Capital.ba

„Pošte Srpske“ milionskim kreditima kupuju objekat i dižu plate

26.11.2021. / 13:18

– „Pošte“ odustale od obveznica, pa će tražiti banku kod koje će se zadužiti kako bi kupile Roguljićev objekat 
– U idućoj godini planirano povećanje plata radnicima za 50 KM

BANJALUKA – Uprava „Pošta Srpske“ svoje poslovanje u idućoj godini fokusirala je na uzimanju milionskih kredita iz kojih će, između ostalog, kupiti objekat za sorting centar, ali i održavati likvidnost i povećati plate, saznaje CAPITAL.

pošte srpske

Foto: Capital.ba

„Pošte Srpske“ nisu uspjele, kako su to planirale, da se u ovoj godini emisijom obveznica zaduže devet miliona KM kako bi kupile objekat za sorting centar.

Tvrde da to zaduženje nije realizovano zbog pandemije korona virusa i tržišnih neizvjesnosti, ali od njega, ipak, ne odustaju.

Kupovinu objekta planiraju u idućoj godini, iako će i ona, evidentno, biti neizvjesna.

Promijenili su samo način na koji će doći do novca, pa je tako, umjesto obveznica, planom rada i poslovanja ovog javnog preduzeća za iduću godinu predviđeno uzimanje kredita od devet miliona KM kod komercijalne banke uz garanciju Vlade RS.

Planiraju da kredit bude sa  mimimalnim grejs periodom od tri godine i minimalnim periodom otplate od sedam godina, nakon grejs perioda.

„Planirane obaveze u toku 2022. godine po osnovu ovog zaduženja, odnosno kamate u grejs periodu, iznose 180.000 КM. Planirani termin realizacije kredita je 1. jun 2022. godine“, navedeno je u planu „Pošta“.

Kupovina objekta za sorting centar, koju je uprava „Pošta“ predvidjela i planom poslovanja za ovu godinu, izazvala je raskol u ovom preduzeću i smjenu Nadzornog odbora koji se protivio planu uprave.

Nakon što je imenovan novi NO, uprava je polovinom godine dobila zeleno svjetlo za kupovinu objekta, ali očigledno je da su imali problema da obezbijede neophodne milione.

Prema nezvaničnim informacijama „Pošte“ planiraju kupiti objekat u vlasništvu Slavka Roguljića u Trnu, čija je procijenjena vrijednost daleko manja od devet miliona KM. Pored precijenjene vrijednosti, objekat je nenamjenski, te se predviđa da će biti potrebno uložiti još oko tri miliona u njegovo prilagođavanje.

Pored tog zaduženja, „Pošte“ u idućoj godini planiraju da podignu i kredit od 3,5 miliona KM za poboljšanje tekuće likvidnosti, ali i dodatnih četiri miliona KM kroz overdraft kredite, takođe za poboljšanje likvidnosti.

„Planirane obaveze po tom kreditu u toku iduće godine iznose 1,03 miliona KM. Planirana zadnja rata kredita dospijeva za plaćanje u januaru 2025. godine. Kreditna sredstva će se koristiti za poboljšanje tekuće likvidnosti. Troškovi kamata po kreditnom zaduženju overdraft maksimalno iznose 80.000 КM na godišnjem nivou“, dodaje se u dokumentu.

„Pošte Srpske“ procjenjuju da će u ovoj godini ostvariti dobit od 1,3 miliona KM, što je više nego što su planirali, a ukoliko se tome dodaju i dobici koje planiraju direktno u kapitalu po osnovu smanjenja revalorizacionih rezervi na stalnim sredstvima procjenjena neto dobit u 2021. godini iznosi 2,1 milion KM.

Planirana dobit u idućoj godini je drastično manja i iznosi svega 159.696 КM. Kada se tome dodaju i dobici utvrđeni direktno u kapitalu, planirana dobit „Pošta“ u idućoj godini iznosi 909.696 КM.

Ovakav pad dobiti uprava javnog preduzeća nije obrazložila.

S druge strane, u „Poštama“ planiraju povećanje troškova za bruto zarade i naknade i ostale lični rashode za 1,7 miliona u odnosu na procjenjene za ovu godinu.

„U 2022. godini planirno je povećanje ličnih primanja radnika u iznosu od 50 KM za sve zaposlene“, navedeno je u dokumentu.

„Pošte Srpske“ su na polugodištu imale 2.529 zaposlenih, a procjenjuju da će na kraju godine imati 2.484 odnosno 45 radnika manje. Taj broj planiraju i u idućoj godini.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!