Capital.ba

Italija kritikovala preuzimanje njene kompanije u Rusiji

28.04.2024. / 8:08

RIM – Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gazprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona Thermo Group, objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

italija

FOTO: Pixabay

Tajani je na mreži X napisao da italijanska vlada traži razjašnjenje nacionalizacije firme Ariston Thermo Group, specijalizovane za opremu za grijanje i proizvodnju tople vode, prenosi Beta.

Dodao je da Italija u vezi s tim sarađuje sa Evropskom unijom i Njemačkom pošto je Bosch imao udio u vlasništvu te filijale italijanske firme.

Preuzimanje kontrole nad italijanskom firmom sprovedeno je po ruskom ukazu objavljenom u petak koji je potpisao predsjednik Vladimir Putin.

Od početka ruske invazije Ukrajine, Moskva je preuzela ruske filijale više zapadnih kompanija, kao što su francuski Danon i danski proizvođač piva Carlsberg, prebacujući ih, kako je rečeno, pod svoju „privremenu kontrolu“.

Rusija je predstavila te mjere kao odgovor na zapadne sankcije ruskim firmama. Zapadni zvaničnici i neke od tih firmi su osudili „nacionalizaciju“ svoje privatne imovine u Rusiji.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Italija kritikovala preuzimanje njene kompanije u Rusiji

    1. Zokson

      Pa sta su oni mislili , da mogu da rade sta hoce !! Carlsberg ima jednu od najvecih pivara na svetu u Rusiji – 10 mil. hektolitara godisnje !!

    2. Putin imperator

      Samo da napomenem da je Italija imala prije rata u Ukrajini otprilike slican ukupan BDP kao Rusija, sto je cesto na zapadu koristeno kao argument tome da je Rusija zapravo samo jedna veca benzinska pumpa.
      Samo zamislite sta bi bilo sa Italijom i mnogim zemljama nominalno slicne velicine privrede da su im uradili to sto su uradili Rusiji (pa im se obilo o glavu).

    3. Гаврило Принцип

      ЕУ-робовска унија је прва почела да отима Србско – Руску имовину. Око за око, зуб за зуб, глава за главу. Крвна Освета се мора намирити за 2.5 милиона покланих голоруких Србских цивила од 1942-1945. широм Србске Крајине…молим лепо 🤷🏻💤🏴‍☠️🇷🇸❤️🇷🇺🏴‍☠️💤.