Capital.ba

Fondovi izgubili 52 miliona KM „težak“ spor sa RS

29.03.2016. / 14:17

– Nepravosnažnom presudom fondovi „BLB Profit“, „Zepter“, „Polara“ i „BORS“ izgubili spor kojim su tražili 52,5 miliona KM
– Sporom koji se vodi od 2009. godine fondovi tražili obeštećenje za ulaganje u DP „Inženjering Ugljevik II“

BANJALUKA, Okružni privredni sud Banjaluka odbacio je kao neosnovanu tužbu koju su protiv Republike Srpske, Investiciono-razvojne banke RS, „Elektroprivrede RS“ i Rudnika i Termoelektrane „Ugljevik“ podnijela četiri investiciona fonda tražeći naknadu štete od 52,5 miliona KM, otkriva poslovni portal CAPITAL.banovac struja

Fondovi “BLB Profit“, „Zepter Fond“, „Polara invest Fond“ i „Bors Invest Fond“ su tužbom podnesenom još 2009. godine tražili obeštećenje jer RS, IRB i „Elektroprivreda RS“ nisu proveli korporatizaciju preduzeća DP „Inženjering Ugljevik II“ u kojem su fondovi postali suvlasnici ulaganjem vaučera.

Tužba fondova je odbijena 21. marta ove godine presudom Okružnog privrednog suda koja je u posjedu CAPITAL-a.

Ovaj spor je nastao još postupku vaučerske privatizacije koju je sprovodila Direkcija za privatizaciju RS.

Fondovi koji su podnijeli tužbu su u postupku privatizacije kupili ukupno 18,73 odsto kapitala preduzeća DP „Inženjering Ugljevik II“ iz Ugljevika, što u nominalnoj vrijednosti iznosi 52,5 miliona KM.

presuda 1 a str

S obzirom da je u toj kompaniji, većinski kapital bio državni i to 65 odsto, fondovi su u tužbi naveli da tuženi, DP „Inženjering Ugljevik II“ nikada nisu organizovali kao akcionarsko i formirali organe preduzeća, a što je, kako tvrde, bila njihova obaveza.

Fondovi navode da su tuženi na taj način ostvarili protivpravnu korist raspolažući sredstvima dobijenim od prodaje vaučera, te da je IRB kao pravni nasljdenik Direkcije za privatizaciju odgovorna što nije regulisala status kompanije.

Naveli su da su oni mogli da otkupe druge akcije kompanija koje su profitabilne kao što su “Telekom“, „Tržnica“. Iste optužbe su stavljene i na teret „Elektroprivredi“, kao i  RiTE „Ugljevik“.

Svi tuženi su naveli da su tužba i iznos koji fondovi traže neosnovani.

Ukazali su i na to da je privatizacija u preduzećima upravna stvar i da se ne može rješavati u parničnim postupcima.

Naveli su i da su sredstvo plaćanja bili vaučeri, koji nisu novac, pa oni nisu mogli ostvariti protivpravnu imovinsku korist.

Nakon maratonski dugog procesa sud je presudio da je tužbeni zahtjev neosnovan.

Sud je ustanovio da  fondovi jesu uložili vaučere u akcije DP „Inženjering Ugljevik II“, ali da ne postoji krivica tuženih.

Sud je utvrdio i da fondovi nisu dokazali da je došlo do uvećanja imovine tuženih, što bi za posljedicu imalo umanjenje njihove imovine, niti su oni na bilo koji način mogli da utiču na navodno umanjenje imovine. Sudija smatra da tužbeni zahtjev nije ni pravilno postavljen, jer ne postoji tačan iznos potencijalnog potraživanja koje bi vještak morao da dokaže.

U obrazloženju presude je navedeno i da se, s obzirom na to da privatizovano preduzeće nije izvršilo vlasničku transformaciju i da nije prešlo u akcinonarsko društvo, niti je došlo do registracije akcija u Centralnom registru hartija od vrijednosti Banjaluka, njihova novčana vrijednost ne može utvrditi, jer one faktički kao hartija od vrijednosti i ne postoje.

Fondovi će se žaliti

Advokat Miljkan Pucar koji je zastupao fondove kaže da su nezadovoljni prvostepenom presudom i da će podnijeti žalbu Višem privrednom sudu u Banjaluci.

„Fondovi su na poziv RS, putem Direkcije za privatizaciju, uložili vaučere u preduzeće „Ugljevik 2“ i sad im kažu da to ne vrijedi, a nesporno je da postoji imovina „Ulgljevika 2“ u „Ugljeviku 1“ i da se tom imovinom raspolaže“, rekao je Pucar.

Interesantno je da je ranije Ustavni sud BiH utvrdio da je u ovom predmetu došlo do nerazumno dugog suđenja, te je naredio sudu da stvar riješi u roku od tri mjeseca. Po donošenju presude, Okružni privredni sud je obavijestio Ustavni sud BiH da je postupio po njegovom nalogu.

Stevanović: Nema osnova za žalbu

Miloš Stevanović, vlasnik i direktor Advokatske kancelarije „Stevanović“, koja je zastupala RiTE „Ugljevik“ rekao je za CAPITAL da je presuda u skladu sa zakonom.

„Posebno je važno da je sudija vrlo dobro obrazložila dio koji se tiče instituta sticanja bez osnova, odnosno da to nije dokazano. Sudstvo je pokazalo svoju pravu stranu. Pravda je spora, ali dostižna“, istakao je Stevanović

Dodao je da razumije najavljenu žalbu fondova koji, kako je rekao, pokušavaju da iscrpe sve mogućnosti da dođu do novca.

„Mi smatramo da tu apsolutno nema osnova, ne samo na strani RiTE „Ugljevik“, nego ni na strani države, IRB, niti ERS. Ovo je bio veliki spor koji je mogao ugroziti poslovanje RiTE „Ugljevik“ i veoma sam zadovoljan što su naše prognoze u vezi sa ishodom bile tačne i RiTE čak nije imao ni rezervacije po ovom pitanju“, naglasio je Stevanović.

 

CAPITAL: Marina Čigoja

presuda 1 str

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!