Capital.ba

Drvoprerađivači bijesni na „Šume RS“ zbog kršenja ugovora

05.06.2018. / 10:14

BANJALUKA – „Šume Republike Srpske“ ni u ovoj godini ne uspijevaju da isporuče dogovorene količine drvnih sortimenata drvoprerađivačima, uprkos novom pravilniku za koji je upravo direktor „Šuma“ Risto Marić tvrdio da jedini može riješiti višegodišnji problem raspodjele oblovine.

Već desetak preduzeća žalilo se Privrednoj komori Republike Srpske kako su im, zbog nedostatka sirovine, dovedeni u pitanje dogovoreni poslovi sa inostranim partnerima.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta Privredne komore RS Lazo Šinik rekao je da su privrednici imali razumijevanja za početne teškoće u izvršavanju ugovora „Šuma“ prema drvoprerađivačima.

Imali smo razumijevanja, ali sada više nema razloga da se snabdjevanje ne uredi u potpunosti i da bude maksimalno, da se prati dinamika. Tražimo odgovor od Vlade i „Šuma“ zašto je prvi kvartal podbacio. „Šume“ su u prva četiri mjeseca ove godine imale proizvodnju šumskih sortimenta veću za četiri odsto, ali se to nije reflektovalo na preradu drveta koja je podbacila za 13 odsto“, istakao je Šinik.

Dodao je da su proizvođači namještaja, koji imaju međunarodne ugovore, usljed nedostatka sirovine iz „Šuma“ morali da je kupuju u Hrvatskoj ili drugim zemaljama okruženja.

To sve poskupljuje i dovodi drvoprerađivače u teži položaj. Vlada i „Šume“ su prihvatili da se snabdjevanje vrši po prioritertima i kriterijumima za raspodjelu. Ugovori za ovu godinu su zaključeni po tim kriterijumima. U prva tri mjeseca je bilo dosta odstupanja od utvrđene dinamike u isporuci drvnih sortimenata. Ne znamo kako će se sve reflektovati u zbirnim podacima za ovu godinu, jer i četvrti kvartal nekada bude smanjena prozvodna aktivnost „Šuma““, naglasio je Šinik.

Predsjednik Nadzornog odbora “Šuma Republike Srpske” Biljana Marković rekla je da su taj odbor i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS tražili da bude napravljena analiza realizacije ugovora između javnog preduzeća i drvoprerađivača.

Vidjećemo kako se ti odnosi razvijaju, da li drvoprerađivači poštuju ugovore, ko ima kakav ugovor, koliko plaća, a kad i koliko povlači robe. Analizom će se vidjeti gdje su „Šume“, a gdje su oni koji se bave drvopreradom i finalnom proizvodnjom. Rok za analizu je 12. jun“, istakla je Marković za CAPITAL.

Direktor „Šuma“ Risto Marić nije bio dostupan za odgovor na pitanja o realizaciji ugovora, a iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su rekli da će pismeno odgovoriti na naše pitanje zašto je Ministarstvo tražilo analizu realizacije ugovora.

U Privrednoj komori RS ističu da je u prvom kvartalu izvoz u oblasti drvne industrije veći za 10,5 odsto u odnosu na isti period lani i iznosi 182,7 miliona KM.

Taj trend je dobar i generiše visok suficit. Uvezeno je oko 40 miliona, tako da je 4,5 puta veći izvoz od uvoza što je značajno za RS. Prošla godina je bila rekordna i ostvareno je 443 miliona KM suficita u preradi drveta i proizvodnji namještaja“, kazali su u Privrednoj komori.

Povećan izvoz pokazuje veliki potencijal u oblasti prerade drveta, ali vlast decenijama ne uspijeva da riješi problem sa raspodjelom drvenih sortimenata uprkos brojnim direktorima koji su se mijenjali na čelu „Šuma Srpske“.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!