Capital.ba

Fondovi izgubili spor protiv Republike Srpske težak 60,7 miliona KM

28.07.2016. / 16:32

BANJALUKA, Okružni privredni sud Banjaluka odbio je tužbu sedam zatvorenih investicionih fondova koji su smatrali da su oštećeni u postupku privatizacije i po tom osnovu tražili da im Republika Srpska, Investiciono – razvojna banka (IRB) RS i Brčko Distrikt isplate više od 60,7 miliona maraka sa zateznom kamatom, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.berza novac

Republiku Srpsku, odnosno Vladu RS, IRB RS, Brčko Distrikt, radi neosnovanog bogaćenja, tužili su zatvoreni investicioni fondovi sa javnom ponudom “BLB profit”, “BORS invest fond”, “Zepter fond”, “Kristal invest”, “Polara Invest Fond”, svi iz Banjaluke, te “Jahorina Konseko invest” iz Pala i “Invest nova fond” iz Bijeljine, navedeno je u presudi koja je u posjedu CAPITAL-a.

Ukupna vrijednost spora bila je 60.740.010 maraka, a fondovi su zahtjevali isplatu različitih pojedinačnih iznosa sa zakonskom zateznom kamatom “u skladu sa Zakonom o visini stope zatezne kamate, računajući od podnošenja tužbe do konačne isplate”. Zahtjevana je i naknada parničnih troškova.
slika 1

Sud je međutim odbio tužbeni zahtjev, a fondove obavezao da tuženoj RS – Vladi RS nadoknade troškove postupka u iznosu od 28.000 KM, a Brčko Distriktu u iznosu od 20.136 KM, sve u roku od 30 dana od dana dostavljanja presude, pod prijetnjom izvršenja.

U obrazloženju presude navedeno je da su fondovi smatrali da su društva za upravljanje privatizacionim investicionim fondovima u postupku vaučerske privatizacije, koji je organizovala Direkcija za privatizaciju RS, u ime i za račun fondova, izvršila otkup ukupnog državnog kapitala preduzeća iz Brčkog, te su vaučere uložili u određena preduzeća.

Tako su dobili potvrde da imaju određen broj akcija u određenim preduzećima, da je nominalna vrijednost akcije 1 KM, ali je nalogom supervizora o korištenju vaučera i certifikata u procesu privatizacije u Brčkom i osnivanjem Manjinskog dioničarskog fonda Brčkog 2002. godine, oduzeta imovina fondova tako što im je umijesto priznatih akcija i njihove vrijednosti od strane Manjinskog dioničarskog fonda priznata znatno manja vrijednost.

Fondovi su u toku postupka za svoje tvrdnje priložili različite potvrde, naloge, uvjerenja i certifikate nadležnih institucija, a sud je u obrazloženju presude naveo da ti dokazi nisu sporni, ali da “predstavljaju samo dokaz o broju akcija, te ne sadrže pouku o pravnom lijeku”.

Pojašnjeno je da fondovi nisu osporavali zakonitost sprovedenog postupka u RS i Brčkom, niti su tražili zaštitu svojih prava u vezi sa brojem dodijeljenih, odnosno umanjenih akcija.

slika 2

Sud je istakao i da je Direkcija za privatizaciju bila republička upravna organizacija i da je 2008. godine ukinuta, kao i da je dio njenih poslova preuzela IRB, ali da IRB nije bila u materijalnopravnom odnosu sa fondovima.

“Republika Srpska – Vlada RS nije pasivno legitimisana u ovom sporu, što znači da nema obavezu ispunjenja potraživane obaveze čiji je pravni osnov sticanje bez osnova (neosnovano bogaćenje), niti naknada štete”, navedeno je u obrazloženju presude.

slika 3

slika 4

Protiv presude fondovi imaju pravo žalbe Višem privrednom sudu Banja Luka u roku od 15 dana od dana dostavljanja prepisa presude.

Ovaj spor počeo je prije šest godina, fondove je zastupao banjalučki advokat Miljkan Pucar, osim “Invest nova fonda” iz Bijeljine koji mu je u toku postupka otkazao punomoć.

Tužene RS – Vladu RS je u ime Pravobranilaštva RS zastupala Anđa Vrbljanac, IRB RS je zastupao Din Tešić, a Brčko Distrikt je u ime Pravobranilaštva Brčko Disrikta zastupala Hana Ahmetbegović.

CAPITAL: Siniša Vukelićpresuda fondovi 1

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!