Capital.ba

Đokić: Što više novih investicija u 2018. godini

02.01.2018. / 11:44

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić smatra da bi Vlada Srpske trebalo da u 2018. godini nastavi aktivnosti na prodaji 64 odsto akcija Rudnika željezne rude/RŽR/ “Ljubija”, te ukazuje da joj je preostao model berzanske prodaje koju sprovodi Investiciono-razvojna banka Srpske. 

Đokić je ocijenio da je šteta što prošle godine nije iskorišćena dobra ponuda i ostvarena prodaja za 157 miliona KM, što bi po vrijednosti bila treća privatizaciona transakcija, nakon “Telekoma Srpske” i naftne industrije.

“Treba imati u vidu da su i odgovorni ljudi iz Prijedora inicirali potrebu novog pristupa ili posvećenosti pitanju rada `Ljubije` u smislu da se pronađu najbolja rješenja za održivu rudarsku proizvodnju u narednim godinama, jer je poznata činjenica da bi na postojećim rudištima eksploatacija mogla da traje još pet, šest ili sedam godina i da bi proizvodnja bila završena ako se ne prenese u `Ljubiju` i ne krene dalje i u istraživanje i na još neka područja u tom rejonu”, rekao je Đokić u intervjuu Srni.

Resorni ministar je najavio i nove investicije koje bi trebalo da budu realizovane u 2018. godini, poput izgradnje fabrike za proizvodnju pirotehničkih sredstava, jedine takve vrste u ovom dijelu Evrope.

“Očekujemo da za Vazduhoplovni zavod `Orao` dobijemo licencu za remont helikopterskih motora. To će biti projekat koji će koštati najmanje oko deset miliona KM, a moguće je da će njegova stvarna vrijednost biti znatno veća. Kada dobijemo licencu to će biti novo životno doba u razvoju `Orla`, koji postoji oko 70 godina i time će preduzeće biti još konkurentnije”, istakao je Đokić.

Prema njegovim riječima, investicije bi trebalo da budu realizovane i u banjalučko preduzeće “Kosmos”, jedno od značajnijih preduzeća u vlasništvu Republike, kao i u Fabriku motora specijalne namjene sa Pala.

Đokić očekuje da uskoro bude definisan pristup nastavku projekta proizvodnje elektromobila, za koji je interes pokazala jedna velika evropska kompanija, a što bi omogućilo da više domaćih preduzeća iz sektora industrije bude uključeno.

“Ukupna aktivnost koju sprovodi Vlada jeste da što kvalitetnije predstavimo Republiku Srpsku i privučemo investitore, a to možemo ako imaju povjerenje, zbog čega se trudimo da imamo stabilne institucije. Vodimo politiku regionalne saradnje koja upućuje na Srpsku kao na važno privredno područje”, naglasio je Đokić.

Resorni ministar je najavio i nastavak procesa reindustrijalizacije, odnosno privatizacije preduzeća koja se nalaze u projekcijama da treba da prođu vlasničke promjene, a čime bi bila obezbijeđena njihova održivost u okviru osnovne djelatnosti tih preduzeća.

Navodeći da su preduzeća “Orao”, “Kosmos”, te Fabrika motora specijalne namjene ona koja će najvjerovatnije svoje mjesto naći u saradnji sa preduzećima iz Srbije, Đokić je istakao da taj proces treba nastaviti i u preduzećima koja su izuzimana iz stečaja.

“Nastavićemo da odlučno radimo na realizaciji projekta `Gacko dva`. Moramo ići u izgradnju novih objekata u Gacku i Ugljeviku, jer imamo stare termoelektrane koje svake godine zahtijevaju velika sredstva za investiciono održavanje. Ako kažemo da je `Gacko` od 2008. godine za to moralo da potroši oko 310 miliona KM, onda to dovoljno govori koliko ulažemo u stare objekte i koliko je neophodno graditi nove”, rekao je Đokić.

On je naveo da Termoelektrana “Gacko dva”, te hidroelektrane “Buk Bijela” i “Dabar” predstavljaju tri najveća energetska objekta koja će biti građena u regionu tokom narednih nekoliko godina, a čija je ukupna vrijednost više od dvije milijarde KM.

Đokić je dodao da se u sektoru energetike trenutno radi i na izgradnji 14 malih hidroelektrana, od kojih je “Medna” već spremna za rad.

On je poručio da je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva dalo veliki doprinos da budu pozitivni ključni indikatori kojima se mjeri ekonomija jedne zemlje, posebno u sektoru energetike, gdje je evidentiran kontinuiran rast proizvodnje električne energije.

“Iako je 2017. godina bila najteža kada je riječ o hidrologiji, jer u posljednjih 70 godina na pojedinim vodotokovima nisu bili tako niski vodostaji, a imali smo i kapitalni remont Termoelektrane `Ugljevik`, oko 120 dana, završićemo godinu sa nešto većom proizvodnjom električne energije od planirane”, rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, dobri pokazatelji su evidentirani i u industrijskoj proizvodnji, pokrivenosti uvoza izvozom, kao i broju zaposlenih koji je veći od 260.000.

“Anketna stopa nezaposlenosti u Srpskoj je sada najniža od kada je mjerimo i iznosi 21,4 odsto. Od kada postoji Republika postigli smo najveći stepen pokrivenosti uvoza izvozom, koji je sada 71,4 odsto i ima tendenciju rasta”, naveo je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

On je dodao da je u sektoru prerađivačke industrije evidentiran rast od 7,2 odsto za deset mjeseci ove u odnosu na isti period prošle godine, dok je industrijska proizvodnja u ukupnom rastu bruto domaćeg proizvoda ostvarila učešće veće od 17,5 odsto.

“Svjesni smo da postoje brojni problemi u sektoru privrede, posebno u sektoru industrije i da se još uvijek brojna privredna društva nalaze u fazi borbe da opstanu i sačuvaju postojeći nivo poslovnih aktivnosti, ali su i mnogi na putu rasta i razvoja i imaju sve bolje rezultate”, napomenuo je Đokić.

On je najavio i dodatne reforme kada je riječ o snabdijevanju drvoprerađivača sirovinom, imajući u vidu da je sadašnji obim sirovine nedovoljan za sve drvoprerađivače, koji iz godine u godinu investiraju u proizvodnju, povećavaju njen obim i kvalitet, ali i vrijednost proizvoda.

“U ovom industrijskom sektoru imamo najveću stopu pokrivenosti uvoza izvozom, koja se kreće više od 470 odsto”, naglasio je Đokić. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!