Capital.ba

IRB odobrila „Poštama Srpske“ milionsko zaduženje

24.12.2021. / 14:39

BANJALUKA –  Skupština akcionara „Pošta Srpske“ prihvatila je bez mnogo polemike plan poslovanja ovog preduzeća za iduću godinu kojim su predviđena milionska zaduženja za kupovinu objekta za sorting centar i za održavanje tekuće likvidnosti.

pošte srpske

Foto: Capital.ba

Vidi se to iz zapisnika sa sjednice Skupštine akcionara na kojoj su prihvaćeni plan poslovanja i program investicija.

Plan poslovanja za iduću godinu prihvaćen je sa čak 96 odsto glasova „za“ dok su dva fonda bila uzdržana.

Predstavnici „VB fonda“  i „Bors invest fonda“ su naveli da su uzdržani jer smatraju da je, pored ostalih planiranih kreditnih zaduženja, dugoročno kreditno zaduženje u svrhu kupovine ili izgradnje sorting centra veliko opterećenje za preduzeće.

Zamjerke zbog zaduženja za sorting centar, ali i na konstantno povećanje izdvajanja za plate, imao je i Penzijski rezervni fond (PREF) RS.

PREF-a je naveo da „Pošte“ trenutno ne ostvaruju dovoljan obim prihoda iz redovnih djelatnosti koji bi bio osnova za otplatu planiranog zaduženja za sorting centar.

„Programom investicija nisu iskazani niti obrazloženi detaljni ekonomsko-finansijski efekti na poslovanje društva od predmetnog posla. Takođe, broj zaposlenih, kao i troškovi bruto zarada i bruto naknada zarada, kao i ostali lični rashodi imaju trend rasta i to u značajnom iznosu“, naveli su u PREF-u.

Bez obzira na zamjerke fondova, svi predloženi dokumenti su velikom većinom  glasova usvojeni, a ključni su glasovi predstavnika državnog kapitala, odnosno Investiciono-razvojne banke (IRB) RS.

CAPITAL je ranije objavio da je uprava „Pošta Srpske“ svoje poslovanje u idućoj godini fokusirala na uzimanje milionskih kredita iz kojih će, između ostalog, kupiti objekat za sorting centar, ali i održavati likvidnost i povećati plate,

„Pošte Srpske“ nisu uspjele, kako su to planirale, da se u ovoj godini emisijom obveznica zaduže devet miliona KM kako bi kupile objekat za sorting centar, pa su taj plan pomjerile za iduću godinu.

Kupovina objekta za sorting centar, koju je uprava „Pošta“ predvidjela i planom poslovanja za ovu godinu, izazvala je raskol u ovom preduzeću i smjenu Nadzornog odbora koji se protivio planu uprave.

Nakon što je imenovan novi NO, uprava je polovinom godine dobila zeleno svjetlo za kupovinu objekta, ali očigledno je da su imali problema da obezbijede neophodne milione.

Pored tog zaduženja, „Pošte“ u idućoj godini planiraju da podignu i kredit od 3,5 miliona KM za poboljšanje tekuće likvidnosti, ali i dodatnih četiri miliona KM kroz overdraft kredite, takođe za poboljšanje likvidnosti.

Planirano je i  povećanje plata radnicima za 50 KM.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: IRB odobrila „Poštama Srpske“ milionsko zaduženje

  1. U posti ne mize biti dobro dok je Marticka direktor. Ona je direktor 20 godina a tamo je ave gore. Kako moze inzinjer saobracaja biti direktor za pravne poslove. Sve partije je promjenila iskoristila Jasminku i Radivica ce isto tako.

  2. Realan

   1. Pošta služi da se pozapošljava što više biračke mašine
   2. Iz Pošte se izvlači što je više moguće novca da se spasu dobri prijatelji vlasti, kao što je kupovina objekta od Roguljića za basnoslovne pare
   3. U eri enormne konkurencije brzih pošta, ne radi se ništa da se napravi konkurentnost, uloži i investira u logistiku i kvalitet usluge
   4. Ovako će se gurati dok god se bude moglo. Sama činjenica da ni komercijalne banke više ne žele finansirati Pošte što znači da idu prema litici (osim Nove banke, a znamo i čija je)
   5. Sve to vodi do propasti Pošta, a znamo čija porodica i čiji sin drži jednu od privatnih Brzih pošti (ne na svom imenu, naravno), i kada dođe do tog kraha Pošta Srpske, pogodite ko će za relativno male pare kupiti Pošte. I sa njom sve objekte, klijente, i udio na tržištu

  3. Realan

   I još da dodam. Pričamo o brzorastućem biznisu i branši, usljed modernog načina života a posebno uticaja korona virusa. I oni umjesto da rastu, stagniraju i padaju.