Capital.ba

Kod seljaka po zeleniš

06.03.2012. / 7:50

BEOGRAD, Dok na putu do potrošača kilogram krompira prođe „kroz nekoliko ruku“ poskupi višestruko.

Nije novina da se cijene kod proizvođača i kod trgovaca veoma razlikuju, ali u vrijeme krize kada je svaki dinar važan potrošačima ide naruku kupovina – bez posrednika.
Tako su se Grci dosjetili i preko interneta kupuju voće i povrće direktno od proizvođača. Zaobilazeći trgovce i preprodavce poljoprivrednici Pierije isporučili su kupcima desetine tona krompira. Sve njihove zalihe rasprodate su za samo nekoliko sati.

Grci su tako kupovali krompir po cijeni od 25 centi, dok je u trgovinama najmanje 70 centi. I proizvođačima se dopala ideja, jer od otkupljivača su za kilogram krompira mogli da dobiju maksimalno 15 centi. Ovakav način prodaje vrlo brzo su preuzeli i poljoprivrednici iz drugih gradova Grčke, a u planu je da se kupovina od proizvođača proširi i drugim agrarnim proizvodima.
– Znam da cijena mog povrća na pijaci zna da bude i po dva, pa i više puta veća, kada dođe na pijačnu tezgu, ili na policu u marketu, ali, ja, jednostavno, tu ništa ne mogu da uradim – kaže Stanko Trninić, proizvođač povrća iz Futoga, koji uz kupus, gaji i mladi krompir i šargarepu. – Nemam vremena da stojim na pijaci i da prodajem na malo. Ja svoje proizvode prodam nakupcu, istina po nižoj cijeni, a on je odveze na kvantašku pijacu. Najčešće je i on proda drugom, takođe na veliko, tako da roba, u zavisnosti od broja „ruku“ koje prođe, dobija i na cijeni.
U sezoni spremanja kupusa za zimnicu, Stanku i drugim poljoprivrednicima dođu i „pravi“ kupci, koji kupuju po stotinak kilograma, za svoje potrebe. Na njih se, ipak, ne mogu osloniti, jer je takvih kupaca malo.
Često se dešava da proizvođači krenu u saradnju sa velikim trgovinskim lancima i proizvode velike količine robe. Kada krenu u takvu proizvodnju, mogu da se nađu u problemu jer su veliki kupci samo marketi, tako ih oni mogu da ucjenjuju. Veliku robu ne mogu da iznesu na pijace, niti da je skladište
Skuplja gajba
Povrtarima su ljetos kilogram paradajza otkupljivači plaćali i po tri dinara. Istovremeno za gajbu u koju staje oko pet kilograma ovog povrća, proizvođači su odvajali i 15 dinara. Na tezgama i u radnjama za kilogram paradajza ljetos je trebalo odvojiti minimum 20 dinara. Novosti

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!