Capital.ba

Kesić objavio ponudu, IRB čeka instrukcije

30.12.2019. / 14:45

BANJALUKA – Kompanija “Nes” objavila  je danas ponudu za preuzimanje upućenu akcionarima „Krajinapetrola“. Zvanično, Nedeljko Kesić namjerava da investira u proširenje asortimana roba, maloprodajnih i skladišnih objekata, kao i u renoviranje postojećih kapaciteta. Institucije Srpske odbijaju se izjasniti o prodaji državnog udjela u „Krajinapetrolu“.

krajinapetrol irb

Osnovni kapital „Krajinapetrola“ iznosi 13.876.371 KM, a “Nes” je vlasnik 32,2 odsto.

Ponuda po višoj cijeni od tržišne

„Ponuda se daje svim akcionarima „Krajinapetrola“ koji su vlasnici akcija koje daju pravo glasa u Skupštini emitenta. Ponudilac se obavezuje da će kupiti svaku akciju i platiti iznos od 0,81 KM po akciji. Ta cijena predstavlja višu cijenu od one po kojoj je Ponudilac sticao akcije. Prosječna ponderisana cijena akcija na berzi u posljednjih šest mjeseci iznosi 0,6146 KM“, navedeno je u Ponudi.

„Nes“ se obavezuje da će platiti sve deponovane akcije u roku od deset dana od dana isteka roka važenja ponude. Za obezbjeđenje plaćanja deponovanih akcija u postupku preuzimanja, Ponudilac je pribavio neopozive bankarske garancije, o čemu je CAPITAL juče pisao u tekstu „Kesić obezbjedio 7,6 miliona KM za `Krajinapetrol`“.

Akcionar koji želi da prihvati ponudu dužan je da akcije deponuje kod depozitara. Istekom roka važenja ove ponude smatra se da je akcionar koji je deponovao akcije prihvatio ponudu.

Akcionar može povući deponovane akcije samo u slučaju objavljivanja konkurentske ponude za preuzimanje ili ako Ponudilac ne plati akcije u roku za plaćanje.

Druge detalje pogledajte u Ponudi za preuzimanje.

Planovi Kesića

„Nes“ je u ponudi naveo da namjerava, ako za to budu ispunjeni uslovi, poboljšati organizaciono i funkcionalno obavljanje djelatnosti „Krajinapetrola“ kroz međusobnu integraciju, uzimajući u obzir da obavljaju istu djelatnost.

“Unapređenje poslovanja društva će se vršiti tako što će društva zajedno nastupati na tržištu, a što će povećati njihovu konkurentnost na tržištu, posebno u pogledu nabavne i tržišne cijene nafte i naftnih derivata koje društva nabavljaju, odnosno prodaju, kao i u proširenje mreže benzinskih stanica”, navedeno je.

Dodaje se da će preduzeće u ovoj i idućoj poslovnoj godini prvenstveno ulagati u povećanje i proširenje obrtnih sredstava, odnosno investirati u proširenje i povećanje asortimana roba i usluga koje društva prodaju, odnosno pružaju na tržištu Bosne i Hercegovine.

Takođe, planirane su i investicije u stalna sredstva, odnosno u izgradnju maloprodajnih i skladišnih kapaciteta, kao i u renoviranje postojećih kapaciteta.

Navedena ulaganja, dvije firme će vršiti dijelom iz sopstvenih izvora, a dijelom iz kratkoročnih i dugoročnih pozajmica.

„Ponudilac nema namjeru mijenjati osnovnu djelatnost i sjedište društva, a broj zaposlenih će se uvećavati zavisno od obima poslovanja“, navedeno je u ponudi.

Kompanija „Nes“, u vlasništvu je Sretena Kesića, sina bivšeg direktora „Hidroelektrana na Vrbasu“ Nedeljka Kesića.

Država razmatra

Republika Srpska preko Akcijskog fonda posjeduje 42,2 odsto akcija u preduzeću “Krajinapetrol”, preko Fonda za restituciju 3,2 odsto, dok PREF ima 6,5 odsto akcija.

U Investiciono – razvojnoj banci (IRB) Republike Srpske ranije se nisu mogli izjasniti o prodaji akcija u „Krajinapetrolu“, a odgovora nema ni danas.

U Penzijskom – rezervnom fondu (PREF) RS rekli su da razmatraju organizovanje aukcije za paket akcija “Krajinapetrola” u cilju testiranja cijene.

„Krajinapetrol“ je deveti mjesec ove godine završio sa dobiti od 1,18 miliona KM, što je duplo više nego u istom periodu lani, te je najavio i isplatu dividende.

Podsjećamo, CAPITAL je objavio da je i INA zainteresovana za kupovinu “Krajinapetrola” te da je Vlada Republike Srpske spremna da proda državni udio u „Krajinapetrolu“ i već je dala dozvolu INA-i da izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!