Capital.ba

CAPITAL-ne teme u 2021. godini

31.12.2021. / 15:15

BANJALUKA – Novinari portala CAPITAL i u 2021. godini nastavili su da rade svoj posao, istražuju teme iz oblasti finansija, poslovanja privrednih subjekata, ali i da otkrivaju kriminal i korupciju, nepotizam i zloupotrebe novca poreskih obveznika. Nakon naših pisanja pokretane su istrage, mijenjane pogrešne politike i odluke, a tekstovi nagrađivani. I u sljedećoj, za nas jubilarnoj 15. godini od osnivanja, uprkos brojnim pokušajima pritisaka i prijetnji, nastavićemo da radimo isto. Čitajte nas i uvjerite se u to.

capital teme

Foto: Capital

U nastavku su neke od najznačajnijih priča koje je portal CAPITAL objavio u 2021. godini.

Januar:

Ruskim investitorima namješteni milionski tenderi u RS

Ruskim investitiorima koji su kupili fabriku ,,Energoinvest – Rasklopna oprema” (E-RAOP) iz Istočnog Sarajeva i prije te kupovine su obećavani milionski tenderi, te je pripremana dokumentacija da iste dobiju nakon što počnu poslovati u BiH, ustvrdio je jedan od investitora Dmitri Kuznecov. On je ranije rekao da su Rusi donijeli mito od nekoliko miliona maraka u BiH, što ruske službe istražuju.

Više na linku: https://www.capital.ba/ruskim-investitorima-namjestani-milionski-tenderi-u-republici-srpskoj-video/

MUP i tužioci zabrljali akciju „Fiskalna kasa“

Akcija „Fiskalna kasa“ iz decembra 2020, u kojoj su pretresani najpoznatiji banjalučki ugostiteljski objekti, neslavno je propala zbog traljavosti policije koja je dokaze, fiskalne kase i drugu opremu, izuzela nezakonito, pisao je portal  CAPITAL. Ubrzo, u januaru, uslijedila je i potvrda ove naše vijesti…

Više na linkovima: https://www.capital.ba/mup-i-tuzioci-zabrljali-akcija-fiskalna-kasa/, https://www.capital.ba/okruzni-sud-potvrdio-akcija-fiskalna-kasa-nezakonita/

ERS ne odustaje od milionskog posla sa Škrbićevim zetom

„Elektroprivreda RS“ (ERS) i firma „Dwelt“ uspjeli su na sudu da obore rješenje Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, kojim je poništen ugovor „težak“ 12,3 miliona KM između ove dvije firme. ERS je godinu dana pokušavao da pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja, koji je ujedno i najmanje transparentan, firmi Stefana Krnete, zeta bivšeg ministra zdravlja i socijalne zaštite Ranka Škrbića, dodijeli unosan posao za nabavku softverske platforme.

Više na linku: https://www.capital.ba/ers-ne-odustaje-od-milionskog-posla-sa-skrbicevim-zetom/

Batagon se definitivno povlači iz Srpske

Firma „BAT Hotel“, u vlasništvu „Batagon Internationala“ iz Švajcarske, prodala je svoje potraživanje od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju. Kupovina hotela bila je uslov da bi mogao da kupi većinu potraživanja institucija i preduzeća Republike Srpske prema FG „Birač“ i preuzme tu fabriku, a sa njom i upravljanje profitabilnom kćerkom firmom  “Alumina”.

Više na linku: https://www.capital.ba/batagon-se-definitivno-povlaci-iz-srpske/

Rodoljub Drašković tužio Swisslion IAT

„Swisslion group“ iz Novog Sada, u vlasništvu Rodoljuba Draškovića, tužila je svoju kćerku firmu „Swisslion Industrija alata“ Trebinje tražeći višemilionsku odštetu po osnovu dosadašnjih ulaganja u to trebinjsko preduzeće. Drašković je ovom tužbom pokušao izvršiti pritisak na institucije RS sa kojima duže vrijeme ne uspijeva da postigne dogovor o milionskom poreskom dugu koji Swislion IAT ima, a koji on osporava.

Više na linku: https://www.capital.ba/rodoljub-draskovic-tuzio-swisslion-iat/

rema trade

Foto: www.rematrade.net

Laktaška firma dobila tender koji je sama napisala za “Rajsku Dolinu”

Preduzeće „Rema trade“ iz Laktaša pobijedilo je na tenderu, u čijoj su izradi učestvovali za nabavku četvrt miliona vrijedne ugostiteljske opreme za državni hotel „Rajska dolina“ na Jahorini. Za kristalne čaše, porculanske tanjire, šerpe i drugu ugostiteljsku opremu biće im isplaćeno oko 250.000 maraka.

Više na linku: https://www.capital.ba/laktaska-firma-dobila-tender-koji-je-sama-napisala-za-rajsku-dolinu/

Ovo će se pokazati kasnije, samo prva kap u moru namještenih tendera i više od deset miliona maraka diskutabilnih ulaganja u ovaj državni hotel, u vrijeme opšte krize uzrokovane pandemijom, o čemu smo pisali u nastavcima: https://www.capital.ba/nema-kraja-trosenju-novca-na-rajsku-dolinu-vlada-kupuje-kvadove/

Februar:

IRB pozajmila dva miliona Ćubiću da vrati dug Radišiću

Investiciono-razvojna banka (IRB) R pozajmila je vlasniku „Niskogradnje“ Ljubomiru Ćubiću dva miliona maraka da bi vratio dug  firmi „Grand Trade“ Mile Radišića i tako odblokirao račune preduzeća. Prethodno je Radišić blokirao „Niskogradnju“ zbog duga od četiri miliona maraka.

Više na linku: https://www.capital.ba/irb-pozajmila-dva-miliona-cubicu-da-vrati-dug-radisicu/

Prioriteti Vlade Srpske: Za hotel “Rajska dolina” i  hram 3,7 miliona KM

Vlada Republike Srpske odlučila je da prvi „prioritetni projekti“ koje je finansirala u godini na izmaku budu hotel „Rajska dolina“ na Jahorini i Srpsko-ruski hram u Banjaluci. Na sjednici koja je održana u februaru ove godine, Vlada je odobrila 3,7 miliona maraka samo za pomenuta dva projekta.

Više na linku: https://www.capital.ba/prioriteti-vlade-srpske-za-drzavni-hotel-rajska-dolina-i-hram-37-miliona-km/

Direktorica APIF-a prijavljena da je Agenciju oštetila za 256.000 KM

Protiv direktorice Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) Jelene Ćetković podnesen je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja oštetila agenciju za 256.698 KM.

Više na linku: https://www.capital.ba/cetkovicdirektorica-apif-a-prijavljena-da-je-agenciju-ostetila-za-256-000-km/

Mart:

Međunarodna istraga Roka Snežiča i fantomskih firmi u Banjaluci

U okviru međunarodne akcije početkom marta ove godine vršeni su  pretresi na više lokacija u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH u cilju dokumentovanja krivičnih djela privrednog kriminaliteta. Više lica se sumnjiči da su činili krivična djela i omogućili izvlačenje novca iz firmi iz Slovenije, i to u milionskim iznosima. O fantomskim slovenačkim firmama u Banjaluci CAPITAL je prvi pisao još u maju 2020. godine, nakon čega su pokrenute istrage.

Više na linku: https://www.capital.ba/medjunarodna-istraga-roka-snezica-i-fantomskih-firmi-u-banjaluci/

Advokati i zaposleni u RUGIP-u dijelili pare od naštimanih poslova?

Advokatska komora Republike Srpske podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci krivičnu prijavu protiv rukovodilaca u Republičkoj upravi za geodetsko i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) Republike Srpske zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem.

Više na linku: https://www.capital.ba/advokati-i-zaposleni-u-rugip-u-dijelili-pare-od-nastimanih-poslova-foto/

April:

vlada berza london

Foto: Vlada RS/Ilustracija

Srpska prodaje obveznice od 350 miliona evra da „pokrije” dio duga i budžetski deficit

Prvi smo objavili plan Vlade RS da Srpsku zaduži do 350 miliona evra emisijom obveznica na Londonskoj berzi, što je na kraju i učinjeno.

Više na linkovima: https://www.capital.ba/srpska-prodaje-obveznice-od-350-miliona-evra-da-pokrije-dio-duga-i-budzetski-deficit/

https://www.capital.ba/srpska-se-zaduzuje-stotine-miliona-evra-na-londonskoj-berzi/

https://www.capital.ba/pocela-pretprodaja-obveznica-srpske-od-350-miliona-evra/

Više od 730 firmi nemaju nijednog zaposlenog, a zaradile 38 miliona KM

Čak 1.805 firmi u Republici Srpskoj ne zapošljava nijednog radnika, ali to nije spriječilo značajan broj njih da posluje sa milionskom dobiti. Bez ijednog radnika u prošloj godini profitabilno je poslovalo 736 preduzeća, a ukupna dobit koju su ostvarili iznosi 38,3 miliona KM.

Više na linku: https://www.capital.ba/vise-od-730-firmi-nemaju-nijednog-zaposlenog-a-zaradile-38-miliona-km/

Maj:

„Prointer“ preuzeo „Poštansku štedionicu RS“ i potpunu kontrolu nad ATV-om

Kompanija „Prointer ITSS“, koja se povezuje sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, kupila je firmu „K-2“ audio usluge i time u potpunosti preuzela vlasništvo nad banjalučkom Alternativnom televizijom. Ova kompanija je postala vlasnik i nekretnina u centru Banjaluke, preko puta Trga Krajine i parka Petar Kočić. Zemljište i objekat, koji su nekada pripadali Poštanskoj štedionici, platili su 2,6 miliona maraka na licitaciji koja je održana na Đurđevdan 2020. godine, u jeku pandemije virusa korona i ograničenog kretanja.

Više na linkovima: https://www.capital.ba/prointer-preuzeo-potpunu-kontrolu-nad-atv-om/,

https://www.capital.ba/prointer-preuzeo-zgradu-postanske-stedionice-u-srcu-banjaluke/

Dodikovi jači od korone, obrnuli milione uprkos pandemiji

Pandemija virusa korona nije značajnije uticala na privatni biznis članova porodice Milorada Dodika. Naprotiv, u prošloj godini, kada je privreda bila na koljenima, Dodikovi su obrnuli više od deset miliona maraka od čega je 1,4 miliona KM čista dobit.

Više na linku: https://www.capital.ba/dodikovi-jaci-od-korone-obrnuli-milione-uprkos-pandemiji/

Svi lični podaci građana Srpske u posjedu privatnih IT kompanija

Nekoliko privatnih IT kompanija kroz izradu i održavanje desetine miliona vrijednih softvera za državne institucije dobilo je pristup svim najpovjerljivijim ličnim podacima građana Republike Srpske. Istraživanje portala CAPITAL o bezbjednosti tih podataka i mogućnosti njihove zloupotrebe pokazalo je da u RS i BiH nema sistemskog nadzora nad radom tih kompanija i da standarde kojih će se pridržavati određuju same firme, a ne država.

Više na linku: https://www.capital.ba/svi-licni-podaci-gradjana-srpske-u-posjedu-privatnih-it-kompanija/

Jun:

Kako Glavni revizor Srpske namješta tender za namještaj od pola miliona KM

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske, na čijem je čelu Jovo Radukić odlučila je da nabavi kancelarijski namještaj vrijedan skoro 450.000 maraka i to očito od unaprijed određene firme, jer su postavljeni uslovi koje nemaju veze sa kvalitetom, cijenom i brzinom isporuke. Sporni tender je nakon zbog velikog pritiska javnosti poništen, pa ponovo raspisan.

Više na linku: https://www.capital.ba/kako-glavni-revizor-srpske-namjesta-tender-za-namjestaj-od-pola-miliona-km/

UIO priznala da je pogrešno obračunala akcize „Euro Labu“

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH priznala je, nakon dvije godine računanja i provjeravanja, da je pogrešno obračunala akcizu koju treba da plati banjalučko preduzeće „Euro Lab“.

Više na linku: https://www.capital.ba/uio-priznala-da-je-pogresno-obracunala-akcize-firmi-euro-lab/

Za Vladu RS ne postoji pravo i pravda, Simić smijenjen po treći put

Vlada Republike Srpske smijenila je po treći put direktora Republičke uprave za igre na sreću Mladena Simića, iako je on već dva puta dobio spor zbog nezakonite smjene i sudski je vraćen na posao. Vlada je i dalje nastavila sa spornim smjenama, među kojima je i smjena direktora Agencije za osiguranje RS Slavena Dujakovića koji je takođe tužio Vladu.

Više na linkovima: https://www.capital.ba/za-vladu-rs-ne-postoji-pravo-i-pravda-mladen-simic-smijenjen-po-treci-put/

https://www.capital.ba/dujakovic-tuzio-rs-zbog-nezakonite-smjene/

Dragan Vučetić

Foto: Agencije

Građani Srpske još vraćaju milione koje je opljačkao Dodikov savjetnik

Građani Srpske već godinama otplaćuju kredit od pet miliona maraka koji je uzelo Javno preduzeće (JP) „Nikola Tesla“ za nikad pokrenutu masovnu proizvodnju električnih automobila u Krajini i propalu tekstilnu industriju u Hercegovini, a otplaćivaće ga još najmanje tri godine jer preostali dug po tom osnovu iznosi 2,1 milion maraka.

Više na linku: https://www.capital.ba/gradjani-srpske-jos-vracaju-milione-koje-je-opljackao-dodikov-savjetnik-dragan-vucetic/

Ustavni sud BiH poništio presudu da FG „Birač“ ne duguje Litvancima 155 miliona KM

Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništio je presudu Vrhovnog suda RS kojom su potvrđene presude nižih sudova, a kojima je odbijen zahtjev litvanske Ukio banke da im se prizna 155 miliona KM potraživanja od FG „Birač“ u stečaju, što je izazvalo različite reakcije javnosti.

Više na linku: https://www.capital.ba/ustavni-sud-bih-ponistio-presudu-da-fg-birac-ne-duguje-litvancima-155-miliona-km/

Kinezi preuzimaju „Ugljevik 3“ od Rašida Serdarova

Kompanije „China Electric“ i „Sunningwell International LTD“ potpisali su ugovor o izgradnji termoelektrane „Ugljevik 3“, otkriva portal CAPITAL. Iako za taj projekat koncesiju ima ruski milijarder Rašid Serdarov, u njegovoj firmi „Comsar Energy“ ne žele da otkrivaju detalje, dok u Vladi Srpske ističu da nikakav zahtjev za prenos koncesije nisu dobili.

Više na linku: https://www.capital.ba/kinezi-preuzimaju-ugljevik-3-od-rasida-serdarova/

Tajni miris ruskog novca: U „Optimu“ upumpali 1,77 milijardi maraka

Vlasnici „Optima grupe“ Banjaluka, investitori iz Rusije, za nepune tri godine upumpali su u to preduzeće 1,77 milijardi maraka kroz njegovu dokapitalizaciju. Iako je riječ o najvećoj stranoj investiciji u Republici Srpskoj od njenog postojanja i prilici koju vlast, ali i investitori, ne bi propustili da iskoriste za promociju, sve se odvija pod velom tajne i daleko od očiju javnosti. Ono što je čudno, a usput i zabrinjavajuće, je da nadležne institucije nisu previše upućene u te transfere niti su im poznate namjere zbog kojih Rusi sve to rade.

Više na linkovima: https://www.capital.ba/tajni-miris-ruskog-novca-u-optima-grupa-upumpano-177-milijardi-maraka/

https://www.capital.ba/hitno-ispitati-poslovanje-i-dokapitalizaciju-ruske-optima-grupe/

Jul:

Kako „Pošte RS“ stimulišu: „Idite u penziju zaposlićemo vam člana porodice“

Uprava „Pošta Srpske“ odlučila je da stimuliše odlazak u penziju radnika koji ispunjavaju uslove za to, tako što će im zaposliti nekog od mlađih članova uže porodice.

Više na linku: https://www.capital.ba/kako-poste-stimulisu-idite-u-penziju-zaposlicemo-vam-clana-porodice/

Vlada mu dala državna ovlašćenja, on Viškovićevom sinu prepisao pola firme

Otkrili smo da je firma „Centar za automobilsko inženjerstvo“ u vlasništvu Aleksandra Milašinovića i kompanija „Prointer“ početkom prošle godine dobila višemilionski posao stručne institucije koja kontroliše rad stanica za tehnički pregled vozila. Milašinović, inače i dekan Mašinskog fakulteta u Banjaluci, dugogodišnji je prijatelj premijera RS Radovana Viškovića. Radovanovom sinu Marku je nakon završene procedure dao pola svoje firme „Altro“ koja se takođe bavi tehničkim pregledima, a koju će dijeliti sa njegovim sinom Stefanom.

Više na linku: https://www.capital.ba/vlada-mu-dala-drzavna-ovlascenja-on-viskovicevom-sinu-prepisao-pola-firme/

Kako se pere novac u BiH – građevina, ugostiteljstvo, advokati, klađenje…

Građevinarstvo i nekretnine, bankarski i sistem brzog transfera novca, ugostiteljstvo, osiguravajuće kuće, kladionice i kockarnice, advokati, računovođe, taksisti – samo su neke od djelatnosti preko kojih se u Bosni i Hercegovini pere nelegalno stečen novac, pokazalo je istraživanje portala CAPITAL.

Više na linku: https://www.capital.ba/pranje-novca-u-bih-gradjevina-ugostiteljstvo-advokati-kladjenje/

Vlada Srpske nezakonito gurnula u stečaj Institut za urbanizam

Vlada Republike Srpske je nezakonito gurnula u stečaj Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (IUGERS) iako je znala ili je morala znati, da se ne može provoditi stečajni postupak nad imovinom pravnog lica čiji je kapital 100 odsto u državnoj svojini.

Više na linku: https://www.capital.ba/vlada-srpske-nezakonito-gurnula-u-stecaj-institut-za-urbanizam/

Avgust:

Licence poljoprivrednog instituta važe samo za Stankovića

Branislavka Boroja, pravnik i sekretar Poljoprivrednog instituta Republike Srpske igrala je dvostruku igru na tenderu „Autoputeva Republike Srpske“ u korist privatnika, a na štetu Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske.  Poljoprivredni institut se na isti tender „Autoputeva“ prijavio dva puta – sa Institutom za ekologiju RS i firmom Slobodana Stankovića. Institut za ekologiju gubi tender zato što je priložio istekle licence, a posao dobija „IG“, jer je imao važeće licence Poljoprivrednog instituta

Više na linku: https://www.capital.ba/licence-poljoprivrednog-instituta-vaze-samo-za-stankovica/

Septembar:

banka srpske

Foto: Capital.ba

Umrli čekajući novac iz Banke Srpske

Nakon skoro šest godina čekanja, pojedini povjerioci Banke Srpske u stečaju konačno su dočekali prve isplate. Banka Srpske okončala je prvu djelimičnu diobu u kojoj je isplatila 24,9 miliona KM, dok je oko 130.000 ostalo neisplaćeno, jer su neki povjerioci umrli prije nego što su dočekali svoj novac.

Više na linku: https://www.capital.ba/umrli-cekajuci-novac-iz-banke-srpske/

Oktobar:

“Dojče Telekom” u Banjoj Luci traži 2.000 radnika

Grupa od 14 direktora “Dojče Telekoma”, jednog od najvećih telekomunikacionih operatera u svijetu boravila je nekoliko dana u Banjaluci, u kojoj pokušava da pronađe 2.000 ljudi za izgradnju digitalne infrastrukture u Njemačkoj.

Više na linku: https://www.capital.ba/dojce-telekom-u-banjoj-luci-trazi-2-000-radnika/

Gradsko groblje profitira na umrlima od korone!

Gradsko groblje Banjaluka više od godinu dana nezakonito je uskraćivalo pravo porodicama osoba preminulih od virusa korona da sami odluče kod koga će kupiti pogrebnu opremu, tvrdeći da je mogu kupiti isključivo od ovog preduzeća. Nakon pisanja CAPITAL-a na ovu temu pokrenuta je istraga, dok je direktor „Gradskog groblja“ Željko Grbić tvrdio da da se samo drže procedura.

Više na linkovima: https://www.capital.ba/gradsko-groblje-profitira-na-umrlima-od-korone/

https://www.capital.ba/pokrenuta-istraga-nezakonitog-rada-gradskog-groblja/

Firme uzele državnu pomoć, a zaradile milione više nego prije pandemije

Vlada Republike Srpske isplatila je više od 65 miliona maraka pomoći po raznim osnovama, a za saniranje posljedica koronavirusa. Ono što je interesantno je da su pozamašne cifre isplaćene i privrednicima i organizacijama koje su lani ostvarile znatno veću dobit nego 2019. godine, dok su nekima isplaćivana sredstva iako im u toku pandemije nije bio zabranjen rad.

Više na linku: https://www.capital.ba/firme-uzele-drzavnu-pomoc-a-zaradile-milione-vise-nego-prije-pandemije/

I firme političara na listi za državni podsticaj (SPISAK)

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost na prijedlog rang liste firmi kojima će biti dodijeljeno sedam miliona maraka na ime podsticaja za direktna ulaganja. Na spisku su i firme koje godinama sarađuju sa javnim sektorom, kao i one čiji su vlasnici politički angažovana lica ili članovi njihovih porodica.

Više na linku: https://www.capital.ba/i-firme-politicara-na-listi-za-drzavni-podsticaj-spisak/

U Damjanovićevoj „Kruni“ kradu struju za rudarenje kriptovaluta

U prostorijama bivše fabrike vode “Kruna” koja je u vlasništvu porodice Damjanović, u Mrkonjić Gradu otkrivena je krađa struje koja je korištena za rudarenje kriptovaluta.

Više na linku: https://www.capital.ba/u-damjanovicevoj-kruni-kradu-struju-za-rudarenje-kriptovaluta/

Javna preduzeća u Srpskoj napravila gubitak od 79 miliona KM (SPISAK)

Javna preduzeća u Republici Srpskoj, njih 67, završilo je 2020. godinu sa gubitkom od čak 79 miliona KM, pokazuju podaci Agencije za posredničke, informatičke i finansijske djelatnosti (APIF).

Više na linku: https://www.capital.ba/javna-preduzeca-u-srpskoj-napravila-gubitak-od-79-miliona-km-spisak/

Nazire se kraj agonije radnika „Mofasa“, Grad kupuje udio

Vlada Republike Srpske odobrila je dva miliona maraka kako bi Grad Istočno Sarajevo kupio vlasnički udio u preduzeću „Mofas“ čiji stečaj su zatražili većinski vlasnici, a čemu se protive radnici koji smatraju da ta fabrika ima budućnost.

Više na linku: https://www.capital.ba/nazire-se-kraj-agonije-radnika-mofas-grad-kupuje-udio/

capital teme

Foto: Pixabay/Ilustracija

Dokaz o vezi Dodikove porodice sa televizijom „Una“

Uspjeli smo da pronađemo dokaze da se iza regionalne televizije „Una“ nalaze dva registrovana preduzeća u Banjaluci iz čijih je osnivačkih akata vidljivo da porodica Dodik ipak ima veze s tim budućim medijem, iako je Milorad Dodik kategorično tvrdio suprotno. Nakon registracije u Banjaluci, buduća regionalna televizija „Una“ osnovana je i u Beogradu, a za direktora je imenovana Aleksandra Miladinović Čabarkapa, supruga Dodikovog kolege iz ABA lige.

Više na linkovima: https://www.capital.ba/dokaz-o-vezi-dodikove-porodice-sa-televizija-una/

https://www.capital.ba/sefica-tv-una-u-srbiji-supruga-dodikovog-kolege-iz-aba-lige/

MUP podnio izvještaj protiv direktora ŠG koje je CAPITAL razotkrio

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske podnijela je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka protiv pet direktora šumskih gazdinstava i drugih odgovornih lica u „Šumama RS“ jer su zloupotrijebili položaj i sa računa preduzeća plaćali lične kazne, o čemu je portal CAPITAL pisao još prije dvije godine.

Više na linku: https://www.capital.ba/mup-podnio-izvjestaj-protiv-direktora-sume-republike-srpske-koje-je-capital-razotkrio/

Novembar:

Otvoren stečaj prehrambene industrije „Swisslion“ Trebinje

Okružni  privredni sud u Trebinju otvorio je stečaj u preduzeću „Swisslion“ prehrambena industrija Trebinje, koji su tražile povezane firme u vlasništvu biznismena Rodoljuba Draškovića.

Više na linku: https://www.capital.ba/otvoren-stecaj-prehrambene-industrije-swisslion-trebinje/

“Autoprevoz” uskoro preuzima Staru autobusku stanicu

Prvi smo najavili da banjalučki “Autoprevoz” definitivno ulazi u posjed zemljišta na lokaciji Stare autobuske stanice u centru Banjaluke, s obzirom da je Okružni privredni sud u Banjaluci odbio prigovor Grada kojim se pokušalo to spriječiti.

Više na linku: https://www.capital.ba/autoprevoz-uskoro-preuzima-staru-autobusku-stanicu/

Viškovićeva igra maržama nije dovoljna ni za litru jogurta

Odluka Vlade Republike Srpske da smanji marže na osnovne životne namirnice u maloprodaji sa deset na osam odsto neće imati nikakvog efekta na tržištu niti će potrošači osjetiti bilo kakve uštede, pokazuje analiza portala CAPITAL.

Više na linku: https://www.capital.ba/viskoviceva-igra-marzama-nije-dovoljna-ni-za-litru-jogurta/

Američka kompanija pokreće proizvodnju kozmetike u Banjaluci

Američka kompanija „Bell International Laboratories”, koja se bavi proizvodnjom kozmetičkih proizvoda i dezinfekcionih sredstava, osnovala je u Banjaluci istoimenu firmu koja bi iduće godine trebalo da počne sa radom.

Više na linku: https://www.capital.ba/americka-kompanija-pokrece-proizvodnju-kozmetike-u-banjaluci/

Dvije banke tužene za milionski iznos zbog kriptovaluta u BiH

Dvije banke u Srpskoj tužene su za milionski iznos jer su uskratile da preko njih posluje firma „Digital Asset Menagement“ iz Banjaluke, koja je osnivač prve mjenjačnice za kriptovalute u BiH (Balkan Crypto Exchange).

Više na linku: https://www.capital.ba/dvije-banke-tuzene-za-milionski-iznos-zbog-kriptovaluta-u-bih/

Amerikanci dali novu ponudu za kupovinu FG „Birač“

Ronald Zapletal, jedan od osnivača američke kompanije „AluChem“, koja je bila zainteresovana za kupovinu potraživanja Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, dostavio je novu ponudu u kojoj je naveo da je spreman da kupi sva priznata potraživanja FG, ali da dobije imovinu bez bilo kakvih tereta, saznaje portal CAPITAL.

Više na linku: https://www.capital.ba/amerikanci-dali-novu-ponudu-za-kupovinu-fg-birac/

Privatnik u Banjaluci ukrao trotoar i naplaćivao parkiranje

Vlasnici poznatog banjalučkog motela „Golden Card“ u Banjaluci decenijama svoje poslovno carstvo šire preko objekata koje su bespravno izgradili i za koje nemaju građevinske dozvole. Godinama su gradili bukvalno kako su htjeli, a realizujući svoje ideje i poslovne planove često su radili na štetu Grada i građana.

Više na linku: https://www.capital.ba/privatnik-u-banjaluci-ukrao-trotoar-i-naplacivao-parkiranje/

Decembar:

capital teme

FOTO: Capital

Bivši gradonačelnik Banjaluke želi da gradi petospratnicu

Izgradnja stanova već godinama je jedan od najunosnijih poslova u Banjaluci. To je shvatio i bivši SNSD-ov gradonačelnik Slobodan Gavranović koji u naselju Nova Varoš planira da gradi zgradu petospratnicu.

Više na linku: https://www.capital.ba/bivsi-gradonacelnik-banjaluke-zeli-da-gradi-petospratnicu/

“Novi Žitopromet” se gasi, imovina prodata “Kutjevu” za 6,8 miliona KM

Hrvatska kompanije “Kutjevo”, preko svoje istoimene firme u Banjaluci, kupila je imovinu “Novog Žitoprometa” u Bijeljini za oko 6,8 miliona maraka.

Više na linku: https://www.capital.ba/novi-zitopromet-se-gasi-imovina-prodata-kutjevu-za-sedam-miliona-km/

Srpska za „privlačenje“ jednog turiste iz Rusije potroši 1.300 maraka

Vlada Republike Srpske je početkom godine šefu predstavništva RS u Rusiji Dušku Peroviću stavila na raspolaganje 2,2 miliona maraka za promociju turističkih i privrednih potencijala Srpske.

Više na linku: https://www.capital.ba/srpska-za-privlacenje-jednog-turiste-iz-rusije-potrosi-1-300-maraka/

Slovenci Komercijalnu banku Banjaluka “dali” Srbiji ispod cijene

Poštanska štedionica iz Srbije juče je okončala proces preuzimanja Komercijalne banke Banjaluka čiji je 100 odstotni kapital od 62,7 miliona maraka kupila za 43 miliona KM.

Više na linku: https://www.capital.ba/slovenci-komercijalna-banka-banjaluka-dali-srbiji-ispod-cijene/

Rafinerija iz Srpca prijavljena za utaju poreza i carinsku prevaru

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH podnijela je Tužilaštvu BiH prijavu zbog sumnje da je prilikom poslovanja fabrike biodizela “Sistem Ecologica” Srbac utajen porez i počinjena carinska prevara.

Više na linku: https://www.capital.ba/rafinerija-iz-srpca-prijavljena-za-utaju-poreza-i-carinsku-prevaru/

Prevare u ovoj kompaniji CAPITAL je otkrio u januaru 2020. godine: https://www.capital.ba/americki-biodizel-pod-zastavom-bih/

Lukaču i Kasipoviću budžet „skresan“, više para za Đokića, Rajčevića… (ANALIZA)

Pojedini ministri u Vladi Srpske dobili su manje novca kojim mogu da raspolažu u idućoj godini, u odnosu na ovu godinu. Tako je budžet „skresan“ ministrima Draganu Lukaču, Nataliji Trivić, Antonu Kasipoviću, Suzani Gašić, Dušku Milunoviću i Sonji Davidović. S druge strane, više novca imaće na raspolaganju Zora Vidović, Srđan Rajčević, Alen Šeranić, Petar Đokić, Boris Pašalić, Vjekoslav Petričević i Srebrenka Golić. Ostali ministri dobili su približno isti iznos novca u Prijedlogu budžeta RS za 2022. godinu.

Više na linku: https://www.capital.ba/ministri-lukacu-i-kasipovicu-budzet-skresan-vise-para-za-djokica-rajcevica-analiza/

Rusi krše prava radnika u Rafineriji ulja Modriča i masovno ih otpuštaju

Rafinerija ulja Modriča konstantno ukida radna mjesta, krši prava radnika i otpušta ih. Broj zaposlenih ruski vlasnici su sa više od 500 sveli na 218, a radnicima najavili i nova otpuštanja. O svemu ovome upoznata je i Vlada Republike Srpske koja to nijemo posmatra, tvrde u radnici i sindikalci.

Više na linku: https://www.capital.ba/rusi-krse-prava-radnika-u-rafineriji-ulja-modrica-i-masovno-otpustaju/

Hiljadama porodica u Srpskoj zabranjena identifikacija preminulih od korone

Skoro 2.000 ljudi preminulo je od posljedica koronavirusa od početka pandemije u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, a njihove porodice nisu imale priliku da ih vide i identifikuju. Nijedno tijelo do sada porodice nisu vidjele, jer se u UKC-u pravdaju pravilnikom. Bol i tuga postaju veći zbog sumnje da li je tijelo možda zamijenjeno, jer dnevno umire veliki broj ljudi. Neke porodice su, nakon sahrane, odlučile da traže ekshumaciju, istraživao je portal CAPITAL.

Više na linku: https://www.capital.ba/hiljadama-porodica-u-srpskoj-zabranjena-identifikacija-preminulih-od-korone/

capital temeBrisel upozorava RS: Nastaće kolaps ako osnujete Agenciju za lijekove

Obustavite sve aktivnosti na uspostavljanju Agencije za lijekove i medicinska sredstva na nivou Republike Srpske, to će dovesti do poremećaja na tržištu i uticaće na pacijente i zdravstvenu zaštitu, poručio je direktor Direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Maciej Popowski u dopisu najvišim zvaničnicima Srpske. S objavom Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima se odugovlačilo, a nakon što je CAPITAL ukazao na to isti je objavljen u „Sližbenom glasniku RS“.

Više na linkovima:

https://www.capital.ba/brisel-upozorava-rs-nastace-kolaps-ako-osnujete-agenciju-za-lijekove/,

https://www.capital.ba/objavljen-zakon-o-lijekovima-nakon-sto-je-capital-ukazao-na-kasnjenje/

Kristijan Krezić za dvije godine u Banjaluci osnovao deset preduzeća

Sudska zabrana da u nazivu svoje firme koristi ime Republika Srpska, nije mnogo uznemirila kontroverznog hrvatskog biznismena Kristijana Krezića, koji je nastavio da registruje nove firme, sad već desetu u Banjaluci.

Više na linku: https://www.capital.ba/kristijan-krezic-za-dvije-godine-u-banjaluci-osnovao-deset-preduzeca/

Tegeltijin zet ojadio povjerioce za 2,2 miliona KM

Povjerioci preduzeća „Energoinvest – Elektroenergetska oprema“ (EeOp) izgubiće 2,2 miliona KM koliko potražuju od ovog preduzeća u stečaju, s obzirom da ono, nakon što je devestirano i opljačkano, nema nikakve imovine.

Više na linku: https://www.capital.ba/tegeltijin-zet-ojadio-povjerioce-za-22-miliona-km/

Portal CAPITAL je kao i prethodnih godina nagrađivan za svoj rad, a u maju 2021. dobili smo nagradu za najbolju novinarsku priču o procesu pristupanja BiH u Evropsku uniju (EU) koju je, povodom obilježavanja 9. maja – Dana Evrope, dodijelila Direkcija za evropske integracije (DEI) BiH u saradnji sa Društvom novinara BiH.

Hvala što nas pratite, a od 2021. godine aplikacija portala CAPITAL dostupna je i u Google Play i App prodavnicama. Takođe, možete da nam se pridružite u Viber zajednici i na prvi na telefonu vidjeti samo naše autorske tekstove.

Srećnu 2022. godinu želi vam redakcija portala CAPITAL.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!