Capital.ba

IDDEEA ponovo favorizuje Milbauer za nabavku vozačkih dozvola

02.02.2022. / 14:27

BANJALUKA – Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu  podataka BIH (IDDEEA) ponovo je upitnim, pregovaračkim postupkom, ponovo dodijelila ugovor za nabavku obrazaca vozačkih dozvola kompaniji „Milbauer“, sa kojom  je već prije deset godina na isti netrasparentan način sklopila osnovni ugovor.

vozačke dozvole

Foto: Capital

Ugovor u vrijednosti 800.000 KM bez PDV-a u IDDEEA-i pravdaju da je pregovarački postupak samo sa ovom kompanijom sproveden „zbog hitnosti“.

„U decembru 2021. godine je povučena ukupna preostala količina obrazaca vozačkih dozvola iz važećeg  ugovora o isporuci i uspostavi sistema za djelimičnu personalizaciju kartica, isporuku opreme za  personalizaciju kartica i nadogradnju postojeće opreme za personalizaciju kartica, kao i isporuka kartica i  kompletan sistem za personalizaciju elektronskih ličnih karata i održavanje sistema na period od 10 godine, te  je bilo potrebno pokrenuti postupak nabavke obrazaca vozačkih dozvola“, navedeno je u obavještenju o dodjeli ugovora.

Dalje se navodi da je zbog hitnosti, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, pokrenut pregovarački postupak sa jednim ponuđačem, dobavljačem iz osnovnog ugovora, bez objave obavještenja za nabavku dodatne količine obrazaca vozačkih dozvola.

„Promjena dobavljača mogla bi dovesti do toga da se nabave obrasci  koji imaju drugačije tehničke karakteristike a što bi rezultiralo neskladom i nesrazmjerom i izazvalo značajne  tehničke poteškoće u funkcionisanju i održavanju kompletnog sistema za personalizaciju vozačkih dozvola“, navedeno je u obavještenju.

Pravdaju „hitnošću“, a imali 10 godina na raspolaganju!

Međutim, IDDEEA-i ovo nije prvi ugovor koji je zaključila pregovaračkim postupkom što je samo po sebi sporno i to na 10 godina, a sada ponovo, umjesto da objavi novi postupak, sve pravda hitnošću.

“IDDEA na postojeći pregovarači postupak, idu novim pregovaračkim dajući 800.000 bez PDV-a trenutnom dobavljaču. Imali su 10 godina da pripreme tender, ali su „poklonili“ Milbaueru još 800.000 pukim prolongiranjem objave redovnog postupka”, kaže sagovornik CAPITAL-a.

Drugo, dodaje, IDDEEA je sakrila sve moguće informacije o ovom postupku, jer iako su zakonski obavezni na svojoj stranici nisu objavili ni tendersku dokumentaciju, ni odluke, ni izvještaje.

Ugovor sa Milbauerom zaključen je pred 29. decembra 2021. godine.

CAPITAL: M. Č. Lj.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!