ta institucija je ovlaštena samo za davanje mišljenja na pravne aspekte ugovora, odnosno da li ugovor sadrži sve bitne elemente ugovora, kao što su ugovorne strane, cijenu, raskid ugovora, ali ne i na finansijske elemente ugovora, odnosno visinu cijene“, istakli su u BHDCA.

Zbog svega toga, navode, početkom maja je donesena odluka raskidu ugovora za smještaj BHDCA u Banjaluci.

„Plaćanje zakupnine za nefunkcionalan prostor, te nepoštovanje zaključka Savjeta ministara BiH o usklađivanju kvadrature zakupljenog prostora sa onom koja je propisana može voditi u krivičnu odgovornost. Da ne bismo došli u takvu situaciju, BHDCA je otkazala ugovor“, kazali su u Direkciji.

BHDCA planira kupovinu prostorija u Banjaluci

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH planira da donese odluku o kupovini vlastitih prostorija ili da, ukoliko se ne donese takva odluka, iznajmi poslovni prostor po povoljnijoj cijeni.

BHDCA

„Postojeći prostor je prevelik i bespotreban, te ne može biti u opciji razmatranja ni za kupovinu prostora niti za daljnji zakup. Vjerujemo da će Savjet ministara BiH, uz pozitivno mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH, ovaj put donijeti odluku o nabavci trajnog smještaja BHDCA“, kazali su u ovoj Direkciji.

Navode da zbog tražene kvadrature, opisa prostora i previsoke kupoprodajne cijene Ministarstvo finansija i trezora BiH nikada nije dalo pozitivno mišljenje na sve prethodne prijedloge odluka za nabavku poslovnog prostora za trajni smještaj BHDCA u Banjaluci.

Zbog toga je, kažu, sada tražena kvadratura smanjena sa 1.900 kvadrata na 1.300 do 1.500 kvadrata, dok je cijena smanjena sa 9,6 miliona na 5,25 miliona KM.

„Sa prethodnim prijedlozima odluka to nije bio slučaj, baš zbog toga što je tim prijedlozima odluka bio opisan poslovni prostor, a to je ono što nije odgovaralo Ministarstvu finansija i trezora BiH jer se moglo naslutiti o kojem prostoru se radi, te su, više puta, odluku vraćali na ponovnu doradu“, naglasili su u Direkciji.

BHDCA

Ratkovica: Ponuda „Euromedica“ bila najpovoljnija

S druge strane, bivši direktor BHDCA Đorđe Ratkovica, koji je potpisao ugovor i anekse ugovora sa „Euromedicom“ za CAPITAL kaže da su oni tada dali najpovoljniju ponudu. Na oglas Direkcije, kaže, stigle su tri ponude, od kojih je „Euromedicova“ bila najniža.

„Postoji zaključak Savjeta ministara da nama treba 2.500 kvadrata prostora i da se treba kupiti prostor u Banjaluci. Mi smo insistirali da donesu odluku o kupovini prostora, ali je Savjet to izbjegavao. Kada smo došli u Banjaluku, u taj prostor smo ušli putem javnog oglasa na kojem smo imali tri ponude, a ova je bila najniža“, tvrdi Ratkovica.

On je dodao i da je proces preseljenja dosta komplikovan i da su nastojali sa zakupodavcem da smanje cijenu, ali da on na to nije pristao.

„Naše opredjeljenje je bilo da insistiramo na kupovini prostora i nismo se bavili preseljenjem, jer ono zahtjeva dosta posla i brojne poremećaje“, kazao je Ratkovica.

On tvrdi da BHDCA nije predlagala koji prostor treba da bude kupljen već je samo definisala cijenu i kvadraturu.

„Mi smo samo rekli da  nam treba prostor do 2.000 kvadrata, da se objavi javni oglas, nismo mi mogli znati ko će se prijaviti, a zašto Ministarstvo finansija to nije dozvolilo, treba njih pitati“, kazao je on.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!