Capital.ba

Laktaška firma dobila tender koji je sama napisala za „Rajsku dolinu“

21.01.2021. / 14:40

BANJALUKA – Preduzeće „Rema trade“ iz Laktaša pobijedilo je na tenderu, u čijoj su izradi učestvovali za nabavku četvrt miliona vrijedne ugostiteljske opreme za državni hotel „Rajska dolina“ na Jahorini. Za kristalne čaše, porculanske tanjire, šerpe i drugu ugostiteljsku opremu biće im isplaćeno oko 250.000 maraka.

Rajska dolina

FOTO: Hotel Rajska dolina

Sve je od početka procesa javne nabavke ukazivalo da je ovaj tender namjenjen isključivo njima.

Naime, kako je portal CAPITAL otkrio, „Rema trade“ je ugostiteljskom servisu pomagala u pripremi ovog tendera, što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH koji propisuje da ugovorni organ ne smije koristiti savjete bilo kojeg lica koje može imati bilo kakav direktni ili indirektni interes za ishod postupka dodjele ugovora.

Ova saradnja je otkrivena nakon propusta u pripremi tenderske dokumentacije koju je objavio Ugostiteljski servis, gdje su zaboravili da obrišu dijelove dokumenta u kojima se vidi da je u sklapanju specifikacije učestvovalo i preduzeće „Rema trade“.

Kasnije su iz laktaškog preduzeća priznali kako su pomagali u pripremi tendera, ali u tome oni nisu vidjeli ništa sporno.

Ovu veoma sumnjivu nabavku su svim snagama branili i u Ugostiteljskom servisu Republike Srpske.

U svom odgovoru koji su dostavili Agenciji za javne nabavke, a zbog pokrenutog postupka monitoringa oni su se pravdali da su „Remu“ angažovali jer je ranije opremala hotel sličnih kapaciteta „Rajskoj dolini“ zbog „čega im je bilo korisno iskustvo vidjeti šta im je ponuđeno od pribora za jelo i dodatnog inventara“.

Tendersku dokumentaciju je preuzelo 13 potencijalnih ponuđača što samo po sebi potvrđuje da je postupak transparentan kao i da je osigurana konkurencija i princip jednakog tretmana. Za vrijeme trajanja postupka nije bilo žalbi na tendersku dokumentaciju“, stoji u njihovom izjašnjenju.

U „Transparency International-u“ koji je Agenciji za javne nabavke BiH povodom ovog slučaja uputio zahtjev za monitoring ističu kako je interesantno i to da je u ocjenjivanju ekonomski najpovoljnije ponude relativno visok udio (30 odsto) imao rok isporuke.

Republika Srpska je u vrijeme pandemije, dok na sve strane traži kreditore za sve veće javne rashode, uložila više od 10 miliona u hotel na Jahorini, u čijim je uslugama ove zime uživala i Gorica Dodik, kćerka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Opravdanost tolikih ulaganja je upitna i kada se sagleda sposobnost države da vodi hotele. Propali su brojni hoteli u većinskom državnom vlasništvu. Hotel „Bistrica“ na Jahorini je prodat u ruiniranom stanju, a „Košuta“ je zatvorena i u stečaju. Banjalučki hoteli „Bosna“, „Palas“ i „Slavija“ su privatizovani jer državni menadžment nije znao sa njima da upravlja. Treće, problematično je ulaganje u turizam u trenutku kada se zatvaraju mnogo uspješniji privatni ugostiteljski kapaciteti zbog smanjenja posjeta gostiju u doba pandemije.

Firma koja je tu robu možda već imala na lageru, mogla je biti u značajnoj prednosti pogotovo ako je uz to i učestvovala u pripremi tenderske dokumentacije“, kažu oni.

Podsjećaju kako je opšti princip Zakona da se omogući aktivna i pravična konkurencija odnosno isti uslovi za sve učesnike.

Indikativno je da su upravo oni dobili posao ali naš zakon je takav da ukoliko neki drugi ponuđač ne uloži žalbu tu se priča završava. Naravno, mogu se izreći prekršajne sankcije. Ipak kazne u takvim slučajevima su male i s obzirom na vrijednost postupka neće nikoga destimulisati“, zaključili su u TI.

Inače, firma „Rema trade“ dobijala je i ranije mnogobrojne poslove od institucija Republike Srpske.

Nedavno su sa Ugostiteljskim servisom Vlade RS, sklopili ugovor o nabavci mašina za pranje i sušenje veša u vrijednosti od 78.284 KM, a „Rajsku dolinu“ će opremiti i sa kuhinjskim namještajem i opremom u vrijednosti od 255.482 KM.

U posljednjih pet godina sklopili su ukupno 214 ugovora sa javnim institucijama, ukupne vrijednosti oko dva miliona maraka.

Vlasnik firme „Rema trade“ je Radomir Remić, a prošle godine su u poslovanju bilježili prihod od 4,9 miliona, a dobit od 920.000 KM, sa 11 zaposlenih radnika.

U pandemiji troše milione na hotel

Vlada Republike Srpske u renoviranje i opremanje hotela „Rajska dolina“ je uložila preko deset miliona maraka.

Prvo je krajem 2019. godine raspisan tender vrijedan 7,7 miliona maraka za adaptaciju i sanaciju, nakon čega je za opremanje potrošeno 2,6 miliona KM.

Svečano je otvoren 10. novembra prošle godine, u jeku izborne kampanje uz poruku kako je „Rajska dolina“ simbol Jahorine. Nalazi se u samom centru skijališta na Jahorini, na početku šestosjeda Poljice i raspolaže sa 220 ležajeva.

Ekonomista Zoran Pavlović ocjenjuje za CAPITAL kako Vlada nema jasnu viziju, strategiju i pravac kretanja, što pokazuje i investicijama na Jahorini.

Po onome što vidim na vrlo čudan način se donose odluke koje nemaju nikakve konzistencije u onom što Vlada radi, jer sa jedne strane rasprodaje hotele, a sa druge u samo jedan ulaže ogroman novac. Za deset miliona maraka koliko je uloženo u “Rajsku dolinu” mogla su se obnoviti tri hotela, među kojima i hotel “Jahorina” koji je izgorio, pa potom prodat”, kaže Pavlović.

On kaže kako je iznenađen strategijom Vlade i trošenjem novca u vrijeme pandemije.

Taj novac mogao je da pomogne deset privrednih subjekata koji su u problemu i koji mogu napraviti iskorak sa nekim novim mašinama.

Potpuna je nebuloza ulagati u hotel za vrijeme pandemije i kada treba pomagati privrednim subjektima u realnom sektoru. Međutim, čitava situacija sa ponašanjem Vlade i ministarstava nema veze sa realnom ekonomskom situacijom. Odluke koje se donose nemaju nikakve veze sa dugoročnim obezbjeđivanjem i očuvanjem radnih mjesta, što bi trebao biti primarni zadatak u ovim vremenima”, zaključio je Pavlović.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!