Capital.ba

Arbitraže odnijele stotine miliona bez ikakve odgovornosti

08.05.2024. / 14:46

BANJALUKA – Republika Srpska izgubila je u dvije arbitraže sa slovenačkim firmama 335 miliona KM, a za to po svemu sudeći niko neće odgovarati.

arbitraže

Foto: Capital.ba/Ilustracija

Podsjećamo, polovinom prošle godine odlukom Arbitražnog vijeća u Beogradu  Rudniku i termoelektrani „Ugljevik“ naloženo je da na ime naknade štete za neisporučenu struju „Elektrogospodarstvu Slovenije – razvoj in inženiring“ isplati 245 miliona KM te da im isporučuje trećinu struje koju proizvede.

Tek što su početkom ove godine uspjeli sa Slovencima da dogovore otplatu duga u narednih sedam godina, Srpsku je ovih dana dočekala nova arbitražna odluka kojom je obavezana da drugom slovenačkom preduzeću „Viaduct“ isplati 90 miliona KM.

Iako se iz Vlade o ovoj odluci još nisu oglasili, nameću se dva pitanja na koja bi svakako morali odgovoriti.

Pitanje je kako će sve prazniji budžet, koji je već opterećen obavezama koje ne može da ispuni platiti ovaj novi dug i drugo, možda i važnije pitanje, je da li će neko odgovarati zbog ovih arbitraža.

Popović: Imam osjećaj da oni od toga imaju određene koristi

Profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović za CAPITAL kaže da bi u slučaju „Vijadukta“ resorni ministar i predsjednik Vlade koji su sklapali i raskidali taj ugovor morali da odgovaraju, dok u slučaju RiTE „Ugljevik“ smatra da Slovencima nije odmah trebao da bude plaćen dug dok se ne riješe svi međusobni odnosi.

„Ako je Vlada donijela odluku odgovoran je premijer i resorni ministar za zaključenje štetnog ugovora. Pitanje odgovornosti mora da bude na maksimalno visokom nivou jer će oni ovakvim postupanjem ekonomski uništiti Republiku Srpsku. Mi smo upozoravali na obje arbitraže. Slovenci su donijeli odluku o prekidu primjene Sporazuma o sukcesiji dok se ne potpiše bilateralni sporazum. Oni nama nisu izmirili obaveze po staroj deviznoj štednji i niz drugih obaveza. Prema tome i kada je donesena arbitražna odluka nismo trebali odmah dogovarati sa njima izmirenje duga dok se ne riješe ta pitanja“, smatra Popović.

Kada je u pitanju arbitraža sa „Vijaduktom“ kaže da se radi o klasičnom zaključenju štetnog ugovora.

„To nije ni čudno kada vidimo ko sve i sa kakvim fakultetima radi na tim ugovorima i kako dolaze na te pozicije. Predsjednik Vlade je odgovoran po zakonu za ono što Vlada radi, kao i resorni ministar, ne može on da se izvlači na račun Vlade. Imam osjećaj da oni to namjerno čine i da od toga imaju određene koristi. Tužilac bi morao da reaguje na takve stvari“, istakao je Popović.

Gavran: U BiH nikada niko ne odgovara čak ni funkcijom, a kamoli krivično

Advokat Miljkan Pucar takođe kaže da bi za bi za ove arbitraže itekako neko trebalo da odgovara, ali da je još bitnije da se napravi sistem da do takvih ugovora ne dođe.

„Naime, veoma je opasno kada u takvim velikim sporovima ugovarate arbitražu. Pitanje je da li ljudi koji kontrolišu te ugovore znaju sva pravila koja se primjenjuju na arbitražama, jer nije isto ako ugovorite arbitražu u Beču, Parizu, Beogradu ili Vašngtonu. Druga stvar koja je vrlo bitna je zašto je došlo do raskida ugovora, odnosno pokretanja arbitraže“, kazao je Pucar.

Ekonomski analitičar Igor Gavran kaže da je izbjegavanje odgovornosti sasvim očekivano i tipično za vlasti u BiH i da praktično nikada niko ne odgovara čak ni funkcijom, a kamoli krivično ili materijalno za štetu nanesenu budžetu ili javnoj imovini.

„Naravno da je to neprihvatljivo, ali nije nikakav izuzetak, a kod dugotrajnih procesa kao što su arbitraže se vrlo elegantno odgovornost može prebacivati na “nekoga ranijeg”. Isti političari koji su maltene ismijavali ove arbitraže sada se prave ludi i pravdaju kako je rezultat odličan jer je iznos mogao biti i veći“, kaže Gavran.

Dodao je da je bilo i bezbroj sličnih slučajeva kada se neko nezakonito smijeni ili otpusti u javnom sektoru pa ga sud vrati na posao i isplaćuje mu se odšteta ili kada se potroši ogroman novac na sudske procese koji završe isplatama štete okrivljenima.

„Jednostavno nikada niko ne odgovara i zato se upravo ove štete i dešavaju“, kaže Gavran i dodaje da je nevjerovatno da se smijeni generalni direktor javnog preduzeća zbog loših rezultata, a onda imenuje za savjetnika novog.

CAPITAL: Marina Ljubojević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Arbitraže odnijele stotine miliona bez ikakve odgovornosti

    1. rudar

      Koliko su odnijeli stotina miliona sa RiTe namješteni tenderi zna li se šta? Neka bude pljačka neprestana.