Capital.ba

IDDEEA „preuzima“ pasoše od „Milbauera“

17.09.2018. / 13:08

BANJALUKA – Nakon prošlogodišnje krize sa pasoškim knjižicama, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH planira da ubuduće izrađuje pasoše, koje trenutno proizvodi kompanija „Milbauer“, saznaje CAPITAL.

pasos bih

Da bi se to realizovalo, neophodna je izmjena Zakona o Agenciji, što u IDDEEA-i planiraju da iniciraju iduće godine.

U nacrtu Program rada te Agencije za 2019. godinu među prioritetom je personalizacija, tehnička obrada, skladištenje i transport identifikacionih dokumenata, registarskih tablica i dokumenata za registraciju vozila.

„Agencija će kontinuirano vršiti  personalizaciju ličnih karata, vozačkih dozvola, putnih isprava, registarskih tablica, tahografskih tablica i pograničnih propusnica. Pored toga, nadležnim organima će se distribuirati potvrde o registraciji i vlasništvu vozila te unutrašnji i vanjski stikeri. Kako bi se omogućilo da Agencija pored personalizacije i tehničke obrade identifikacionih dokumenata ima zakonsku nadležnost i za izradu istih, Agencija će predložiti da se u skladu sa zakonodavnom procedurom izmjeni i dopuni Zakon o Agenciji“, navedno je u Programu rada.

U Agenciji navode da se nabavka dokumenata vrši putem javnih nabavki, na način i u rokovima kako je definisano Zakonom o javnim nabavkama BiH, a što smatraju da ide sporo.

„Agencija sve postupke javnih nabavki pokreće u skladu sa usvojenim planom javnih nabavki za tekuću godinu. Sa druge strane, Kancelarija za razmatranje žalbi BiH ima mogućnost poništenja tenderske dokumentacije u zavisnosti od osnovanosti navoda žalilaca što znatno produžava dužinu trajanja cjelokupnog postupka nabavke. Na ove odluke, Agencija ne može uticati, ali kao ugovorni organ može biti izložena povećanom riziku u realizaciji nabavki zbog veoma kratkih vremenskih rokova i znatnog kašnjenja u odnosu na planove“, istakli su u Agenciji.

Kompanija „Milbauer“ je u januaru ove godine izabrana za najpovoljnijeg ponuđača u postupku javne nabavke pasoških knjižica nakon višemjesečnog postupka i žalbi pred Kancelarijom za razmatranje žalbi.

“Najpovoljnija je ponuda ponuđača Muehlbauer d.o.o. Banja Luka sa ukupnom cijenom sa uračunatim PDV-om od 28.466.100 KM”, navedeno je u Odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Ugovor je potpisan u martu na period od četiri godine.

Zbog nemogućnosti sprovođenja tendera na vrijeme, IDDEEA je s „Milbauerom“ u martu prošle godine potpisala jednogodišnji ugovor kako građani BiH ne bi ostali bez putnih isprava.

Smještaj Agencije

Među prioritetima IDDEEA-e u Programu rada navedeno je i rješavanje trajnog smještaja u Banjaluci za sjedište Agencije i Centra za skladištenje, personalizaciju i transport ličnih dokumenata.

Agencija je tender za izbor izvođača koji će graditi zgradu IDDEEA u Banjaluci vrijednu 16,3 miliona KM raspisala nedavno, o čemu je portal CAPITAL pisao.

Zainteresovane firme mogu da se prijave na tender do 18. oktobra, a nakon što izvođač bude izabran i uveden u posao imaće rok od tri godine da završi posao.

CAPITAL: S. Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!